search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:22
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Γιατί η Ευρώπη ανέτρεψε πλήρως τη στάση της και στο δεύτερο κύμα κρατά ανοιχτά τα σχολεία;

30.10.2020 10:15
Κορωνοϊός: Γιατί η Ευρώπη ανέτρεψε πλήρως τη στάση της και στο δεύτερο κύμα κρατά ανοιχτά τα σχολεία;  - Media

 

Όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τα τελευταία σκληρά περιοριστικά μέτρα στη δημόσια ζωή της Γερμανίας, αναφέρθηκε σε μπαρ, εστιατόρια, θέατρα, αίθουσες συναυλιών, γυμναστήρια και αίθουσες τατουάζ τα οποία θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά κατά της διάρκεια του νέου lockdown. Αλλά λείπουν από τον κατάλογο που κυκλοφόρησε την Τετάρτη τα σχολεία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας για παιδιά, τα οποία σημειωτέον υπήρξαν μεταξύ των πρώτων που έκλεισαν στο πρώτο lockdown της περασμένης άνοιξης.

As the debate heats up around reopening schools, 5 critical pieces of  advice for parents

Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι τα σχολεία θα εξαιρεθούν από τα εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ σε όλη τη χώρα από σήμερα Παρασκευή.

Coronavirus: Why reopening French schools is a social emergency - BBC News

Η Ιρλανδία επέτρεψε επίσης στα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά παρά το εθνικό lockdown που τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Coronavirus Ireland: Separate desks and staggered start times - how other  countries are taking cautious first steps to re-open schools -  Independent.ie

Για να μην ξεχάσουμε και την Ελλάδα που ενώ στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τα πρώτα που έκλεισε ήταν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, σήμερα παρά το ότι περίπου 400 σχολεία και σχολικά τμήματα είναι σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων, δεν κλείνουν στο σύνολό τους, ούτε καν στις «κόκκινες» περιοχές!

Ο υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όπως φαίνεται, θεωρούν ότι είναι αρκετά μέτρα από τις μάσκες για τους δασκάλους και τους μαθητές, μέχρι τον τακτικό αερισμό των τάξεων και τα σπαστά διαλείμματα.

Γιατί κρατούν τα σχολεία ανοιχτά;

Ο Μιχαήλ Μάρτιν, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι ενώ η χώρα του δεν μπορούσε πλέον να αποφύγει τους περιορισμούς, παρά τον επιζήμιο αντίκτυπο στην οικονομία, ήταν ζωτικής σημασίας τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.

«Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε στο μέλλον των παιδιών και των νέων μας να είναι άλλο ένα θύμα αυτής της ασθένειας», δήλωσε ο κ. Μάρτιν σε εθνική ομιλία. «Χρειάζονται την εκπαίδευσή τους».

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η πανδημία προκαλεί μόνιμη βλάβη στην ακαδημαϊκή και συναισθηματική ανάπτυξη μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η γερμανική διάσκεψη των υπουργών πολιτισμού, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το συντονισμό της εκπαιδευτικής πολιτικής, στάθηκε αναλυτικά στο δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των αρμοδίων, εξυπηρετείται καλύτερα μεταξύ των συνομηλίκων, στις τάξεις. «Αυτό πρέπει να έχει ύψιστη προτεραιότητα στη λήψη όλων των αποφάσεων σχετικά με περιοριστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν», δήλωσε ο υπουργός.

Κάνοντας την ανακοίνωσή της, η κ. Μέρκελ ανέφερε έναν άλλο λόγο για τη διατήρηση της πρόσβασης στα σχολεία, επισημαίνοντας τις «δραματικές κοινωνικές συνέπειες» που είχαν το κλείσιμο σχολείων και κέντρων παιδικής μέριμνας στις οικογένειες κατά τη διάρκεια του κλειδώματος τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

«Για να το ονομάσουμε ξεκάθαρα: Οι βίαιες επιθέσεις εναντίον γυναικών και παιδιών αυξήθηκαν δραματικά», είπε η κυρία Μέρκελ, δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησής της να σταματήσει τα σπορ, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και να κλείσει εστιατόρια. «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου τις κοινωνικές συνέπειες εάν πρέπει να παρέμβουμε σε αυτά τα θέματα».

Τι λένε οι ιατροί;

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων διαπίστωσε ότι τα παιδιά αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 5% όλων των περιπτώσεων κορωνοϊού που αναφέρθηκαν στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, σε μια μελέτη που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο. Το Κέντρο διαπίστωσε ότι το κλείσιμο του σχολείου θα ήταν «απίθανο να προσφέρει σημαντική πρόσθετη προστασία της υγείας των παιδιών».

Με πληροφορίες από New York Times

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:22