search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:32
MENU CLOSE

Η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2149
28-10-2020
31.10.2020 04:00
perimenontas-ton-gonto-top.jpg

 

Η Ένωση Θεατρικών Παραγωγών, που εκπροσωπεί σημαντικό τμήμα της αγοράς, σε ανακοίνωσή της (και επιστολή προς την κυβέρνηση) δηλώνει ότι οι πληττόμενες θεατρικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο. Γιατί, όπως επισημαίνει, «καμία θεατρική παραγωγή δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με ποσοστά πληρότητας 30% ή ακόμη και 50%». Κατ’ επέκταση ζητά από την κυβέρνηση τα κάτωθι: α) Επιδότηση 40% των θέσεων των θεάτρων, με 15 ευρώ ανά θέση για έως και οκτώ παραστάσεις την εβδομάδα. β) Επιδότηση του 25% των θέσεων των θεάτρων που θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης 5.000.000 ευρώ για τις θεατρικές επιχειρήσεις με βάση το προσωπικό που απασχολούνταν στις 8.3.2020, απαλλαγή των δημοτικών τελών, πάγωμα των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ώς τις 30.4.21, διατήρηση της έκπτωσης του 40% για τις μισθώσεις θεατρικών χώρων κ.ά.

Από την άλλη, το Θέατρο Τέχνης, με αφορμή την πανδημία και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, περνά σε μια νέα εποχή. Δηλαδή, πέρα από το βασικό καλλιτεχνικό του πρόγραμμα (που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί), επιχειρεί να αναπτύξει μια ευρύτερη δράση μέσα από τρεις βασικούς άξονες:

– Το ψηφιακό ρεπερτόριο και την ψηφιακή εκπαίδευση.

– Τη διά βίου μάθηση για επαγγελματίες του θεάτρου.

– Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις για όλους.

Κατ’ επέκταση δημιουργεί παραστάσεις και δράσεις που σχεδιάζονται ειδικά για το διαδίκτυο.

Ωστόσο, πολλά είναι τα θέατρα που, παρότι γνωρίζουν ότι θα ζημιωθούν, εξακολουθούν να αναγγέλλουν τις πρεμιέρες τους.

Η Ελένη Μαυρίδου επιστρέφει από τις 29 Οκτωβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων με το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ. Σ’ αυτό το αντιπροσωπευτικό έργο του Θεάτρου του Παραλόγου ο ιδιοφυής Ιρλανδός νομπελίστας συγγραφέας γράφει «μια παραβολή για την τάση του ανθρώπου να περιμένει πάντοτε την έξωθεν μαρτυρία». Παίζουν οι Έλενα Μαυρίδου, Γιάννης Λεάκος, Δήμητρα Κούζα, Βασίλης Κουλακιώτης, Χριστίνα Μαριάννου και Γιάννης Κατσιμίχας.

Η «Μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στις 31 Οκτωβρίου στο θέατρο Πόρτα σε σκηνοθεσία Τάσου Σαγρή. Το δραματικό αυτό έργο «έρχεται να αποκαλύψει τα ερείπια της ζωής που κρύβονται μέσα μας και να προειδοποιήσει ότι σ’ αυτόν τον κόσμο όποιος δεν μπορεί να υπακούσει στις διαταγές μεταμορφώνεται σε παράσιτο». Παίρνουν μέρος οι Σίσσυ Δουτσίου, Στέβη Φόρτωμα, Μάνος Τσίζεκ κ.ά.

Η «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» του Λουίς Σαπουλβέδα ανεβαίνει στις 2 Νοεμβρίου σε διασκευή και σκηνοθεσία Κώστα Γάγη στο θέατρο Άλφα. Έργο – φόρος τιμής στον αδικοχαμένο από τον κορωνοϊό συγγραφέα, στο οποίο παίζουν οι Ηλέκτρα Αρσενίδου, Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη και Γιάννης Βασιλώττος. Στον ρόλο του σκύλου ο Κώστας Γάγης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:31