search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:24
MENU CLOSE

Βουλή: Την Παρασκευή η «μονομαχία» Μητσοτάκη – Τσίπρα για τις αστικές συγκοινωνίες

02.11.2020 15:57
Βουλή: Την Παρασκευή η «μονομαχία» Μητσοτάκη - Τσίπρα για τις αστικές συγκοινωνίες - Media

 

Την Παρασκευή θα απαντήσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για την κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην ερώτησή του με θέμα «Η κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών, αφήνει τους πολίτες να συνωστίζονται στα ΜΜΜ εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι οι συγκοινωνίες δεν έχουν ενισχυθεί και δεν έχουν καν σχέδιο ενίσχυσης και λειτουργίας υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό «έστω και τώρα, μετά από περισσότερο από οκτώ μήνες αδράνειας, να μας ενημερώσετε για το πότε επιτέλους θα εκπονήσετε και θα υλοποιήσετε και με τι περιεχόμενο ένα σχέδιο άμεσης, ουσιαστικής ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα καθημερινού συνωστισμού των πολιτών». 

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ρωτά τον κ. Μητσοτάκη:

«Αν θα προχωρήσει σε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συγκοινωνιών, όπως, για παράδειγμα, στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για 750 νέα λεωφορεία, στην επανένταξη της αγοράς των 92 λεωφορείων σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΠΕΠ Αττικής για την ενίσχυση του στόλου των ΜΜΜ και στην επιδιόρθωση των οχημάτων που βρίσκονται στα αμαξοστάσια ακόμη και με μικρές βλάβες, ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια».

Όπως τόνισε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή στη Βουλή.

«Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πανδημία και τα μέσα μεταφοράς» σημείωσε.

Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:

«Οκτώ μήνες μετά την έλευση της πανδημίας στη χώρα και έξι μήνες από την άρση του lockdown, οι αστικές συγκοινωνίες παραμένουν χωρίς ενίσχυση και χωρίς καν σχέδιο ενίσχυσης και λειτουργίας υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Τα φαινόμενα συνωστισμού των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αποτελούν –εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας- καθημερινό φαινόμενο, το οποίο αντί να περιορίζεται, εντείνεται λόγω της κυβερνητικής αδράνειας. Η κατάσταση προκαλεί μεγάλους υγειονομικούς κινδύνους για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ και για το επιβατικό κοινό.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρεται στο επιβατικό κοινό είναι κατώτερο των τρεχουσών έκτακτων αναγκών. Παραμένει στάσιμο σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία και πάντως σε χειρότερο επίπεδο από αυτό που παρέδωσε η δική μας κυβέρνηση.

Τους τελευταίους μήνες, παρότι επιτασσόταν να γίνει το ακριβώς αντίθετο:

· Δεν αυξήσατε τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και για μειώσεις αυτών.

· Κρατάτε ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια του Ο.ΣΥ. εκατοντάδες οχήματα (λεωφορεία και τρόλεϊ), λόγω έλλειψης οδηγών ή ακόμη και λόγω μικρών βλαβών.

· Διατηρείτε, ακόμη και τώρα, εν μέσω πανδημίας, αποσπασμένους σε γραφεία βουλευτών και υπουργών οδηγούς του Ο.ΣΥ., οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν άμεσα στην αύξηση των καθημερινών δρομολογίων.

· Καθυστερήσατε επί δύο μήνες, από την έκδοση σχετικής ΠΝΠ, την προκήρυξη προσλήψεων οδηγών και τεχνιτών σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό και τραμ. Προσλήψεις που θα μπορούσατε, άλλωστε, να είχατε δρομολογήσει πολύ νωρίτερα, αξιοποιώντας το δημοσιονομικό μαξιλάρι των 37 δις ευρώ και τον κανόνα «1 προς 1» στο λόγο προσλήψεων /αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων, που παραλάβατε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

· Ακυρώσατε τον διαγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ για 750 νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Διαγωνισμός που περιλάμβανε το κόστος ανταλλακτικών και συντηρήσεων για 12 έτη προκειμένου να διακοπεί το πάρτι των απευθείας αναθέσεων.

· Απεντάξατε την προμήθεια 92 νέων λεωφορείων από το πρόγραμμα ενίσχυσης του στόλου των ΜΜΜ μέσω του ΠΕΠ Αττικής.

Μέχρι σήμερα, δεν εκπονήσατε και δεν εφαρμόσατε κανένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την πραγματοποίηση του αστικού συγκοινωνιακού έργου. Δεν υπάρχει καν προοπτική, ακόμη και τώρα, την ύστατη ώρα, εκπόνησης ενός άμεσα υλοποιήσιμου, συνεκτικού σχεδίου σε σχέση με το τι θα πρέπει να γίνει στο εξής. Έχετε αρκεστεί στη σύναψη μιας ανεπαρκούς, ενόψει των συνθηκών, σύμβασης του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ Αττικής, η οποία, άλλωστε, δεν έχει δημοσιοποιηθεί έως τώρα, καθιστώντας άγνωστους τους όρους της και δημιουργώντας αμφιβολίες ως προς τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και ως προς τη διασφάλιση κρίσιμων παραμέτρων, όπως η καταλληλότητα των οχημάτων των ΚΤΕΛ για τη μεταφορά των ΑμεΑ, η διασύνδεσή τους με το ενιαίο σύστημα τηλεματικής του Ο.ΣΥ. κ.ά.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

1. Σκοπεύετε, έστω και τώρα, μετά από περισσότερο από 8 μήνες αδράνειας, να μας ενημερώσετε για το πότε επιτέλους θα εκπονήσετε και θα υλοποιήσετε και με τι περιεχόμενο ένα σχέδιο άμεσης, ουσιαστικής ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα καθημερινού συνωστισμού των πολιτών;

2. Θα προχωρήσετε σε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συγκοινωνιών όπως για παράδειγμα, στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για 750 νέα λεωφορεία, στην επανένταξη της αγοράς των 92 λεωφορείων σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΠΕΠ Αττικής για την ενίσχυση του στόλου των ΜΜΜ και στην επιδιόρθωση των οχημάτων που βρίσκονται στα αμαξοστάσια ακόμη και με μικρές βλάβες, ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια;»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15