search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:26
MENU CLOSE

Συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα «πυρά» σε κυβέρνηση στα μέτωπα της Υγείας και της Οικονομίας

03.11.2020 07:58
Συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα «πυρά» σε κυβέρνηση στα μέτωπα της Υγείας και της Οικονομίας - Media

 

Με φόντο την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων από σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να σηκώνει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση με αιχμή το υγειονομικό σκέλος (ΕΣΥ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) από τη μία και το οικονομικό σκέλος από την άλλη(στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων). Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία  Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και εκπροσώπους από τον κλάδο της εστίασης από όλη την Ελλάδα.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η ανοχή στην κυβέρνηση ως προς την διαχείριση της πανδημίας σταδιακά αρχίζει και φθίνει καθώς 8 μήνες μετά το πρώτο κύμα αποδεικνύεται ότι δεν έλαβε μέτρα για να προλάβει τα χειρότερα εν όψει του δεύτερου κύματος. Πλέον οι διαμαρτυρίες δεν περιορίζονται στους «αρνητές» της χρήσης μάσκας και της συμμόρφωσης στους περιορισμούς, αλλά επεκτείνεται ραγδαία σε όσους πλήττονται από τους περιορισμούς και τα νέα λοκντάουν και αντιμετωπίζουν θέμα οικονομικής και επαγγελματικής επιβίωσης. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει μπροστά αναδεικνύοντας τα αιτήματα όσων θεωρεί ότι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται είτε είναι κατηγορίες εργαζομένων που είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν να πηγαίνουν στην εργασία τους εκτεθειμένοι στους κινδύνους από τον συνωστισμό στα ΜΜΜ είτε για επαγγελματίες που καλούνται να ξανακλείσουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη.

Όπως και την περασμένη άνοιξη ό ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να ταχθεί απέναντι σε ένα lockdown όπως την περασμένη Άνοιξη, εφόσον το εισηγηθεί η επιστημονική επιτροπή, ωστόσο θα πολλαπλασιάσει την ένταση της κριτικής του για την συνειδητή άρα  «εγκληματική αδράνεια» και την αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και να παράσχει αποτελεσματική προστασία των πολιτών.

Επίκαιρη σε Μητσοτάκη και νέος γύρος αντιπαράθεσης.

Χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα ΜΜΜ – αναμένεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει την Παρασκευή, οπότε αναμένεται νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας, καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη  να ενημερώσει ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης καθώς και να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα στήριξης των αστικών συγκοινωνιών  (επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για 750 νέα λεωφορεία, επανένταξη της αγοράς των 92 λεωφορείων σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΠΕΠ Αττικής για την ενίσχυση του στόλου των ΜΜΜ και επιδιόρθωση των οχημάτων που βρίσκονται στα αμαξοστάσια ακόμη και με μικρές βλάβες, ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια)

Λίγο αργότερα σε δήλωσή του ον camera προέταξε το θέμα του ΕΣΥ λέγοντας πως «η κυβέρνηση σπατάλησε συνειδητά το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία» με αποτέλεσμα σήμερα το ΕΣΥ να βρίσκεται σε τρομακτική πίεση και να «κινδυνεύει να μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου, αφού ήδη το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων αναστέλλεται στις κόκκινες περιοχές».

Στην ίδια δήλωση θύμισε τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για επάρκεια κλινών ΜΕΘ λέγοντας πως  «μέχρι πρότινος μας καθησύχαζαν ότι έχουμε 1200 κρεβάτια ΜΕΘ και ότι η ενίσχυση που ζητούσαμε ‘’είναι πεταμένα λεφτά’’. Και σήμερα ξαφνικά μας λένε ότι με 140 συμπολίτες μας διασωληνωμένους έχουμε ήδη πληρότητα πάνω από 75% στην Αττική.

Και στην περιφέρεια κοντά στο 100%, ήδη στέλνουν ασθενείς σε μακρινά νοσοκομεία. Πότε μας έλεγαν αλήθεια και πότε ψέματα;» διερωτήθηκε.

Μέτρα κατόπιν εορτής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωσή του ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό  ότι ουσιαστικά λαμβάνει μέτρα όταν αυτά δεν μπορούν να αποφευχθούν άλλο, «κατόπιν εορτής» όπως είπε επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες που τα μέτρα αυτά προκαλούν» και «αφήνει ολόκληρους κλάδους χωρίς καμία ουσιαστική οικονομική στήριξη, οδηγώντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις στο γκρεμό και τη χρεωκοπία».

Ως εκ τούτου, κάλεσε εκ νέου σε αξιοποίηση των 37δις από το μαξιλάρι ασφαλείας προκειμένου να υπάρξει σοβαρή στήριξη στο ΕΣΥ, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, καθώς, όπως αναφέρει οι Βρυξέλλες δίνουν το πράσινο φως να δαπανηθούν όσα χρειάζονται.

«Στρατηγική αναδιάρθρωσης της αγοράς»

Κριτική στα μέτρα για την οικονομία άσκησε πιο διεξοδικά η αρμόδια τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου η οποία σημείωσε ότι αυτά «είναι χειρότερα και πιο ανεπαρκή από αυτά του Απριλίου, τα οποία οδήγησαν ήδη σε ύφεση 15,2%, μεγάλη αύξηση της ανεργίας, μείωση κατά 12% του εισοδήματος των νοικοκυριών και φτωχοποίηση των εργαζομένων».

Ειδικότερα σημείωσε, πώς δεν υπάρχει «καμία απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων που κλείνουν. Καμία ενίσχυση στους επαγγελματίες, ούτε τα πενιχρά 800 ευρώ του Απριλίου. Επιδότηση της ανεργίας με τα 534 ευρώ», προσθέτοντας ότι «οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν για να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, για πλήρη αναπλήρωση των μισθών από το κράτος, με διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας», αλλά «η κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχέδιο συνολικής αναδιάρθρωσης της αγοράς».

Αναφερόμενη στο εργασιακό νομοσχέδιο δήλωσε ότι «καταργεί την έννοια της μισθωτής εργασίας» και «θεσμοθετεί την απλήρωτη εργασία». Ενώ χαρακτήρισε  «πολιτική θρασυδειλία» την επιλογή του Βρούτση να φέρνει τέτοιες διατάξεις εν μέσω πανδημίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:25