search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 05:33
MENU CLOSE

Βαρύτατη καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ: «Το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του»

03.11.2020 14:56
Βαρύτατη καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ: «Το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του» - Media
 
Σε βαρύτατη καταγγελια για την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, συγκρίνοντάς την με την Ιταλία κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Γιαννάκος είπε ότι «το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του. Αυτό φαίνεται με δύο αποφάσεις της κυβέρνησης: Αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80%, άνθρωποι που περιμένουν να μπουν χειρουργείο δύο χρόνια, τώρα υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τη ζωή τους, αν δεν έχουν χρήματα να πάνε ιδιωτικά. Ακόμα και έκτακτα θα αναβάλλονται, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες γενικές κλίνες ΜΕΘ. Δεύτερον, μετατρέπουν τις γενικές κλίνες ΜΕΘ σε ΜΕΘ κοροναϊού. Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή υπήρχαν 30 κλίνες κενές, που γέμισαν το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα έτρεχε στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας και μετέτρεψε σχεδόν όλες τις ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορωνοϊού».
 
Εξήγησε, δε, ότι αυτό σημαίνει πως «από δω και πέρα τροχαία, άλλα ατυχήματα και παθήσεις θα περιμένουν διασωληνωμένοι σε κανονικά δωμάτια, περιμένοντας στη λίστα», προσθέτοντας, μάλιστα ότι «σε πολλά νοσοκομεία όταν ακούτε ότι πεθαίνουν άνθρωποι με covid, σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, όπως “Ιπποκράτειο”, Αγίας Βαρβάρας, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στο “Αλεξάνδρα”… Εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ κορωνοϊού, ως εκ τούτου οι άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ», πρόσθεσε.
 
Όπως κατήγγειλε, «όταν ξέρουν τη δυσκολία για κλίνη ΜΕΘ όσοι εργάζονται στο σύστημα υγείας και οι εντατικολόγοι, όταν βλέπουν έναν ηλικιωμένο με covid ή με πολλά υποκείμενα νοσήματα, τον πάνε σε νοσοκομείο, (που δεν διαθέτει ΜΕΘ) και ξέρουν ότι εκεί θα επιβαρυνθεί η υγεία του πολύ γρήγορα και θα καταλήξει. Στην Παμακάριστο έχουν πεθάνει πολλοί ασθενείς, δεν ξέρουν ότι εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ; Στο Αλεξάνδρας, στο Ιπποκράτειο Αθηνών, στο Αγίας Βαρβάρας! Από τα γηροκομεία πηγαίνουν εκεί ηλικιωμένοι. Ε, τι θα κάνουν; Οι περισσότεροι θα πεθάνουν. Όταν ένας ηλικιωμένος νοσεί από κορωνοϊό έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κανονικά θα πρέπει να μπει σε ΜΕΘ, αφού είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει επιπλοκές. Δεν μπαίνει, γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ».
 
Υποστήριξε, δε, ότι «αν η Ελλάδα είχε 3.500 κλίνες δεν θα είχε πεθάνει κανείς. Και πέρυσι και πρόπερσι, με την εποχική γρίπη, είχαμε 40-50 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Οι γιατροί, οι εντατικολόγοι με το ΕΚΑΒ που διαχειρίζονταν τις κλίνες ΜΕΘ επέλεγαν περιστατικά. Όταν υπήρχε ένας ο οποίος ήταν ηλικιωμένος, δεν είχε την προτεραιότητα να μπει σε ΜΕΘ. Προτιμούσαν ένα τροχαίο, έναν νέο άνθρωπο. Επιλογή γινόταν στην Ελλάδα και γίνεται.(…) Έχουμε γίνει Ιταλία, γιατί οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα που νοσούν και ηλικιωμένοι θα έπρεπε να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε ΜΕΘ κι επειδή ξέρουν ότι θα διασωληνωθούν και θα μείνουν ίσως 2-3 μήνες εκεί, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή, δεν τους βάζουν».
 
«Υπάρχει η ατομική ευθύνη για τα μέτρα, αλλά είχαμε οκτώ μήνες γα να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας. Δεν είναι ωραίο η Βουλή να χαρίζει στο νοσοκομείο “Σωτηρία” 50 ΜΕΘ και να λειτουργούν οι 12. Στη Νίκαια επιχειρηματίας έκανε δωρεά και ακόμη δεν λειτουργούν», υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος, ενώ όσον αφορά στα τεστ υποστήριξε ότι «γίνονται τεστ μόνο στις επαφές θετικών κρουσμάτων. Έτσι δεν αντιμετωπίζεται η νόσος. Δεν είναι ατομική ευθύνη να στοιβάζεται ο κόσμος στα μέσα μαζικής μεταφοράς σαν σαρδέλες κάθε πρωί» και κατέληξε κάνοντας λόγο για σοβαρές ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα μείνουμε από στρατό, πριν ξεκινήσει πόλεμος».
 
Πληροφορίες: libre.gr / Alpha
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28