search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:47
MENU CLOSE

Αμερικανικό CNN κατά Τραμπ:  Σχεδόν όλα όσα είπε την Ημέρα των Εκλογών ήταν ψέματα

05.11.2020 18:43
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απαιτεί να ακυρωθούν οι εκλογές για τη Γερουσία στην Τζόρτζια - Media

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου του θέτοντας τα θεμέλια για τη στρατηγική της εναρμονισμένης ανεντιμότητας που έχει αναπτύξει κατά την Ημέρα των Εκλογών στις ΗΠΑ, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Πρώτον, πριν από μήνες, άρχισε ψευδώς να διασκεδάζει τις εντυπώσεις ότι οι επιστολικές ψήφοι είναι απάτη. Δεύτερον, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι δημοκρατικοί κυβερνήτες που δεν τον συμπαθούν είναι υπεύθυνοι για την καταμέτρηση των εκλογών.

Τρίτον, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι υπάρχει κάτι άθλιο και μάλλον παράνομο σχετικά με τη συνήθη πρακτική της καταμέτρησης των ψήφων μετά την Ημέρα των Εκλογών.

Όλα αυτά τα ακατανόητα δεκάδες ψέματα που σχετίζονται με την ψηφοφορία, φαίνεται να εξυπηρετούν αυτές τις στιγμές – μια στενή εκλογική αναμέτρηση στην οποία θα μπορούσε να προσπαθήσει να μετατρέψει τους σπόρους της αμφιβολίας που είχε συστηματικά φυτέψει στο μυαλό των υποστηρικτών του σε μια πλήρη απόρριψη της πιθανής ήττας του.

Ο Τραμπ έβαλε το σχέδιό του σε δράση τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, παρέχοντας μια άγρια ​​ανακριβή δήλωση από τον Λευκό Οίκο στην οποία ισχυρίστηκε ότι είχε ήδη κερδίσει και ακόμη ισχυρίστηκε ότι διαπράχθηκε απάτη εναντίον του χωρίς βάσιμα στοιχεία.

Στη συνέχεια, στράφηκε στο Twitter – στο οποίο σχεδόν όλα όσα είπε για το υπόλοιπο της ημέρας ήταν λάθος.

Πόσο λάθος; Από τις 5:30 μ.μ., το Twitter είχε τοποθετήσει κάποια ετικέτα προσοχής ελέγχου πραγματικότητας έξι από τις αναρτήσεις του την Τετάρτη.

 Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Εργάζονται σκληρά για να εξαφανίσουν το πλεονέκτημα των 500.000 ψήφων στην Πενσυλβανία – το συντομότερο δυνατόν. Ομοίως, το Μίσιγκαν και άλλοι!» Ψευδής. Οι κομητείες καταμετράνε απλώς τις ψήφους.

Οι ψηφοφορίες μέσω ταχυδρομείου, οι οποίες γενικά ευνοούσαν τους Δημοκρατικούς, μετρήθηκαν μετά την Ημέρα των Εκλογών σε ορισμένα κράτη, όπως η Πενσυλβανία, επειδή οι ρεπουμπλικανοί νομοθέτες των πολιτειών δεν θα επέτρεπαν την έναρξη της διαδικασίας καταμέτρησης όταν κατέφταναν οι ψήφοι.

Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι η έκπληξη απορρίψεων ψηφοδελτίων έκαναν το αρχικό του προβάδισμα να «εξαφανιστεί μαγικά». Ψευδής. Δεν υπήρχε «έκπληξη» – οι ψήφοι καταμετρήθηκαν και πάλι – και οι ψήφοι δεν είχαν πράγματι απορριφθεί πουθενά.

Όταν οι πολιτικοί παρατηρητές έκαναν αναρτήσεις στο Twitter σχετικές με τα ψηφοδέλτια, δεν έκαναν λόγο για απόρριψη των ψήφων. Αντίθετα, αναφέρθηκαν σε στιγμές κατά τις οποίες μια μεγάλη ποσότητα πρόσφατα καταμετρημένων ψήφων εισάγεται ή «απορρίπτεται» στα δημόσια σύνολα.

Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter, «είμαστε ψηλά, αλλά προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές. Δεν θα τους αφήσουμε ποτέ να το κάνουν. Δεν μπορούν να ψηφίσουν μετά το κλείσιμο των κάλπεων». Για άλλη μια φορά: εντελώς ψευδές. Κανείς δεν προσπαθούσε να κλέψει τίποτα. Δεν υπήρχαν αποδείξεις εξαπάτησης στις εκλογές. Και οι ψήφοι καταμετρήθηκαν απλώς μετά το κλείσιμο των κάλπεων.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ο Τραμπ δοκίμασε ένα ιδιαίτερα αδύναμο τρόπο εξαπάτησης: διακηρύσσοντας ότι «έχουμε διεκδικήσει, για σκοπούς εκλογικής ψηφοφορίας» την Πενσυλβάνια, τη Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα. (Οι πολιτείες δεν είναι διεκδικήσεις του Τραμπ μέσω του Twitter. Οι ψήφοι αποφασίζουν ποιος θα τις κερδίσει).

 Ο Τραμπ πρόσθεσε στη συνέχεια: «Επιπλέον, διεκδικούμε το κράτος του Μίσιγκαν εάν, στην πραγματικότητα, υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός κρυφών απορρίψεων όπως έχει αναφερθεί ευρέως!».

 Το CNN και άλλα μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη προβλέψει ότι ο αντίπαλος του Τραμπ και πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα κέρδιζε το Μίσιγκαν.

Και δεν υπήρχαν αποδείξεις για μεγάλο αριθμό κρυφών ψηφοδελτίων που είχαν απορριφθεί εκεί ή αλλού.

Ο Τραμπ δεν έκανε απλώς ψεύτικους ισχυρισμούς την Τετάρτη. Όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βοηθούσε ένα ολόκληρο οικοσύστημα παραπληροφόρησης να λειτουργήσει υπέρ του.

Ο γιος του Προέδρου Eric Trump, ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Kayleigh McEnany και ο διευθυντής εκστρατείας Bill Stepien, μεταξύ άλλων συμμάχων, προέβησαν σε αβάσιμες δηλώσεις ότι ο Trump είχε ήδη κερδίσει την Πενσυλβάνια. Ο Matt Schlapp, πρόεδρος της Αμερικανικής Συντηρητικής Ένωσης και η σύζυγος του ανώτερου συμβούλου της εκστρατείας Trump, Mercedes Schlapp, προώθησαν μια αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας που ενέπλεκε την Αριζόνα και τους ψηφοφόρους του Trump. Κ

Η ανεντιμότητα υπήρξε καθοριστικό χαρακτηριστικό της προεδρίας του Trump από την αρχή και αποτελούσε κεντρικό στοιχείο της εκλογικής του εκστρατείας.

Με την όλο και μικρότερη πιθανή πορεία του προς τις 270 εκλογικές ψήφους, αυτός και οι εκπρόσωποί του στράφηκαν στην προσέγγιση που γνωρίζουν καλύτερα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33