search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:27
MENU CLOSE

Μυοσκελετικές κακώσεις: Η θεραπεία που κάνει… θαύματα!

10.11.2020 06:29
Ουάσινγκτον: Μετά το βίντεο, επιβεβαιώνει ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης τον τραυματισμό - Media

 

Η αποκατάσταση αυτού του είδους των τραυματισμών είναι ουσιώδης. Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια και συχνά επώδυνα κινητικά προβλήματα.

Ολοένα  περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στρέφονται στη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο για να αντιμετωπίσουν την σωματική καταπόνηση και τους τραυματισμούς που σχετίζονται με την εργασία, τον αθλητισμό ή απλώς την «κακιά στιγμή».

Η αποκατάσταση αυτού του είδους των τραυματισμών είναι ουσιώδης. Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια και συχνά επώδυνα κινητικά προβλήματα.

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο ενδείκνυται για κάθε είδους κακώσεις, από τις πιο μικρές έως σοβαρά διαστρέμματα, ρήξεις συνδέσμων και χόνδρων και θλάσεις. Η χρήση της είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη μεταξύ των αθλητών όλων των βαθμίδων και ιδίως των επαγγελματιών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, την χρησιμοποιεί η ελίτ του παγκόσμιου αθλητισμού, από τη Μίλαν και τη Ρεάλ έως την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Μπαρτσελόνα, και από τον Κριστιάνο Ρονάλντο έως τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ωστόσο, δεν αφορά μόνο την αφρόκρεμα των αθλητών. Είναι κατάλληλη για όποιον έχει ανάγκη τα οφέλη της οξυγονοθεραπείας.

Όπως εξηγεί ο κ. Παύλος Βαβάσης, διευθυντής της Μονάδος Υπερβαρικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν, η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο (ή υπερβαρική οξυγονοθεραπεία) είναι η εισπνοή 100% οξυγόνου σε αυξημένη πίεση. Η θεραπεία γίνεται εντός ειδικού θαλάμου (θάλαμος αποσυμπίεσης) και είναι ένας φυσικός τρόπος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, των τραυματισμών ή της υπερκόπωσης που προκαλεί η υπερπροσπάθεια.

Τα οφέλη της οξυγονοθεραπείας

Τα οφέλη της θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο είναι πολλά και διαφορετικά, καθώς μεταξύ άλλων:

  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους σκελετικούς μυς
  • Βελτιώνει την αερόβια αντοχή των αθλητών κατά την προπόνηση
  • Προλαμβάνει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μυς, που προκαλεί πόνο, κράμπες, κόπωση και οδηγεί σε τραυματισμούς
  • Προάγει την απόδοση, τη δύναμη και την αντοχή
  • Ελαττώνει την κόπωση
  • Προάγει την επούλωση μικρών τραυματισμών σε μυς, συνδέσμους και χόνδρους κατά την άσκηση
  • Μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης μετά από έντονη άσκηση, τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση
  • Αναζωογονεί, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση σε όλα τα όργανα
  • Δημιουργεί μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή αγγεία), νεύρα και οστά
  • Ανανεώνει, με την απελευθέρωση βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών και την ενεργοποίησή τους για την επισκευή του εκάστοτε ιστού
  • Μειώνει τον πόνο, το οίδημα, τις κράμπες και τα μουδιάσματα
  • Καταστέλλει τη φλεγμονή

Ταχύτερη αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο είναι ότι επιταχύνει την αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι με τη βοήθειά της:

  • Μειώνεται κατά 55% ο χρόνος αποκατάστασης και επιταχύνεται η επάνοδος των αθλητών στην ενεργό δραστηριότητα
  • Ελαττώνεται κατά 60% ο χρόνος αποκατάστασης των κακώσεων στους συνδέσμους
  • Μειώνεται περισσότερο από 50% ο χρόνος αποκατάστασης έπειτα από χειρουργική παρέμβαση

Πρόληψη νέων κακώσεων

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο προλαμβάνει επίσης τους μικροτραυματισμούς και τις νέες κακώσεις κατά την άσκηση, διότι:

  • Καταπολεμά την κόπωση ( μυϊκός κάματος, καταπόνηση αρθρώσεων και τενόντων, ραβδομυόλυση κ.ά.) κατά την προπόνηση
  • Αποβάλλει γρήγορα από τον οργανισμό το γαλακτικό οξύ, την ουρία και άλλα υποπροϊόντα της κόπωσης που προκαλεί η προπόνηση και οι αγώνες
  • Συμβάλλει άμεσα στη μείωση της φλεγμονής (οίδημα, πόνος) που δημιουργείται από τη συνεχή προπόνηση
  • Συμβάλλει στην ταχεία αποκατάσταση και επούλωση των μικροτραυματισμών σε μυς, συνδέσμους και χόνδρους κατά την προπόνηση και τους αγώνες

Βελτίωση των επιδόσεων κατά την άσκηση

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο συμβάλλει στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων και την αύξηση της αντοχής, λέει ο κ. Βαβάσης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της βελτιωμένης οξυγόνωσης όλων των κυττάρων και την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Επιπλέον, η θεραπεία διεγείρει την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, αυξάνοντας τα επίπεδα μιας ουσίας (λέγεται τριφωσφορική αδενοσίνη ή ATP). Η ουσία αυτή αποτελεί την «μπαταρία» του οργανισμού.

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο βελτιώνει επίσης την αερόβια αντοχή των ασκουμένων, καθώς αυξάνει την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max). Τέλος, η οξυγονοθεραπεία αποτρέπει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μυς, η οποία τους δημιουργεί αίσθημα δυσφορίας (π.χ. κάψιμο).

Πηγή: iatropedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:27