search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:07
MENU CLOSE

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τριμερής συμφωνία ειρήνευσης με εμπλοκή… Τουρκίας – Eισβολή διαδηλωτών στη βουλή της Αρμενίας (Videos)

10.11.2020 08:40
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τριμερής συμφωνία ειρήνευσης με εμπλοκή... Τουρκίας - Eισβολή διαδηλωτών στη βουλή της Αρμενίας (Videos) - Media

Σοβαρές εξελίξεις διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς επιτεύχθηκε άλλη μια συμφωνία εκεχειρίας, η οποία όπως όλα δείχνουν πιθανώς να οδηγήσει και σε τερματισμό των αιματηρών εχθροπραξιών στην περιοχή που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες στρατιώτες αλλά και σε άμαχο πληθυσμό, κυρίως στο αρμενικό στρατόπεδο. Η τριμερής συμφωνία όμως είναι «οδυνηρή» όπως ο ίδιος ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν την χαρακτήρισε, για το στρατόπεδο των δυνάμεων που είχαν τον έλεγχο εδώ και περίπου 30 χρόνια του θύλακα ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν. 

Σημαντικό ρόλο για να γείρει η πλάστιγγα υπέρ των αζέρικων δυνάμεων, ήταν η κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Σούσα, η οποία θεωρείται πόλη-κλειδί καθώς ανοίγει το δρόμο για την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δείτε πριν (εικόνα πάνω) την έναρξη του πολέμου και, ως σήμερα (εικόνα κάτων), τα εδάφη που κατέλαβαν οι αζέρικες δυνάμεις εντός του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Πούτιν: Ελπίδες για ««μακρόχρονη και πλήρης επίλυση της κρίσης»

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι ρωσική ειρηνευτική δύναμη θα αναπτυχθεί κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, μετά την τριμερή συμφωνία η οποία υπεγράφη με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η συμφωνία που υπεγράφη «θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες» για να υπάρξει «μακρόχρονη και πλήρης επίλυση της κρίσης» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κατά τον ρώσο πρόεδρο, η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ χθες στις 23:00 (ώρα Ελλάδας).

Η ανακοίνωση της συμφωνίας

«Την 9η Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν (Ιλχάμ Αλίεφ), ο πρωθυπουργός της Αρμενίας (Νικόλ) Πασινιάν και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Βλαντίμιρ Πούτιν) υπέγραψαν διακήρυξη που αναγγέλλει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και το τέλος όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην εμπόλεμη ζώνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τα μεσάνυχτα της 10ης Νοεμβρίου ώρα Μόσχας», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της ρωσικής προεδρίας τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ερεβάν: Θύελλα αντιδράσεων, εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επιβεβαίωσε σήμερα ότι υπέγραψε συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «οδυνηρή», για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Πασινιάν επιβεβαίωσε ότι «υπέγραψα κοινή δήλωση με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό του πολέμου στο (Ναγκόρνο) Καραμπάχ», χαρακτηρίζοντας το κείμενο αυτό «απίστευτα οδυνηρό για εμένα» όσο «και για τον λαό μας».

Σήμερα το πρωί, όταν έγινε γνωστό το κείμενο της συμφωνίας, πλήθος έξαλλων διαδηλωτών εισέβαλε στην έδρα του κοινοβουλίου της Αρμενίας στο Γερεβάν, καταγγέλλοντάς την.

Χιλιάδες εξοργισμένοι διαδηλωτές ειχαν συγκεντρωθεί γύρω από τη Βουλή της Αρμενίας και εκατοντάδες εξ αυτών εισέβαλαν στο κτίριο, έσπασαν παράθυρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο εσωτερικό του κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου.

Ικανοποίηση στο Μπακού

Aπό τη μεριά του, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε σήμερα ότι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν θα αναπτυχθεί μόνο ρωσική, αλλά και τουρκική ειρηνευτική δύναμη η οποία θα εντέλλεται να επιτηρεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Στην ειρηνευτική επιχείρηση στον θύλακα θα συμμετέχουν «τόσο ρωσικές, όσο και τουρκικές δυνάμεις», είπε ο Αζέρος πρόεδρος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24