search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:10
MENU CLOSE

ΟΠΕΚΑ: Τρίμηνη παράταση για ΚΕΑ και επίδομα ενοικίου – Πώς θα ενημερωθούν οι δικαιούχοι (Πίνακας)

11.11.2020 06:25
ΟΠΕΚΑ: Τρίμηνη παράταση για ΚΕΑ και επίδομα ενοικίου - Πώς θα ενημερωθούν οι δικαιούχοι (Πίνακας) - Media

 

Παρατείνονται για τρεις μήνες τόσο η καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος όσο και του Επιδόματος Ενοικίου, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού παρατείνεται για τρεις μήνες απο τον ΟΠΕΚΑ η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων των προγραμμάτων Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και Επίδομα Στέγασης, οι οποίες θα έπρεπε να επανυποβληθούν εντός των μηνών Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2020 και Ιανουάριος 2021.

Ειδικότερα:
– Για όσους ο μήνας επανυποβολης είναι ο Νοέμβριος θα πρέπει να υποβληθεί ξανά τον Φεβρουάριο του 2021
– Για όσους ο μήνας επανυποβολης είναι ο Δεκέμβριος θα πρέπει να υποβληθεί ξανά τον Μάρτιο του 2021
– Για όσους ο μήνας επανυποβολης είναι ο Ιανουάριος 2021 θα πρέπει να υποβληθεί ξανά τον Απρίλιο του 2021

Ωστόσο:
α) Σε περίπτωση που υποβληθεί νέα αίτηση, τότε αυτή η εγκεκριμένη αίτηση θα ισχύσει κανονικά.

β) Εάν ο δικαιούχος έχει ξεκινήσει τη δημιουργία αίτησης, η οποία όμως παραμένει σε κατάσταση «ΝΕΑ» χωρίς να γίνει οριστική υποβολή αυτής, τότε θα ανανεωθεί αυτόματα η ισχύς της προηγούμενης εγκεκριμένης αίτησης.

γ) Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτό μήνυμα στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχουν δηλώσει στην αίτηση, για την αυτόματη παράταση της ισχύος των αιτήσεών τους.

Η πληρωμή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, πρώην ΚΕΑ και του επιδόματος στέγασης θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου. Για το π. ΚΕΑ το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως ακολούθως:
-200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
-100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
-50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr, η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος τηρείται υποχρεωτικά σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Η ενίσχυση δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτηση για ένταξη στο Κ.Ε.Α. αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Για τη διασφάλιση της ομαλής έκβασης των πληρωμών συστήνεται οι δικαιούχοι πριν την ολοκλήρωση της αίτησης για το ΚΕΑ, να μεταβαίνουν σε τραπεζικό κατάστημα για την επικαιροποίηση των στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού και ιδιαιτέρως την αντιστοίχιση ΙΒΑΝ με ΑΦΜ.

Σε περίπτωση που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 Ευρώ ανά μήνα, ποσοστό 50% δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας του δικαιούχου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών ή πληρωμή. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών από την προπληρωμένη τραπεζική κάρτα. Για το υπόλοιπο 50% υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης μετρητών, μέσω τραπεζικού καταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος που ο δικαιούχος τηρεί λογαριασμό ή/και μέσω χρεωστικής κάρτας, από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Παράλληλα σε ότι αφορά το επίδομα στέγασης θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι ότι οι αιτήσεις οι οποίες συμπληρώνουν το 6μηνο ισχύος τους δύναται να ανανεωθούν αυτόματα για έξι ακόμη μήνες, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος. Οι δικαιούχοι ενημερώνονται σχετικά με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προσοχή: Εάν υπάρχουν αλλαγές στα στοιχεία της αίτησης σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, οι οποίες δεν προκύπτουν μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και άρα δεν αποτυπώνονται σε αυτήν, οι δικαιούχοι μπορούν αποκλειστικά εντός του 6ου μήνα ισχύος της αίτησης να την ανακαλέσουν και να υποβάλουν νέα.

Για τις αιτήσεις εκείνες για τις οποίες διαπιστώνεται ότι δεν πληρούνται πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος (ενδεικτικά: λήξη περίοδος ισχύος του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου, αλλαγή σύνθεσης νοικοκυριού, αλλαγή των εισοδημάτων ή περιουσιακής κατάστασης του νοικοκυριού) οι αιτήσεις δεν θα ανανεώνονται. Στους δικαιούχους θα αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η χορήγηση του επιδόματος δεν θα ανανεωθεί αυτόματα. Εάν επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι νέα αίτηση. Προσοχή: για να μην χαθεί μήνας επιδότησης, η νέα αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί και να εγκριθεί εντός του 6ου μήνα ισχύος της αίτησης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:10