20/01/2021 03:00:17

Σάμαλι, το επιδόρπιο της Συρίας που ξυπνάει αναμνήσεις

Σάμαλι, το επιδόρπιο της Συρίας που ξυπνάει αναμνήσεις - Media

 

Υλικά

Για το σιρόπι

700 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

700 γραμμάρια νερό

1 κουταλιά του γλυκού χυμό λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο ή ανθόνερο

Για τη ζύμη

500 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό

500 γραμμάρια γιαούρτι

300 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

180 γραμμάρια νερό

2 κουταλάκια του γλυκού (κοφτά) σόδα μαγειρική

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη μαστίχα

4 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο ή βούτυρο γάλακτος (η 1 για το άλειμμα του ταψιού)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, τη σόδα και την τριμμένη μαστίχα. Βάζουμε το γιαούρτι, τις 3 κουταλιές σησαμέλαιο ή βούτυρο και το νερό και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να έχουμε ένα χυλό πηκτό. Αλείφουμε με τη μια κουταλιά σησαμέλαιο που έχουμε κρατήσει ,τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού 25Χ35 και ρίχνουμε το μίγμα. Σκεπάζουμε με ζελατίνα και το αφήνουμε για 1 ½ με 2 ώρες να ξεκουραστεί και να φουσκώσει το σιμιγδάλι.

Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο σε χαμηλή θέση, στους 180ο C για 45’ με 50’λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Όση ώρα ψήνεται ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμόνι για 5’ με 6’ λεπτά μόνο και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ροδόνερο.

Μόλις βγάλουμε το σάμαλι από το φούρνο, χαράζουμε γρήγορα σε κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι και σιροπιάζουμε αμέσως όπως είναι καυτό με το ζεστό σιρόπι, κουταλιά κουταλιά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά για αρκετές ώρες, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με παγωτό ή κρέμα!

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.