search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:18
MENU CLOSE

Φιέστα Ερντογάν στην Αμμόχωστο – Η νέα τακτική και οι εκπλήξεις

15.11.2020 10:28
Φιέστα Ερντογάν στην Αμμόχωστο - Η νέα τακτική και οι εκπλήξεις - Media

 

Στα κατεχόμενα έφτασε, το μεσημέρι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σε μια άκρως προκλητική ενέργεια, ανήμερα της θλιβερής επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τούρκος Πρόεδρος θα συμμετάσχει στα προκλητικά πανηγύρια για την μαύρη επέτειο, τα οποία θα κορυφωθούν στις 12:30 με τη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ. Αμέσως μετά θα εγκαινιάσει το νοσοκομείο κορωνοϊου στην κατεχόμενη Λευκωσία και στη η φιέστα θα ολοκληρωθεί με «πικνίκ» στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει

Είναι σαφές πως η παρουσία του Ερντογάν στην περίκλειστη περιοχή, στέλνει το μήνυμα πως η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει στον εποικισμό της πόλης. Τα σχέδιο είναι να ανοίξει σιγά-σιγά η περίκλειστη περιοχή και να ενωθεί με την υπόλοιπη πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Σε πρώτη φάση η προσπάθεια στοχεύει στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Είναι σαφές πως η παρουσία Ερντογάν θα δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στους σχεδιασμούς της κατοχικής Τουρκίας. Το κατοχικό καθεστώς προτίθεται να καλέσει τους νόμιμους κατοίκους να προσφύγουν στη λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών,  την οποία -όπως υπενθυμίζουν- αναγνωρίζει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στο να ξεκινήσει μια ατέρμονη διαδικασία στην «Επιτροπή» από τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες. Είναι δε σαφές πως σε περίπτωση που θα επιτραπεί υπό όρους και προϋποθέσεις η παρουσία ενός αριθμού Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών στην περίκλειστη περιοχή,  αυτό θα γίνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και υπό τον έλεγχο του στρατού κατοχής. 

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είναι σαφές πως η παρουσία Ερντογάν, μετά από πολύ καιρό, στην κατεχόμενη περιοχή, εγκαινιάζει και σηματοδοτεί μια νέα τακτική αναφορικά με την προώθηση της διαχρονικής πολιτικής της Άγκυρας στο Κυπριακό. Αυτό που διαχρονικά επιδίωκαν, με διαφορετική ρητορική, που στόχευε στον στρατηγικό έλεγχο του νησιού μέσα από μια συνομοσπονδία, τώρα επιχειρούν να το θέσουν ευθέως στις διαπραγματεύσεις. Ο νέος κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, είναι ο εγκάθετος της Άγκυρας, που ανέλαβε να εκφράσει αυτό το αφήγημα, τόσο δημοσίως όσο και στις κατ΄ ιδίαν επαφές του.

Οι συχνές αναφορές σε «κυρίαρχη ισότητα», που παραπέμπει σε δύο κράτη, προβάλλεται όλο και περισσότερο την τελευταία περίοδο, παρόλο που δεν είναι καινούργιο στο τουρκικό λεξικό για το Κυπριακό. Διατυπώνεται από τον καιρό του πάλαι ποτέ εγκάθετου της Άγκυρας, Ραούφ Ντενκτάς. Σε αυτή τη φάση και ενόψει της σύγκλησης άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να καθορίσει ατζέντα. Το αφήγημα για πολιτική ισότητα  δεν προτάσσεται όσο προηγουμένως, ενώ τώρα αναδεικνύουν τη θέση για κυρίαρχη ισότητα. Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι. Είναι, όμως, η νέα ρητορική πιο συγκεκριμένη και απόλυτη ως προς τις τουρκικές επιδιώξεις. 

Το σκηνικό, που διαμορφώνεται ως προς τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, έχει βρετανικά «αποτυπώματα». Η λογική του Λονδίνου, το οποίο επανήλθε στο παρασκήνιο ενόψει εξελίξεων, κινείται σε γνωστές προσεγγίσεις. Το στίγμα των αγγλικών προθέσεων έχει δώσει και με δημόσιες τοποθετήσεις του και ο πρέσβης της Βρετανίας στην Κύπρο, Στήβεν Λίλι. Η βρετανική πλευρά προσεγγίζει το θέμα με βάση τη «μέση γραμμή». Δηλαδή, η Λευκωσία επιδιώκει χαλαρή (ή αποκεντρωμένη) ομοσπονδία, οι Τούρκοι δύο κράτη και τούτο μπορεί να οδηγήσει σε συνομοσπονδία. Τόσο απλά και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αποφάσεις του ΟΗΕ. Βρετανοί αξιωματούχοι στις κατ΄ ιδίαν επαφές τους αναφέρουν με νόημα πως «όταν θέλει η νύφη και ο γαμπρός…» Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, εκείνο που θα γίνει είναι να υιοθετηθεί η τουρκική προσέγγιση. 

Είναι σαφές πως παράλληλα με τον ξένο παράγοντα που προτάσσει θεωρίες «τελευταίας ευκαιρίας» και στο εσωτερικό, κυρίως από τα δυο μεγάλα κόμματα, προβάλλεται το αφήγημα πως εάν δεν προσέλθει η ελληνική πλευρά σε Πενταμερή θα χαθεί, για παράδειγμα, η Αμμόχωστός. Το ίδιο αφήγημα αναφέρει πως δεν θα πρέπει να τίθενται προϋποθέσεις για να προσέλθει η ελληνοκυπριακή πλευρά σε άτυπη Πενταμερή. Η χωρίς προϋποθέσεις σύγκληση άτυπης Πενταμερούς εμπεριέχει, πάντως, τον κίνδυνο να τεθούν όλα στο τραπέζι και να συζητηθούν τα διαφορετικά σενάρια και οι διαφορετικές μορφές λύσης. Κι όλα αυτά, βέβαια, την ώρα που η κατοχική Τουρκία συνεχίζει να αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τατάρ

Ομάδα στήριξης στον νέο κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, έχει συγκροτήσει η Τουρκία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ενόψει και του γεγονός ότι ο Τατάρ αναγνωρίζει πως δεν είναι καλός γνώστης του Κυπριακού, έχει αποφασιστεί να υπάρξει σκιώδης διαχειριστής. Πρόκειται για τον Εργκιούν Ολγκιούν, που ως φαίνεται θα διοριστεί και διαπραγματευτής. Σημειώνεται συναφώς ότι ο Ολγκιούν διετέλεσε διαπραγματευτής επί Έρογλου ενώ ήταν στενός συνεργάτης του Ραούφ Ντενκτάς. Ο Εργκιούν Ολγκιούν διαχειρίστηκε τα όσα προηγήθηκαν της συνάντησης Αναστασιάδης και Τατάρ, ενώ συμμετείχε και στην τελευταία συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Με πληροφορίες από philenews.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:18