search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:01
MENU CLOSE

Έρευνα: Τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν καλό στην ψυχική υγεία, ακόμα και με 4 ώρες την ημέρα

16.11.2020 12:41
Έρευνα: Τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν καλό στην ψυχική υγεία, ακόμα και με 4 ώρες την ημέρα - Media

 

Αντίθετα, με τη γενική άποψη που επικρατεί ότι τα βιντεοπαιχνίδια, ειδικά αν παίζονται πολλές ώρες, λειτουργουν επιζήμια στην ψυχική υγεία παιδιών αλλά και ενηλίκων, είναι τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

Η μελέτη ήταν μία από τις πρώτες που έγιναν χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα παιχνιδιού. Χάρη στη φύση των παιχνιδιών που συνδέονται στο Διαδίκτυο, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μπόρεσε να συνδέσει ψυχολογικά ερωτηματολόγια με αληθινά αρχεία του χρόνου που αφιερώθηκε στα παιχνίδια.

Η μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε στους παίκτες του Animal Crossing της Nintendo, καθώς και του Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιξαν περισσότερα παιχνίδια έτειναν να αναφέρουν μεγαλύτερη “ευημερία”, προκαλώντας περαιτέρω αμφιβολίες στις αναφορές ότι αυτού του τύπου τα παιχνίδια μπορεί να βλάψουν την ψυχική υγεία.

“Πρόκειται για την εισαγωγή παιχνιδιών στο πεδίο της ψυχολογικής έρευνας” δήλωσε ο Andrew Przybylski, επικεφαλής ερευνητής του έργου. “Αυτό μας επιτρέπει να εξηγήσουμε και να κατανοήσουμε τα παιχνίδια ως δραστηριότητα αναψυχής”.

Η μελέτη, είπε, “δείχνει ότι αν παίζετε τέσσερις ώρες την ημέρα στο Animal Crossing, είστε πολύ πιο ευτυχισμένος άνθρωπος και αυτό είναι ενδιαφέρον, ακριβώς επειδή όλες οι άλλες έρευνες στο παρελθόν όριζαν το αντίθετο”.

“Είμαι πολύ σίγουρος ότι εάν συνεχιστεί η έρευνα, θα μάθουμε για τα πράγματα που θεωρούμε ως τοξικά στα παιχνίδια”, δήλωσε ο Przybylski, “και θα έχουμε αποδείξεις και για αυτά τα πράγματα”.

Η έρευνα μελέτησε μόνο δύο παιχνίδια και χρήστες όλων των ηλικιών, ενώ ενδεχομένως άλλοι τρόποι παιχνιδιού θα μπορούσαν να είναι λιγότερο υγιείς. Ομοίως, η στάση που έχει κάποιος απέναντι στα παιχνίδια θα μπορούσε να επηρεάσει τον ψυχικό αντίκτυπο που του αφήνουν.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα εισαγάγει ένα υψηλότερο επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων σε συζητήσεις σχετικά με την έννοια του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια ή τις βλαβερές συνέπειές τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:01