search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:54
MENU CLOSE

Λάθη επί λαθών από το υπουργείο Παιδείας – Από τις μάσκες – αλεξίπτωτα μέχρι το «κρασάρισμα» της τηλεκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2152
19-11-2020
22.11.2020 04:00
keram-1.jpg

 

Το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων της χώρας, μόλις μερικές ημέρες αφότου είχαν αποφασιστεί το κλείσιμο γυμνασίων και λυκείων και η πραγματοποίηση μαθημάτων μέσω διαδικτύου λόγω της σφοδρότητας του νέου «κύματος» της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα και έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην απόφαση για νέο lockdown, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ήταν το… κερασάκι σε μια τούρτα λαθών, εσφαλμένων αποφάσεων και έλλειψης προετοιμασίας από το υπουργείο Παιδείας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι ήταν προετοιμασμένη για το δύσκολο φθινόπωρο.
Από την πρώτη ημέρα του ανοίγματος των σχολείων το υπουργείο Παιδείας δείχνει ότι αδυνατεί να εφαρμόσει ακόμα και αυτά που το ίδιο εξαγγέλλει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αίσθηση ότι απουσιάζει το σχέδιο για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την κατά το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα και παρά το γεγονός ότι μια από τις βασικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.

Το πρώτο φιάσκο
Από την πρώτη μέρα, όπως προαναφέραμε, το υπουργείο Παιδείας βρέθηκε να… κυνηγάει τις εξελίξεις, καθώς η έναρξη της σχολικής χρονιάς συνοδεύτηκε με το τεράστιο φιάσκο με τις μάσκες που μοιράστηκαν στους μαθητές από την πολιτεία, το μέγεθος των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν κατάλληλο για… αλεξίπτωτα και σίγουρα όχι για μαθητές δημοτικού σχολείου.
Μόλις έγινε αντιληπτό το λάθος και αφού υπήρξαν εντάσεις μεταξύ του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Υγείας, υπήρξε διαβεβαίωση ότι σύντομα θα μοιραστούν μάσκες στους μαθητές στις σωστές διαστάσεις.
Φευ, σύντομα έγινε γνωστό ότι για δεύτερη φορά οι διαστάσεις που εστάλησαν στους κατασκευαστές ήταν λάθος, η παραγωγή των μασκών σταμάτησε και, μέσα σε όλα, πριν από μερικές ημέρες το Ελεγκτικό Συνέδριο ανακοίνωσε για τον διαγωνισμό για τις μάσκες ότι «αναγκάστηκε να αναβάλει την κρίση του λόγω έλλειψης δικαιολογητικών και εγγράφων διευκρινίσεων για τις επιμέρους διαδικασίες, όπως την εκτέλεση των προηγούμενων συμβάσεων, την κατακύρωση, τον τρόπο προμήθειας και κατανομής των μασκών κ.ά., στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στον φάκελο της διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τους όρους της διακήρυξης. Για τον λόγο αυτό, ο έλεγχος δεν δύναται να ολοκληρωθεί μέχρι τη συμπλήρωση του φακέλου με τα απαραίτητα δικαιολογητικά».

Βάσανα με το Webex
Όταν, πριν από μερικές ημέρες, αποφασίστηκε να κλείσουν, λόγω κορωνοϊού, τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα θα συνεχιστούν μέσω τηλεκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας το σύστημα Webex της Cisco.
Μάλιστα, την παραμονή την έναρξης της τηλεκπαίδευσης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για τη μεταφορά της μαθησιακής διαδικασίας στην εξ αποστάσεως μορφή της, στηρίζουμε με κάθε μέσο τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς μας, τα στελέχη μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι σε λίγο καιρό θα επανέλθουμε στην κανονικότητα». 
Η διαβεβαίωση της υπουργού κατέρρευσε πλήρως λίγες ώρες αργότερα, μαζί με το δίκτυο, και φυσικά η τηλεκπαίδευση δεν πραγματοποιήθηκε. Το υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι η ευθύνη για το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά την εταιρεία, καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα στους servers της στην Ευρώπη, και διαβεβαίωσε ότι την επόμενη μέρα όλα θα εξομαλυνθούν. 
Βέβαια, πηγές του υπουργείου έκαναν λόγο για υπερβολικό φόρτο του συστήματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση της Κεραμέως. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς με τους οποίους επικοινώνησε το «Π», τα προβλήματα συνεχίζονται έως και σήμερα – σε μικρότερο, προφανώς, βαθμό –, ενώ μια επισήμανση που έγινε είναι ότι το υπουργείο δεν φρόντισε στη διάρκεια του καλοκαιριού να προβλέψει το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου τηλεκπαίδευσης, ώστε να παραγάγει επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. 
Και, βέβαια, έπρεπε να μπει ο Νοέμβριος για να κινηθεί το υπουργείο και να αρχίζει να μοιράζει εκ νέου τάμπλετ σε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να παράσχουν στα παιδιά τους την απαραίτητη για την τηλεκπαίδευση υλικοτεχνική υποδομή.

Συνωστισμός στις τάξεις
Παράλληλα οι ίδιοι εκπαιδευτικοί, και σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άνοιξε τα σχολεία εν μέσω πανδημίας χωρίς να κάνει τον κόπο να φροντίσει ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στις τάξεις. 
Η Κεραμέως, λίγο πριν από το άνοιγμα των σχολείων, έκανε λόγο για μέσους όρους 17 μαθητές ανά τμήμα στην επικράτεια, για να προσθέσει, εν συνεχεία και ύστερα από σφοδρές αντιδράσεις, τον μέσο όρο των 20 μαθητών ανά τμήμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στα αστικά κέντρα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, συχνά περισσότερα από 20 παιδιά βρίσκονταν μέσα στην ίδια τάξη, αφού η πολιτεία δεν κινήθηκε άμεσα και αποφασιστικά ώστε να βρει και να αξιοποιήσει άλλους χώρους για να γίνεται το μάθημα σε υγειονομικά καλύτερες συνθήκες.
Αφήνοντας στην άκρη τα σχήματα με τα βελάκια του Γκίκα Μαγιορκίνη, με τα οποία επιχείρησε να αποδείξει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα σε τάξεις με περισσότερα από 15 άτομα, και ενώ πριν αποφασιστεί το κλείσιμο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεκάδες τμήματα και σχολεία έκλειναν λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι εντυπωσιακό το ότι, λίγο πριν ανακοινωθεί το κλείσιμο και των νηπιαγωγείων και δημοτικών, η Κεραμέως δήλωνε στον ΣΚΑΪ:
«Από την αρχή της πανδημίας ακούμε τους ειδικούς. Δεν μας έχουν συστήσει την αναστολή των δημοτικών σχολείων, ενώ και τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς εντός των σχολείων». 

Έρευνα – κόλαφος της ΟΛΜΕ
Παράλληλα έρευνα του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ (ΚΕΜΕΤΕ ΟΛΜΕ) έδειξε ότι ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν σε πολυπληθή τμήματα θα μπορούσε να μειωθεί έως και 63%, καθώς υπάρχουν αρκετές κενές αίθουσες στα σχολεία, καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα του υπουργείου Παιδείας για δυσκολίες εξεύρεσης αιθουσών ώστε να «σπάσουν» τα τμήματα.
Το ΚΕΜΕΤΕ ΟΛΜΕ σημειώνει ότι, αν το υπουργείο Παιδείας είχε εκπονήσει ένα συγκροτημένο σχέδιο ώστε να εκμεταλλευτεί τις κενές αίθουσες που υπάρχουν στα σχολεία, τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα μαθητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν θα φοιτούσαν σε πολυπληθή τμήματα.
Επιπλέον, αν είχε μειωθεί στους 15 ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, το 50% των παιδιών που φοιτούν στα σχολεία και τα τμήματα που έκλεισαν λόγω κρουσμάτων θα μπορούσαν να συνεχίσουν κανονικά τα μαθήματά τους. 
Προσθέτει, ακόμη, ότι η ικανοποίηση του αιτήματος των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών να συγκροτηθούν τμήματα με 15 μαθητές θα συνέβαλλε στη μείωση έως και 50% των δεικτών μετάδοσης του ιού, όπως έδειξε σχετική έρευνα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Αμηχανία μπροστά στις καταλήψεις
Μια «θετική» εξέλιξη που φέρνει το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορωνοϊού είναι ότι το υπουργείο Παιδείας δεν θα δέχεται τη σχεδόν καθημερινή πίεση από καταλήψεις σχολείων και μαθητικές πορείες στο κέντρο της Αθήνας ή στη Νερατζιώτισσα, όπου βρίσκεται η έδρα του.
Διότι οι καταλήψεις, αν και αρχικά επιχειρήθηκε να παρουσιαστούν περίπου σαν… εποχικό φαινόμενο, προκάλεσαν μεγάλο πονοκέφαλο και αμηχανία στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση συνολικά, η οποία αποφάσισε να τις αντιμετωπίσει… δυναμικά, ήτοι με απειλές για απουσίες στους καταληψίες μαθητές, απόπειρες… ανακατάληψης των σχολικών κτηρίων και αστυνομική βία και καταστολή στις μαθητικές συγκεντρώσεις και πορείες. 
Αποκορύφωμα στάθηκε η επεισοδιακή συγκέντρωση μαθητών στις αρχές Οκτωβρίου στο υπουργείο Παιδείας, η διάλυση της οποίας από τις αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύτηκε από ευρεία χρήση χημικών, κυνηγητό μέσα στο Mall και συλλήψεις, με τη Ν. Κεραμέως να σχολιάζει λέγοντας ότι «δεν θα αφήσουμε τις θορυβώδεις, απομονωμένες αυτές μειοψηφίες να κρατήσουν την Ελλάδα πίσω».

Εντάσεις για την Ειδική Εκπαίδευση
Τέλος, ένα ζήτημα που ενδεχομένως δεν έχει λάβει τη δημοσιότητα που θα έπρεπε αφορά την Ειδική Εκπαίδευση, καθώς το υπουργείο Παιδείας, παρότι έκλεισε όλα τα σχολεία, αποφάσισε ότι τα ειδικά σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown. 
Η ΟΛΜΕ, με πρόσφατη επιστολή της, ζήτησε από την πολιτεία να γίνονται δωρεάν τεστ Coνid-19 σε εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές στα σχολεία της Ειδικής Αγωγής που βρίσκονται σε λειτουργία. H Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η πλειοψηφία του μαθητικού πληθυσμού των μονάδων αυτών (σ.σ.: ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ) δεν μπορεί να εφαρμόσει τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης (πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας, καθαριότητα) στους κοινόχρηστους χώρους κατά τη διάρκεια του διαλείμματος λόγω της ιδιαίτερης νοητικής λειτουργικότητας (αυτισμός, βαριά νοητική υστέρηση, διαταραχές συμπεριφοράς και συνοδά οργανικά προβλήματα)» και ότι «μετακινούνται επίσης από και προς το σχολείο με πούλμαν χωρίς να γίνεται ορθή χρήση της μάσκας».
Πρέπει να σημειωθεί ότι και η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) είχε αιτηθεί την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας, μαζί με τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, να κλείσουν για τη διάρκεια της καραντίνας και τα ειδικά σχολεία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Το 10% των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης τελούν ήδη σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων, δηλαδή ποσοστό πολλαπλάσιο του αντίστοιχου των γενικών σχολείων».
Ζητούσε, μεταξύ άλλων, «εβδομαδιαία ιατρικά τεστ στους εργαζόμενους και σε μαθητές, αν οι γονείς τους το επιθυμούν, προκειμένου να μην υποστούν οικονομική επιβάρυνση, να διατεθεί επιπλέον προσωπικό καθαριότητας στις δομές Ειδικής Αγωγής, διασφάλιση του προσωπικού με γάντια, μάσκες και τον απαραίτητο κατάλληλο εξοπλισμό μέσω των δήμων».

Αντίδραση ΕΣΑμεΑ
Το αίτημα της ΟΛΜΕ προκάλεσε την αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Η επιστολή της ΟΛΜΕ προς το υπουργείο Παιδείας με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 2020, η οποία ζητάει τη διενέργεια τεστ σε όλο το προσωπικό και τους μαθητές των ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ, θα μπορούσε να ήταν υποστηρικτική της προσπάθειας του αναπηρικού κινήματος, εάν δεν ήταν στιγματιστική. 
Η μεγάλη απορία είναι πώς εκλήφθηκε αυτή η επιστολή από τα ίδια τα μέλη της ΟΛΜΕ, που διδάσκουν σε ειδικά σχολεία και είναι εξειδικευμένοι ώστε να μπορούν να διδάσκουν σε παιδιά με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Η ίδια η φρασεολογία της επιστολής βρίθει ανακριβειών και στιγματιστικού λόγου, απαράδεκτο γεγονός για εκπαιδευτικούς».
Το γεγονός και μόνο ότι οι εκπαιδευτικοί δεν αισθάνονται ασφαλείς στον (εξαιρετικά δύσκολο) χώρο εργασίας τους και ότι οι εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία εκλαμβάνουν τη διενέργεια προληπτικών τεστ ως στιγματισμό (!) είναι υπεραρκετό για να δείξει την αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει για το τι συνιστά πρόληψη, και μάλιστα σε ομάδες υψηλού κινδύνου, και τι ασφάλεια στον χώρο εργασίας.
Αν λοιπόν δεν καταφέρνει να διαχειριστεί την Εκπαίδευση, έναν κατ’ εξοχήν οργανωμένο χώρο, δεν είναι παράξενο το μπάχαλο (και η αποτυχία) σε τόσα άλλα πεδία σχετικά με την πανδημία…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:54