search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:25
MENU CLOSE

Δεύτερη εβδομάδα με υψηλά κέρδη για το Χρηματιστήριο

20.11.2020 17:49
Ανέκαμψε το Χρηματιστήριο, μετά από τρεις ημέρες πτώσης - Media

 

Με υψηλά κέρδη 6,68% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των διεθνών αγορών από τα θετικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων.

Οι νέες ανακοινώσεις εμβολίων με υψηλό δείκτη αποτελεσματικότητας και κοντινό ορίζοντα κυκλοφορίας, ανέβασαν το ενδιαφέρον δίνοντας συνέχεια στην εκρηκτική άνοδο της περασμένης εβδομάδας (+11,49%).

Η αγορά συμπλήρωσε τρεις ανοδικές εβδομάδες με συνολικά κέρδη άνω του 20% για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη.

Η χρηματιστηριακή αγορά υποστηρίχθηκε και από το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικρατεί στην ελληνική αγορά ομολόγων και από το «πράσινο φως» που έδωσε η Κομισιόν για την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ στα πλαίσια της όγδοης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ στις κορυφαίες επιλογές της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΕΜΕΑ) τοποθετεί την Ελλάδα η Morgan Stanley.

Όπως αναφέρει, οι προοπτικές για την ελληνική αγορά αλλάζουν, καθώς η χώρα θα ανακάμψει μετά την οριστικοποίηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, δεδομένου του ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, ο οποίος θα ανακάμψει ταχύτατα.

Για το λόγο αυτό η αμερικανική τράπεζα θέτει σύσταση «overweight» για τις ελληνικές μετοχές με περιθώρια ανόδου που φτάνουν το 27%.

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως αναφέρει η Morgan Stanley, διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ειδικά σε όρους μακροπρόθεσμης αποτίμησης όπως ο δείκτης P/BV (δείκτης τιμής προς λογιστική αξία). Όπως σημειώνει τα μεγαλύτερα στοιχήματά της αφορούν τις χώρες που έχουν υποαποδώσει περισσότερο από τον Ιανουάριο με την ελληνική αγορά να έχει καταγράψει πτώση έως και 39% σε αυτό το διάστημα, αποτελώντας την πρώτη της επιλογή.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 699,45 μονάδες, έναντι 655,68 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 6,68%, από τις αρχές Νοεμβρίου σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 22,82%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 23,70%.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς βελτιώθηκε σημαντικά μετά και τη διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών που ήταν στις 668 μονάδες.

Αντίσταση στην ανοδική πορεία του δείκτη αποτελούν πρώτα οι 710 και υψηλότερα η ισχυρή αντίσταση των 740 μονάδων.

Στηρίξεις εντοπίζονται στις 690 και χαμηλότερα στη ζώνη των 660-650 μονάδων.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 6,68%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με κέρδη 6,74%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο σε ποσοστό 20,68%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει πτώση σε ποσοστό 57,85%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 391.368 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών και διαμορφώθηκε στα 78,274 εκατ. ευρώ, από 79,062 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την βδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 2,2 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους έχει μειωθεί κατά 13,08 δισ. ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15