search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:12
MENU CLOSE

Κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών 15 δισ. ευρώ ενώ πέφτει «ψαλίδι» στην χρηματοδότηση του ΕΣΥ

24.11.2020 11:39
Τα Rafale «δείχνουν τα δόντια τους»: Σαρωτική επιδρομή αιγυπτιακών μαχητικών κατά τρομοκρατών στη Λιβύη (Video) - Media

 

Περίπου 15 δισ. ευρώ για την αγορά νέων αμυντικών εξοπλισμών σχεδιάζει να ξοδέψει σε ορίζοντα δεκαετίας η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια, σύμφωνα με την ίδια να υπάρξει αποκατάτασταση της  ισορροπίας των αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο καθώς και ενίσχυση της ναυτικής αποτροπής.

Τα τεράστιο αυτό ποσό θα δοθεί κατά κύριο λόγο για την υλοποίηση βασικά τριών βασικών προγραμμάτων:

α) τη σίγουρη απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale,

β) την οριστικοποιούμενη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών και

γ) τη σχεδιαζόμενη αγορά 18-24 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, το κυβερνητικό σχέδιο της προμήθειας μιας μοίρας αμερικανικών μαχητικών Stealth τύπου Joint Strike Fighter είναι ερώτημα αν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, ακόμη και μέσα στο 2021, δεδομένων των ορίων που τίθενται από το Γενικό Λογιστήριο για μια αγορά που αναμένεται να αγγίξει τα 3,5-4 δισ. ευρώ και με σχεδόν βέβαιη την απαίτηση της Ουάσινγκτον για εμπροσθοβαρή αποπληρωμή του προγράμματος.

Μάλιστ αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αγορές που έχει δρομολήσει η χώρα μας θα γίνουν από στρατιωτικές βιομηχανίες χωρών-«συμμάχων», οι οποίες όμως όλο το προηγούμενο διάστημα περιορίστηκαν σε ενα απο φιλικό χτύπημα στην πλάτη, σε ότι αφορά την ένταση στο Αίγαιο και τις συνεχείς κινήσεις της Άγκυρας.

Εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, και με την κοινωνία να μετράει καθημερινά δεκάδες νεκρούς και τα δημόσια νοσοκομεία να βρίσκονται στα όρια της πλήρους κατάρρευσης, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να μην αλλάξει ρότα και να μείνει «πιστή» στον σχεδιασμός της για αμυντική θωράκιση της χωράς.

Αυτό βεβαίως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση στην βουλή για το 2021, όπου εν μέσω πανδημίας, οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020!

Έτσι λοιπόν ενδεχομένως, μπορεί κάποιος να εξηγήσει και την… δυσνόητη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη ότι «αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς».

Σε αυτήν την συγκυρία, η κυβέρνηση ιεραρχεί πιο ψηλά την στρατιωτική ενίσχυση της χώρας, κόβοντας χρήματα ακόμα και από το ΕΣΥ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:10