search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:04
MENU CLOSE

Χειροπρακτική – Μια εναλλακτική ιατρική θεραπεία: Πού ωφελεί – Ποιοι οι κίνδυνοι

25.11.2020 13:00
Χειροπρακτική – Μια εναλλακτική ιατρική θεραπεία: Πού ωφελεί - Ποιοι οι κίνδυνοι - Media

 

Η χειροπρακτική ανήκει στις θεραπευτικές μεθόδους της εναλλακτικής ιατρικής κατά την οποία ο ειδικός επαγγελματίας χρησιμοποιεί χειρισμούς και μασάζ στη σπονδυλική στήλη. Αποτελεί πια τον τρίτο θεραπευτικό κλάδο υγείας στην Αμερική μετά την κλασική ιατρική και την οδοντιατρική.

Η θεωρία που κρύβεται πίσω από την μέθοδο είναι η εξής: η σωστή ευθυγράμμιση της μυοσκελετικής δομής του σώματος, ειδικά της σπονδυλικής στήλης, επιτρέπει στον οργανισμό να θεραπευτεί από μόνος του χωρίς χειρουργείο ή φαρμακευτική αγωγή. Χρησιμοποιείται χειρισμός για να αποκατασταθεί η κινητικότητα στις αρθρώσεις που είναι περιορισμένες από τραυματισμό των ιστών, ο οποίος προκαλείται από ένα γεγονός τραυματισμού, όπως η πτώση ή η συνεχής πίεση, όπως η καθιστική στάση χωρίς την απαραίτητη στήριξη της μέσης.

Η χειροπρακτική χρησιμοποιείται ως εναλλακτικός τρόπος ανακούφισης από τον πόνο για τους μυς, τα οστά και τον συνδετικό ιστός, όπως τον χόνδρο, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Πολλές φορές, χρησιμοποιείται συνδυαστικά με την συμβατική ιατρική θεραπεία.

Νευρικό Σύστημα

Η καλή υγεία εξαρτάται από την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη συνεχή επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και οργάνων. Αν εμφανιστούν εμπόδια στην επικοινωνία αυτή, τότε τα όργανα αρχίζουν να υπολειτουργούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία και την προδιάθεση του οργανισμού στην ασθένεια και τον πόνο. Τα εμπόδια αυτά τα ονομάζουμε υπεξαθρήματα.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να μειώσει τον πόνο πιο αποτελεσματικά και από τα φάρμακα. Συγκεκριμένα, μελέτη του 2012 βρήκε ότι ο χειρισμός της σπονδυλικής στήλης ήταν αποτελεσματικότερος από τη φαρμακευτική αγωγή για τον οξύ αυχενικό πόνο. Μια πρότερη έρευνα του 2013 βρήκε ότι όχι μόνοι οι ασθενείς με αυχενικό πόνο επέδειξαν ταχύτερη βελτίωση με τη χειροπρακτική, αλλά επίσης ήταν μια οικονομικότερη συνολικά θεραπεία. Ο Dr. Axe αναφέρει, βασισμένος σε έρευνες, τι ωφελεί η χειροπρακτική:

– Αυχενικός πόνος
– Πονοκέφαλο
– Σκολίωση
– Ψύξη
– Οσφυαλγία
– Ισχιαλγία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Άτομα που εμφανίζουν οστεοπόρωση, σύνδρομο συμπίεσης νωτιαίου μυελού ή φλεγμονώδη αρθρίτιδα ή που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα δεν πρέπει να δοκιμάζουν χειρισμό της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, ασθενείς με ιστορικό καρκίνου πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν προχωρήσουν σε επίσκεψη σε χειροπράκτη.

Όλες οι θεραπείες βασίζονται σε μια ακριβή διάγνωση της οσφυαλγίας. Ο χειροπράκτης πρέπει να είναι σωστά και επαρκώς ενημερωμένο σχετικά με το ιατρικό μας ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων πιθανών παθήσεων, προηγούμενων τραυματισμών, χειρουργείων και ιδιαιτεροτήτων στον τρόπο ζωής.

Αν και σπάνιες, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου η θεραπεία έχει χειροτερεύσει ή «ξυπνήσει» δισκοπάθεια ή που ένας χειρισμός του αυχένα έχει προκαλέσει τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη. Για να είστε λοιπόν ασφαλείς, πάντα μιλήστε με τον γιατρό σας ώστε να βεβαιωθείτε ότι το ζήτημά σας θα ωφεληθεί από τον χειροπράκτη ή από άλλες εναλλακτικές ανακούφισης του πόνου.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:03