search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:06
MENU CLOSE

Η ζωή στο προφίλ

27.11.2020 06:41
Η ζωή στο προφίλ  - Media

 

Ελάχιστοι είναι πλέον οι εναπομείναντες ξύπνιοι οι οποίοι απολαμβάνουν τις χαρές της ανωνυμίας, αυτοί που γεύονται την γλύκα του ιδιωτικού βίου και την γοητεία του. Ο σύγχρονος άνθρωπος ζει «εκτός εαυτού» – με την ζωή του εκτεθειμένη φόρα παρτίδα. Σπαταλά αλόγιστα κάθε δική του στιγμή, φανερή και κρυφή. Φτιάχνει ένα ωραίο φαγητό, το φωτογραφίζει και το αναρτά, περνά από το μυαλό του μια σκέψη, την γράφει και την κοινοποιεί, πάει μια βόλτα, διακοπές, στο καφενείο – όλοι ξέρουν που βρίσκεται, τι κάνει και τι σκέπτεται. Η ζωή γίνεται σιγά σιγά ριάλιτι.

 Οι απίστευτοι τεχνολογικοί άθλοι βρήκαν εκείνη την αθέατη ρωγμή της ύπαρξης για να περάσουν μέσα από την εικόνα στα ενδότερα του κάθε ψυχισμού, αποκαλύπτοντας επιθυμίες, πάθη, γούστα και παρορμήσεις. Η ζωή μας έγινε προφίλ κι ο ιδιωτικός βιος για πρώτη φορά στην ιστορία εκτίθεται ανελέητα στον δημόσιο. Κινδυνεύει όλος ο πολιτισμός των μυστικών, η μαγεία του άγνωστου. Όλα ξεβράζονται χύμα στη δημόσια θέα. Στην αρχή, αθώα, προσεκτικά, ποιοτικά, κι έπειτα λιγότερο αθώα, λιγότερο προσεκτικά, λιγότερο ποιοτικά. 

Όλοι συνωστίζονται στο προσκήνιο. Τα παρασκήνια αδειάζουν, όλοι θέλουν και μπορούν να εκτεθούν ανελέητα, να αποκτήσουν τα προνόμια της δημοσιότητας, να τυφλωθούν από τα φώτα της. Όλοι στρώνονται στη δουλειά, μακιγιάρονται για να φωτογραφηθούν, περνούν τις φωτογραφίες τους από τα έξτρα φίλτρα, κατεβάζουν από τα ράφια και ξεσκονίζουν τις αποθησαυρισμένες τους σοφίες.  

Κανείς, πριν λίγα χρόνια, δεν θα πίστευε ότι η τέχνη της δακτυλογραφίας θα αποκτούσε τέτοια διάδοση, ότι τα πληκτρολόγια θα γνώριζαν παρόμοιες  δόξες.  Η δημόσια έκθεση  μεταλλάσσεται σε άτρωτο ιό, σε δημόσια επιδημία.

Καθώς όλη η κοινωνία και η οικονομία κινείται με όρους δημοσιότητας, όλοι συναγωνίζονται να προβάλλουν την πραμάτεια τους. Εξώφυλλα, εσώρουχα, εσώψυχα μοστράρονται  σε μιαν απίστευτη διατροφική ποικιλία που δημοσιοποιεί από προσωπικές σεξουαλικές επαφές μέχρι χειρουργικές επεμβάσεις, από γέννες μέχρι θανάτους, από φαγητά μέχρι δηλητήρια, βάσανα όλων των κατηγοριών, παράπονα  και εξομολογήσεις, καλλιτεχνικές δεξιότητες κάθε είδους και ποικιλίας. 

Ο νέος πολυπολιτισμικός κόσμος των πολυποίκιλων προφίλ είναι εδώ,  παρών, έχοντας καταπιεί την ζωή που τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι ξέραμε: των ένοχων μυστικών, των εξομολογήσεων που ψιθυρίζονται στα αυτί, της αγάπης που περιορίζεται σε ένα χάδι, της τρυφερότητας που εκδηλώνεται αθέατα. Τότε που προσφέραμε μιαν ανθοδέσμη αντί ενός καρτούν… 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:06