search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:23
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Η δύσκολη εξίσωση άρσης του lockdown – Ο γρίφος για τα σχολεία, το λιανεμπόριο, την εστίαση

01.12.2020 21:58
Κορωνοϊός: Η δύσκολη εξίσωση άρσης του lockdown - Ο γρίφος για τα σχολεία, το λιανεμπόριο, την εστίαση - Media

 

Τέσσερα «κλειδιά» θα ανοίξουν το δρόμο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, που, κατά την πρωθυπουργική αποστροφή θα είναι «αργός», αλλά συνάμα «πιο σίγουρος» και «πιο ασφαλής». Δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση και μετά την 7η Δεκεμβρίου, αναλόγως με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Αύξηση των θυμάτων του κορονοϊού σε τριψήφιο νούμερο αλλά και άνοδο των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα δείχνουν τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ.

Μέσα σε ένα 24ωρο, 111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καταγράφηκαν 2.199 νέες μολύνσεις, ενώ 596 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η πίεση στις μονάδες εντατικής της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Μέσα στα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου θα λάβουν στα χέρια τους τα τελευταία δεδομένα για τις εξελίξεις στο μέτωπο του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Οι όποιες αποφάσεις για τον χάρτη εξόδου από το lockdown θα ληφθούν με συγκεκριμένα κριτήρια:

  • Πίεση στο σύστημα υγείας
  • Ημερήσια κρούσματα
  • Εισαγωγές-εξιτήρια στα νοσοκομεία
  • Δείκτης θετικότητας

Με το βλέμμα να στρέφεται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μία ακόμα παράταση της καθολικής καραντίνας μέχρι της 14 Δεκεμβρίου, εφόσον αυτό υπαγορεύσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εάν το σενάριο αυτό επαληθευτεί, οι όποιες κινήσεις ανοίγματος θα έχουν ως σημείο αναφοράς την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, με την εξίσωση να είναι πολυπαραγοντική και να περιλαμβάνει σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση.

Ο γρίφος για τα σχολεία, το λιανεμπόριο, την εστίαση

Στο υπουργείο Παιδείας αναμένουν τις προτάσεις των ειδικών για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων. Με τις απόψεις για το άνοιγμα ή μη των σχολικών μονάδων να διίστανται.

Εφόσον προκριθεί το σενάριο για την επαναλειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών, αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς το σενάριο για άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου φαίνεται να απομακρύνεται. Γυμνάσια και Λύκεια φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης μέχρι και την έναρξη των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Το λιανεμπόριο αποτελεί το δεύτερο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει το άνοιγμα να πραγματοποιείται στις 14 Δεκεμβρίου από τα εποχικά καταστήματα και τα μικρά μαγαζιά της λιανικής, με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Την πρόθεση για ενιαία διαχείριση στη χώρα σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, όμως σημείωσε ότι υπάρχει δυνατότητα για γεωγραφική κατανομή εάν χρειαστεί.

Το τι μέλλει γενέσθαι με την εστίαση αποτελεί τη δυσκολότερη εξίσωση στον ορίζοντα. Το άνοιγμα της εστίασης μέσα στις γιορτές θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, ενώ εάν σηκώσει ρολά, τότε αυτό θα γίνει με αυστηρούς όρους.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα για το ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες θα δοθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Υψηλό ιικό φορτίο σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Με τα κρούσματα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και Αττική και Θεσσαλονίκη να εξακολουθούν να έχουν υψηλό ιικό φορτίο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας παραμένει ασφυκτική με τις κλίνες ΜΕΘ να εξακολουθούν να είναι ελάχιστες.

«Έχουμε τρεις ελεύθερες κλίνες, διαθεσιμότητα της τάξης του 10%. Έχουμε αποσωλήνωση δυο ασθενών και απώλεια ενός συνανθρώπου μας», ανέφερε ο γ.γ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Αλέξανδρος Μανωλίτσας.

Ένας 50χρονος αστυνομικός, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, που υπηρετούσε στις Σάπες Κομοτηνής έχασε τη μάχη για τη ζωή. Νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Μόνη χαραμάδα αισιοδοξίας είναι η μικρή μείωση στις εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία.

«Οι εισαγωγές έχουν μειωθεί ή παραμένουν σταθερές. Αυτό που βλέπουμε τώρα δείχνει τι συμβαίνει πριν 10-15 ημέρες» δήλωσε ο Χρήστος Παπαστεργίου, ιατρός στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

«Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστεί η μείωση των εισαγωγών. Είχαμε κάτω από 20, ενθαρρυντικό για την πορεία της νόσου» σημείωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Απόστολος Κόμνος.

Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Δράμα, την Ημαθία, την Πέλλα, τη Λάρισα και την Πιερία, η οποία από την αρχή της πανδημίας μετρά 60 θανάτους και πάνω απο 1.800 κρούσματα, τα οποία δεν παρουσιάζουν την αναμενόμενη μείωση λόγω του lockdown.

«Είμαστε σε οριακή κατάσταση. Όλες οι κλίνες Covid γεμάτες, και οι ΜΕΘ» ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, Ηρακλής Τσανικίδης.

Κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Υγείας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Κατερίνης.

Τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, θα γίνουν διακομιδές ασθενών για την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου, θα στηριχθεί με προσωπικό από άλλες περιοχές, ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή ιδιωτών γιατρών.

Πότε εγκρίνονται τα εμβόλια

To πράσινο φως αναμένεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κυκλοφορία των εμβολίων κατά του κορονοϊού, λίγες μέρες μετά την έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Οι ημερομηνίες ορόσημο στις οποίες ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα πάρει την απόφασή του είναι στις 29 Δεκεμβρίου, που θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer / BioNTech, ενώ στις 12 Ιανουαρίου θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna.

Όπως προβλέπεται, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εισηγείται την αδειοδότηση του εμβολίου και η Κομισιόν εκδίδει την άδεια κυκλοφορίας, με βάση τη γνωμοδότηση της ρυθμιστικής αρχής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:19