search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:04
MENU CLOSE

Ενδιαφέρουσες προβολές παραστάσεων στο διαδίκτυο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2154
3-12-2020
05.12.2020 04:00
elg1109.jpg

 

Το ζωντανό θέατρο δεν πρόκειται να λειτουργήσει ούτε τις ελάχιστες μέρες των Χριστουγέννων. Κατ’ επέκταση αυξάνουν οι σκηνές που ετοιμάζουν διαδικτυακές προβολές παραστάσεων. Από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι «Το Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή (γράφτηκε το 1962), μυθιστόρημα – σταθμός, που προσαρμόστηκε για το θέατρο από τον Νίκο Μανουσάκη και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, σε σκηνοθεσία του τελευταίου.

Η πολυπρόσωπη αυτή παραγωγή θα μεταδοθεί διαδικτυακά το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου από τη σελίδα προβολής www.viva.gr/tickets/streaming351473/trito-stefani-5-12 και 35144/trito-stefani-6-12 αντίστοιχα. Για να την παρακολουθήσετε θα μπείτε στις παραπάνω πλατφόρμες και, αγοράζοντας το εισιτήριό σας (12,99 ευρώ), θα πάρετε τον κωδικό barcode σας τον οποίο θα εισαγάγετε στη σελίδα που αντιστοιχεί στην προβολή που έχετε επιλέξει.

Ο Ταχτσής έγραψε ένα έπος για την ανερχόμενη μικροαστική τάξη περιγράφοντας μέσα από τις ζωές δύο γυναικών στην Ελλάδα του μεσοπολέμου, των Βαλκανικών, της Μικρασίας και της Κατοχής, εστιάζοντας στο εμφυλιακό και μετεμφυλιακό τοπίο.

Είναι σημαντικό ότι ποτέ πριν στη νεοελληνική λογοτεχνία ένα μυθιστόρημα δεν χρησιμοποίησε σε αυτή την έκταση την προφορικότητα της αφήγησης και το καθημερινό ιδιόλεκτο αυτής της τάξης. Η χειμαρρώδης και αιρετική για την εποχή της γλώσσα του αντικατοπτρίζει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα.

Στην παράσταση του Μαρκουλάκη τα σκηνικά είναι του Πάρι Μέξη, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, η μουσική του Μίνωα Μάτσα και η κίνηση της Κικής Μπάκα.

Παίρνουν μέρος 20 ηθοποιοί μεταξύ των οποίων η Μαρία Καβογιάννη, η Μαρία Κίτσου, η Δανάη Ευθυμιάδη, η Σύρμω Κεκέ, ο Κώστας Ανταλόπουλος, ο Τάσος Λέκκας κ.ά.

Αλλά και το θέατρο Πορεία συνεχίζει τις real time live streaming αναμεταδόσεις του τον μήνα Δεκέμβριο. Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου θα ξαναδούμε την παράσταση του Αργύρη Πανταζάρα «This is not Romeo and Juliet». Στη συνέχεια, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, θα παρουσιαστεί η «Μεγάλη Χίμαιρα» του Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Το Σάββατο 19.12 θα μεταδοθεί ο «Οιδίπους», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Για την Κυριακή 27.12 η Irene Skylakaki ετοιμάζει ένα ατμοσφαιρικό θέαμα και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου θα παιχτεί η «Ευρυδίκη» της Sarah Ruhl, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου. Οι θεατές μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια μπαίνοντας στο www.poreiatheatre.com.

Μια ιδιαίτερη πλατφόρμα για παιδιά θα ξεκινήσει το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει ολόκληρο τον μήνα, για 16 ώρες το 24ωρο. Στις ώρες 16.00 έως 22.00 η σύνδεση θα είναι καθημερινά ζωντανή, ενώ θα βρίσκεται στις επίσημες σελίδες των δήμων που αποφάσισαν να προσφέρουν δωρεάν το «Χριστουγεννιάτικο διαδικτυακό χωριό» στους μικρούς τους φίλους. Αλλά και όσα παιδιά δεν το βρουν στη σελίδα του δήμου τους θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης με ένα μικρό αντίτιμο στη viva.gr, ticketservice.gr κ.ά.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα που εμπνεύστηκαν ο Φώτης Σπύρος και ο Νίκος Χρηστίδης και στην οποία παίρνουν μέρος 100 επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ο συνθέτης Τάσος Ιωαννίδης, η Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου, το Θέατρο Μαριονέτας Γκότση, το Θέατρο Κούκλας της Ιρίνας Μπόικο, το Θέατρο Σκιών του Στάθη Λαγκαδά και πολλοί άλλοι.

Το πρόγραμμα είναι ψυχαγωγικό αλλά και δημιουργικό και έχει φτιαχτεί από παιδαγωγούς και ψυχολόγους. Κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ένας μικρός εξωγήινος που έρχεται στη γη για να μάθει πώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Ζητώντας τη βοήθεια των παιδιών θα επισκεφθεί το Μουσείο των Αξιών, θα γνωρίσει τον Άγιο Βασίλη, θα πάρει μαθήματα Καραγκιόζη, χορού κ.ά. Από την άλλη, τα παιδιά θα μπορούν να επικοινωνήσουν – μέσω sms – με τον Άγιο Βασίλη, τα Στρουμφάκια και τον εξωγήινο ρωτώντας τους ό,τι θέλουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:01