04/03/2021 08:38:20

Αποσύρθηκε, μετά από αντιδράσεις, η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για το έκτακτο βοήθημα στους αστυνομικούς - Τι δήλωσε ο Σπίρτζης

Αποσύρθηκε, μετά από αντιδράσεις, η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για το έκτακτο βοήθημα στους αστυνομικούς - Τι δήλωσε ο Σπίρτζης - Media

 

Αποσύρθηκε χθες το βράδυ η τροπολογία που είχαν καταθέσει στο νομοσχέδιο του υπουργείου ΠροΠο οι Σπίρτζης και Λάππας για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προσωπικού της ΕΛΑΣ και των καταστημάτων κράτησης. Το θέμα είχε τεθεί νωρίτερα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, καθώς στο εσωτερικό του κόμματος ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις για το γεγονός ότι μία μέρα μετά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική αυθαιρεσία στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έρχεται μια τροπολογία σαν κι αυτή. Κοινώς το θέμα τέθηκε από κάποιους και ως θέμα ουσίας, αλλά σε κάθε περίπτωση τέθηκε το ζήτημα της ατυχούς χρονικής στιγμής που προωθήθηκε η συγκεκριμένη τροπολογία την οποία υπέγραφαν 5 βουλευτές (πλην των αρμόδιων τομεαρχών ΠροΠο και Δικαιοσύνης Σπίρτζη και Λάππα υπογράφουν και οι Διονύσης Καλαματιανός, Τάνια Ελευθεριάδου και Θεόφιλος Ξανθόπουλος).

Στο Πολιτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε η απόσυρση της τροπολογίας και λίγο μετά τα μεσάνυχτα ήρθε και η σχετική ανακοίνωση – με ανάρτηση στο facebook -  από τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη. Ο Χρήστος Σπίρτζης στην ανάρτησή του αποδίδει την απόσυρση της τροπολογίας σε «δίκαιες διαμαρτυρίες  μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων (ιατρών, νοσηλευτών, εργαζόμενων στην καθαριότητα και στους ΟΤΑ, λιμενικών, πυροσβεστών, κλπ) ότι δεν έχουν κατατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αντίστοιχες τροπολογίες για έκτακτο βοήθημα ενός μισθού» και τονίζει ότι η τροπολογία θα επανέλθει συμπληρωμένη με τους εργαζόμενους που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, στο επόμενο Σχέδιο Νόμου.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση της τροπολογίας με φόντο τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας την προηγούμενη μέρα, αλλά και το τελευταίο διάστημα, ο Χρήστος Σπίρτζης απάντησε:

 «Κατανοώντας επίσης την κριτική, το θυμό και την οργή πολλών συμπολιτών μας για τα ακραία κρούσματα αστυνομικής βίας από ακροδεξιούς θύλακες, με την ανοχή και πολλές φορές με τις εντολές της κυβέρνησης Μητσοτάκη σημειώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αντιμετωπίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών που υπηρετούν τη Δημοκρατία και την ασφάλεια των πολιτών, ως εργαζόμενους με στολή, που διαφωνούν με τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, του δόγματος «Τρόμος και Πάταξη», που έχει εγκαθιδρύσει το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Χρήστου Σπίρτζη:

«Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής της Βουλής, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναδείξαμε την οπισθοδρομική αντίληψη του σχεδίου νόμου για το σωφρονιστικό σύστημα, τις ανορθολογικές δομές που περιέχει, την αντίληψη μιας αστυνομίας βραχίονα πολιτικών σκοπιμοτήτων, ανοχής ακροδεξιών θυλάκων και επιβολής αντιδημοκρατικών αποφάσεων του δόγματος τρόμος και πάταξη.
Ταυτόχρονα αναδείξαμε όσα τραγικά συνέβησαν την ημέρα μνήμης της δολοφονίας του 15 χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, με γενικευμένα και απαράδεκτα γεγονότα που προσβάλουν την μνήμη του, τη δημοκρατία, τη νεολαία και τη δημοκρατική παράδοση του ελληνικού λαού.

Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, μετά από απόφαση των αρμόδιων ΕΠΕΚΕ Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις του φορέα μας, καταθέσαμε ένα σύνολο 4 τροπολογιών. Οι τροπολογίες αυτές αντιμετωπίζουν την έλλειψη διαγνωστικών τεστ στα σωφρονιστικά καταστήματα και την Ελληνική Αστυνομία, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων την προαιρετική διαμονή των φοιτούντων στις Σχολές της Αστυνομίας και τη μεταφορά ασθενών σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και όχι από την Ελληνική Αστυνομία.

Έπειτα από δίκαιες διαμαρτυρίες μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων (ιατρών, νοσηλευτών, εργαζόμενων στην καθαριότητα και στους ΟΤΑ, λιμενικών, πυροσβεστών, κλπ) ότι δεν έχουν κατατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αντίστοιχες τροπολογίες για έκτακτο βοήθημα ενός μισθού και παρότι η κυβέρνηση στην συνεδρίαση της Επιτροπής δεν έκανε αποδεκτές τις τροπολογίες μας, εισηγήθηκα στο Προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ την απόσυρση της τροπολογίας και την επανυποβολή της, συμπληρωμένη με τους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, στο επόμενο Σχέδιο Νόμου.

Κατανοώντας επίσης την κριτική, το θυμό και την οργή πολλών συμπολιτών μας για τα ακραία κρούσματα αστυνομικής βίας από ακροδεξιούς θύλακες, με την ανοχή και πολλές φορές με τις εντολές της κυβέρνησης Μητσοτάκη σημειώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αντιμετωπίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών που υπηρετούν τη Δημοκρατία και την ασφάλεια των πολιτών, ως εργαζόμενους με στολή, που διαφωνούν με τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, του δόγματος «Τρόμος και Πάταξη», που έχει εγκαθιδρύσει το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη.
Η εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα από το Προεδρείο της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από αναλυτική συζήτηση»..

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.