search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:01
MENU CLOSE

2021 ανασφάλειες – Πορεία στο άγνωστο, παρά τον εμβολιασμό για την Covid-19

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2155
10-12-2020
11.12.2020 04:00
mits_0.jpg

 

«Υπάρχει στον ορίζοντα η αισιοδοξία του εμβολίου, αλλά για να πετύχουμε τον μαζικό εμβολιασμό χρειάζονται αρκετοί μήνες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Με αυτόν τον τρόπο πάτησε απαλά το φρένο στο εμπόριο ελπίδας που εντέχνως καλλιεργήθηκε το τελευταίο διάστημα από κυβερνητικούς παράγοντες και ΜΜΕ.
Στην κυβέρνηση φαίνεται να εκτιμούν πλέον ότι η διασπορά του κορωνοϊού δεν είναι τόσο εύκολο να μαζευτεί, καθώς έχει χαθεί εντελώς το στοίχημα της πρόληψης, αρχικά με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης και εν συνεχεία λόγω της μη τήρησης των μέτρων από την κοινωνία.
Η κυβέρνηση, όπως ομολογεί και ο Μητσοτάκης, έκανε κατ’ επανάληψη λάθος εκτιμήσεις, άργησε να επιβάλει lockdown και, όταν το επέβαλε, δεν ήταν όσο αυστηρό θα έπρεπε, ούτε έγινε μια πειστική καμπάνια για τη σοβαρότητα του προβλήματος. 

Επιπλέον, ορθώς η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι δεν υπήρξε μια αποφασιστική και έγκαιρη ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, ώστε να αποφευχθεί η «πρόσκρουση» του δεύτερου επιδημικού κύματος κατευθείαν στα νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης.
Από την άλλη πλευρά, η κοινωνία δεν φαίνεται να πείστηκε για τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Το πολύ σοβαρότερο είναι ότι, ύστερα από το αρχικό σοκ, ο ατομοκεντρισμός και η διεκδίκηση της προσωπικής βολής και ευδαιμονίας πήρε μια θεαματική ρεβάνς από ό,τι αρχικά πιστέψαμε ότι ήταν μια θεαματική επίδειξη αλληλεγγύης.

Τα κρίσιμα ερωτήματα
Το ζήτημα βεβαίως είναι τι γίνεται τώρα. Δυστυχώς οι απαντήσεις δεν είναι διαθέσιμες, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει πειστικές απαντήσεις, μεγάλο τμήμα της κοινωνίας δεν φαίνεται διατεθειμένο να αυτοπειθαρχήσει και ο εμβολιαστικός κύκλος είναι εντελώς άγνωστο τι αποτέλεσμα μπορεί να αποφέρει. Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία δεν θα απαντηθούν πριν από την εφαρμογή τους.

1. Θα προσέλθουν οι Έλληνες για εμβολιασμό;
Δύσκολη η απάντηση, αφού άλλωστε οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ασφαλές εργαλείο πρόβλεψης. Μάλιστα στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι ένα μέρος από όσους δηλώνουν «ναι» είτε είναι αρνητικοί που διστάζουν να είναι ειλικρινείς είτε θα περιμένουν να εμβολιαστούν πολλοί άλλοι, να δουν το αποτέλεσμα και ύστερα θα πάρουν τις αποφάσεις τους.

2. Μπορεί το εμβόλιο να αποτρέψει τη μετάδοση του κορωνοϊού ή τη μόλυνση από αυτόν;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια βεβαιότητα. Η μόνη «δέσμευση» για το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech – το οποίο θα χορηγηθεί αρχικά στην Ελλάδα – είναι ότι θα αποτρέπει την εκδήλωση της νόσου (Covid-19) και όχι τη μετάδοση του κορωνοϊού (SARS-CoV-2). Η απάντηση θα δοθεί μόνο ύστερα από την ευρεία λήψη του εμβολίου και ενδεχομένως σε βάθος χρόνου.
Από την απάντηση αυτή θα κριθούν όμως πάρα πολλά και σοβαρά ζητήματα, όπως π.χ. τα προληπτικά ατομικά και κοινωνικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται ύστερα από τη χορήγηση του εμβολίου. Συνεπώς θα κριθεί και η συνέχιση ή η αναστολή των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία.

3. Για πόσον καιρό θα είναι ενεργά τα αντισώματα που θα παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός ύστερα από τον εμβολιασμό;
Άγνωστο. Ωστόσο από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα κριθούν πολλά. Ένα εξ αυτών θα είναι τι θα συμβαίνει με τους πρώτους εμβολιασθέντες όταν θα φτάνουμε στους τελευταίους. Θα υπάρχει δηλαδή ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένα μεγάλο σύνολο εμβολιασθέντων δεν θα κινδυνεύει να νοσήσει ή και να μολυνθεί ή να μολύνει με τον ιό;

4. Ποια θα είναι η πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου;
Η ανακοίνωση ποσοστών αποτελεσματικότητας άνω του 90%, προς το παρόν, δεν σημαίνει τίποτε. Διότι, για παράδειγμα, ο επανέλεγχος στην περίπτωση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech δεν έγινε στο σύνολο των συμμετασχόντων στην έρευνα, αλλά σε όσους εν συνεχεία προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2, ώστε να ελεγχθεί εάν είχαν λάβει το εμβόλιο ή το placebo. 
Το 95% αποτελεσματικότητας προκύπτει, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, από το ότι οι εννέα και πλέον στους 10 που επανελέγχθηκαν είχαν λάβει το placebo και όχι το εμβόλιο. Τυχόν ασυμπτωματικοί προσβληθέντες δεν περιλαμβάνονται στο αποτέλεσμα της έρευνας. Επομένως το 95% αποτελεσματικότητας μπορεί να είναι (άγνωστο πόσο) χαμηλότερο κατά την εφαρμογή του εμβολίου.

5. Μπορεί συνεπώς ο εμβολιασμός να επιφέρει την ανοσία της αγέλης;
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, σε πρώτη φάση θα πρέπει να εμβολιαστεί, στο ιδανικό σενάριο, το 60% έως 70% του πληθυσμού. Άγνωστο αν θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος για τον λόγο που περιγράψαμε παραπάνω. 
Κρίσιμη παράμετρος επίσης θα είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αν αυτή βρίσκεται π.χ. στο 70%, τότε στο σύνολο της κοινωνίας – εμβολιασθέντων και μη – οι άνοσοι ίσως ανέλθουν στο 50%. Και μιλάμε για ένα πολύ καλό σενάριο. 
Αν συνυπολογίσουμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για τον χρόνο ζωής και αποτελεσματικότητας των αντισωμάτων και τη δυνατότητά τους να αποτρέπουν τη μετάδοση ή την προσβολή από τον κορωνοϊό, τότε συμπεραίνουμε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι και ότι δεν υπάρχουν προκάτ απαντήσεις.
Άρα δεν υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης σε βραχύ ορίζοντα για όλα τα ζητήματα που συναρτώνται με την πορεία της πανδημίας.

Απειλή και για ύφεση
Στη βάση των παραπάνω τεράστιων εκκρεμοτήτων η κυβέρνηση και η χώρα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και διλήμματα, τουλάχιστον σε ορίζοντα μερικών μηνών. Ήδη, για παράδειγμα, τα αισιόδοξα σενάρια για το 2021 έχουν σχεδόν καταρρεύσει.
Όλο και περισσότερο ξεπροβάλλει η απειλή ύφεσης και τον επόμενο χρόνο, καθώς η αβεβαιότητα αναμένεται ότι θα καλύψει έως και το πρώτο εξάμηνο του 2021. Το ΙΟΒΕ, για παράδειγμα, από τον Οκτώβριο προέβλεπε για το 2021 ανάπτυξη μεταξύ 4% και 4,5% στο βασικό του σενάριο, αλλά στο εναλλακτικό εκτιμούσε ότι η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί από 2,5% έως 4%.
Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις επιστημόνων για ικανοποιητική ανοσία το ερχόμενο φθινόπωρο, τότε προφανώς ο βαθμός δυσκολίας εκτοξεύεται. Είναι συνεπώς άγνωστο πόσοι και ποιοι τομείς της οικονομίας θα δουλέψουν ικανοποιητικά, αν η χώρα θα προλάβει να εξασφαλίσει μια ασφαλή – και άρα οικονομικά αποδοτική – τουριστική σεζόν.

Ο Μητσοτάκης, μιλώντας στον Alpha, απέφυγε να προσδιορίσει στόχους όταν μίλησε για την προοπτική της οικονομίας. Είπε απλώς: «Η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη και το 2021 θα πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε το κενό».
Κατά τα λοιπά, επειδή προφανώς δεν ήταν σε θέση να σκιαγραφήσει μια ευοίωνη προοπτική, απλώς προσπάθησε να αποσείσει την ευθύνη της κυβέρνησης για την ύφεση. Ίσως και μόνο το ότι η κυβέρνηση έχει περάσει σε θέση (πολιτικής και επικοινωνιακής) άμυνας να είναι επαρκώς ενδεικτικό των προσδοκιών και της ανασφάλειάς της… 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:01