search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:23
MENU CLOSE

Ποιον επιχειρηματικό κλάδο κατηγόρησε ο Άδ. Γεωργιάδης για άτυπη «στάση εμπορίου» (Video)

11.12.2020 10:49
Γεωργιάδης: Εγώ πρότεινα το πρόστιμο στα 500 ευρώ για να πείσουμε τους γιατρούς (video) - Media

 

Την… τιμητική τους είχαν οι εταιρείες κούριερ κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες». Ενώ κατά την δική του τοποθέτηση ο Αδ. Γεωργιάδης εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να θεσπίσει εκτάκτως το click away στα καταστήματα, επισήμανε:

«Οι υπηρεσίες των ταχυμεταφορών έχουν βρεθεί στα όριά τους, πολλές πλέον δεν παραλαμβάνουν παραγγελίες ή παραδίδουν μετά από πολλές ημέρες καθυστέρησης δημιουργώντας μια ιδιότυπη «στάση εμπορίου».

Δείτε τις σχετικές δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη μετά το 7:49

Πράγματι σχεδόν όλες οι εταιρείες «κατέρρευσαν» μρποστά στον τεράστιο όγκο παραγγελιών που δημιουργήθηκε λόγω του lockdown και των κλειστών καταστημα΄των. Ειδικότερα οι εταιρείες μιλούν για κατά 50% αυξημένο όγκο αποστολών δεμάτων σε σχέση με το πρώτο lockdown, με αποτέλεσμα ακόμη και μετά από τις διορθωτικές και ενισχυτικές ενέργειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, οι εταιρείες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν άμεσα στη ζήτηση.

Σύμφωνα με πηγές της ACS η εταιρεία από την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου έχει αύξηση του όγκου αποστολών, κατά 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο lockdown. Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο lockdown η αύξηση του όγκου αποστολών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 30%.

Στην παρούσα περίπτωση του δεύτερου lockdown, όλοι (και τα e-shops και οι εταιρείες ταχυμεταφορών) είχαν προετοιμαστεί για όγκους ίδιους ή και ελαφρά υψηλότερους (έως 15%) του πρώτου lockdown. Παρόλα αυτά, τελικά λόγω της συγκυρίας του συνδυασμού του lockdown με το black Friday και την προ-εορταστική περίοδο, προέκυψαν πολύ υψηλότεροι όγκοι, οι οποίοι απαιτούν και διπλάσιες υποδομές, εξοπλισμό αλλά και προσωπικό σε όλα τα επίπεδα, κάτι που δεν μπορούσε να προβλεφθεί με ακρίβεια – αλλά και να είχε προβλεφθεί, το πιθανότερο είναι ότι δεν ήταν εφικτό να καλυφθεί/υλοποιηθεί σε μόλις μερικούς μήνες.

Αποδείχτηκαν απροετοίμαστες

Απαντώντας στο αν οι εταιρείες έκαναν ότι μπορούσαν για προετοιμαστούν για ένα νέο lockdownd, πηγές της ACS είχαν εκτιμήσει πως “οι εταιρείες ταχυμεταφορών προετοιμάστηκαν και για το δεύτερο lockdown, αλλά πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν για την αύξηση της κίνησης, τα μέσα που είναι διαθέσιμα και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε εταιρείας, ώστε να μπορεί να διατηρεί τις υπηρεσίες της σε λογικές και ανταγωνιστικές τιμές, επιτρέποντάς της να παραμένει οικονομικά υγιής”.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ούτε οι αναγκαίες προσλήψεις σε προσωπικό έγιναν, ούτε αναδιαρθώσεις στα καταστήματα είδαμε. Όλα συνέχισαν όπως και πριν τα lockdown, οι ουρές ήταν σταθερές έξω από τα καταστήματα ακόμα και σε περίοδο χωρίς lockdown, και το κρασάρισμα που χτύπησε όλα τα μεγάλα ονόματα του κλάδου, μαζί με την επιστράτευση των… ταξί για την αποστολή δεμάτων, αποτελούν τρανή απόδειξη ότι ο κλάδος πορεύτηκε με το μότο business as usual…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:22