search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:33
MENU CLOSE

Κορωνοϊός-εμβόλιο: Γιατί θα έλθουν αρχικά μόνο 300.000 δόσεις στην Ελλάδα – Οι συμφωνίες της Κομισιόν

16.12.2020 13:22
Τα εμβόλια και το «αόρατο χέρι» της αγοράς... - Media
 
Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Στέλιου Πέτσα, ότι «μόλις 300.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer θα έρθουν σε πρώτη φάση στην Ελλάδα, που επαρκούν για τον εμβολιασμό 150.000 πολιτών αφού το εμβόλιο έχει δυο δόσεις».
 
Όπως σημειώνει η «Αυγή», μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε πει πριν από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι κατά την πρώτη φάση στην Ελλάδα θα έλθουν 250.000 δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
 
Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης ότι θα εμβολιάζονται 2,1 εκατομμύρια πολίτες κάθε μήνα, ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται ότι πηγάζει από τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Το πόσα εμβόλια θα πάρει η κάθε χώρα καθορίζεται κεντρικά από την Κομισιόν. Στην Ελλάδα θα αντιστοιχεί το 2,4% των εμβολίων που θα προμηθεύεται κεντρικά κάθε φορά η Κομισιόν, ποσοστό που βγαίνει ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας.
 
Η Επιτροπή έχει υπογράψει συμβόλαια με 6 εταιρείες: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK και CureVac.Όμως αίτηση για έγκριση εμβολίου, μέχρι στιγμής, έχουν καταθέσει η Pfizer/BioNTech που αναμένεται να πάρει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και στις αρχές του 2021 και η Moderna.
 
Η Επιτροπή όπως προκύπτει από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τις δυο εταιρείες το εμβόλιο των οποίων αναμένεται να αδειοδοτηθεί, αναμένεται να προμηθευτεί 280 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων με δικαίωμα πιθανής αγοράς άλλων 280 εκατομμυρίων και συγκεκριμένα:
 
-200 εκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer/ BioNTech για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και το δικαίωμα πιθανής αγοράς έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων, μόλις το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19.
 
-80 εκατομμυρίων δόσεων από τη Moderna για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και το δικαίωμα πιθανής αγοράς έως και 80 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων
 
Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση η ΕΕ θα προμηθευτεί εμβόλια για 140.000.000 Ευρωπαίους πολίτες σε πληθυσμό συνολικά 450 εκατομμυρίων πολιτών.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:33