search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:59
MENU CLOSE

Όταν… έβηξε ο Μπάιντεν – Η βραχνάδα, ο βήχας και οι απορίες για την ολοκλήρωση της θητείας του

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2156
17-12-2020
20.12.2020 04:00
maska_0-3.jpg

 

Το δράμα τελείωσε. Έστω για τώρα. Οι εκλέκτορες ψήφισαν, και ψήφισαν βάσει της λαϊκής εντολής, επομένως και τα όνειρα του Προέδρου Τραμπ έληξαν. Και τώρα; Τώρα αρχίζει ο εφιάλτης του πώς θα φύγει από τον Λευκό Οίκο ο πιο τοξικός Πρόεδρος των ΗΠΑ, με τους περισσότερους φανατικούς οπαδούς και με βεβαιωμένη τη διάθεση, αν μπορέσει, να αλλοιώσει τη δημοκρατία για να τη φέρει στα μέτρα του. 
Άλλωστε οι γνωρίζοντες λένε ότι όλα αυτά ο Τραμπ τα κάνει για να χρησιμοποιήσει τη λαϊκή εντολή ως εργαλείο προώθησης της νέας υποψηφιότητάς του, σε πέντε χρόνια από τώρα. Και οι φανατικοί, ακραίοι, παραστρατιωτικοί οπαδοί του; Αυτοί αφήνονται στην κρίση της ιστορίας και της ίδιας της δημοκρατίας. 

Μην μας αρρωστήσει
Αμέσως μετά την επιβεβαίωση του αποτελέσματος ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε στον αμερικανικό λαό. Αυτό που τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα κατέγραψαν ως σημαντικό στη 14λεπτη ομιλία του από το Ουίλμιγκτον του Ντέλαγουερ ήταν ότι έβηξε 17 φορές. Φοβήθηκαν μήπως είχε Covid-19.
Η φωνή του Μπάιντεν ακουγόταν βραχνή καθώς πανηγύριζε για τη νίκη του κι εξαπέλυε πυρά κατά του Ντόναλντ Τραμπ: «Ούτε μια πανδημία ή η κατάχρηση εξουσίας μπορούν να σβήσουν τη φλόγα της δημοκρατίας». Αλλά η βραχνάδα στη φωνή του και το γεγονός ότι διέκοψε αρκετές φορές τον λόγο του για να βήξει και να καθαρίσει τον λαιμό του προκάλεσε ανησυχία σε χρήστες του Twitter.
«Πιες λίγο νερό, Τζο. Μας τρομάζεις» έγραψε ένας χρήστης. Ένας άλλος αναρωτήθηκε «μήπως χρειάζεται ο Μπάιντεν τεστ για τον κορωνοϊό». Τα παραπάνω, μαζί την αήθη επίθεση της εφημερίδας «Wall Street Journal», που ανήκει στον Ρούπερτ Μέρντοχ, εναντίον της πρώτης κυρίας δείχνουν ότι ο Τραμπ έχασε, αλλά ο τραμπισμός παραμένει ισχυρός. 

Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να καθησυχάσει: «Σας ευχαριστώ, είμαι λίγο κρυωμένος. Ζητώ συγγνώμη, αλλά κοιτάξτε, τα καταφέρατε, τα καταφέρατε, δεν είναι αστείο. Αυτή η προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία ήταν σαν την πρώτη φορά που κατέβηκα, σε ηλικία 29 ετών, υποψήφιος για τη Γερουσία. Πίστευα ότι ο κόσμος, οι υπέροχοι άνθρωποι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα τα καταφέρουμε. Δεν μας απογοητεύσατε. Δεν απογοητεύσατε τη χώρα. Το εννοώ, σκεφτείτε το» τόνισε.
Η τελευταία φορά που υποβλήθηκε ο Μπάιντεν σε τεστ για  Covid-19 ήταν την περασμένη Παρασκευή και τα αποτελέσματα βγήκαν αρνητικά. Μολαταύτα μία γιατρός στο Τwitter είπε στη σύμβουλο του εκλεγμένου Προέδρου Κάριν Ζαν Πιερ να τον συμβουλέψει να βήχει στο εσωτερικό του αγκώνα του κι όχι στην παλάμη του για να δώσει το καλό παράδειγμα. 
Ο πολιτικός συντάκτης του NPR Σκοτ Ντίτροου επεσήμανε ότι ο Μπάιντεν συνηθίζει να καθαρίζει τον λαιμό του και να βήχει στις ομιλίες του, αλλά «αυτός ήταν ο πιο επίμονος βήχας του που έχω ακούσει». Ο Μπάιντεν αναρρώνει αυτή την περίοδο από το ρωγμώδες κάταγμα που υπέστη στο πόδι του παίζοντας με τον σκύλο του, έναν γερμανικό ποιμενικό ονόματι Μέιτζορ. 
Αλλά η μεγαλύτερη αγωνία για τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι εάν η ηλικία του και η ισορροπημένη προσέγγισή του προς την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του θα τον αφήσουν να ολοκληρώσει την αποστολή για την οποία εξελέγη.

Επίθεση στον Τραμπ
Ο απερχόμενος Πρόεδρος Ντόναλτν Τραμπ εξακολουθεί να αρνείται πως έχει χάσει τις εκλογές, επιμένοντας – χωρίς αποδεικτικά στοιχεία – για νοθεία, παρά την επικύρωση του αποτελέσματος των εκλογών από το σώμα των εκλεκτόρων. Ο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Τραμπ κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις στην ιστορία της χώρας όσον αφορά την άρνηση του τελευταίου να αποδεχτεί το αποτέλεσμα.
«Αυτή είναι ακραία θέση, την οποία δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ μέχρι τώρα» τόνισε ο Μπάιντεν. «Ο Τραμπ αρνείται να σεβαστεί τη βούληση του λαού, να σεβαστεί το κράτος δικαίου, να τηρήσει το σύνταγμά μας» πρόσθεσε ο Μπάιντεν. Έως τώρα ο Δημοκρατικός είχε αποφύγει να επιτεθεί τόσο μετωπικά στον απερχόμενο Πρόεδρο στο ζήτημα αυτό, ωστόσο προέτρεψε τους Αμερικανούς να «γυρίσουν τη σελίδα» της εποχής του Τραμπ.
Στο επιτελείο του Τραμπ συνεχίζουν τις απολύσεις στελεχών και την ακραία τοξικότητα, που αποτελεί την προίκα του απερχόμενου για την προσπάθεια επανεκλογής του σε πέντε χρόνια από τώρα. Στο παιχνίδι του και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που έχει συρθεί ως σαφέστατη επιλογή προς την άκρα δεξιά με λαϊκίστικο υπόβαθρο ως μοναδική διαφυγή πολιτικής του επιβίωσης. Και όλες οι ενδείξεις είναι ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί από εκεί την επόμενη δεκαετία.

Έλαβε 306 ψήφους
Απόδειξη αυτού: Ακόμα και τώρα ορισμένοι οπαδοί του Τραμπ συνεχίζουν να καλούν σε διαδηλώσεις μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αξιωματούχοι εκλογικών επιτροπών, ακόμα και Ρεπουμπλικανοί, προειδοποιούν σε ολοένα υψηλότερους τόνους ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια εξαιτίας της ρητορικής του μεγιστάνα των ακινήτων. 
Πάντως η ψηφοφορία του σώματος των εκλεκτόρων χθες έγινε ομαλά. Ο Μπάιντεν, όπως προβλεπόταν, εξασφάλισε 306 εκλεκτορικές ψήφους έναντι 232 του Τραμπ.

Επόμενος σταθμός: ορκωμοσία
«Θα ακολουθήσουμε ξανά την επιστήμη και τις συστάσεις των ειδικών για την ασφάλεια των πολιτών» δήλωσε ο Μπάιντεν. «Οπότε είναι μάλλον απίθανο να συγκεντρωθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι». 
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα ζητήσει από τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες τις πρώτες 100 μέρες της θητείας του, επεσήμανε ότι στις 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί μια τελετή ορκωμοσίας στην πλατφόρμα που ήδη κατασκευάζεται στα σκαλιά του Καπιτωλίου. Πρόσθεσε πάντως ότι μάλλον δεν θα συγκεντρωθεί πλήθος ανθρώπων κατά μήκος της λεωφόρου Πενσιλβάνια και στο National Mall για να την παρακολουθήσει.
«Όμως εκτιμώ ότι θα δείτε πολλές διαδικτυακές εκδηλώσεις σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν (στην ορκωμοσία) ακόμη περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι στο παρελθόν» εξήγησε ο Μπάιντεν, ο οποίος θα αφήσει τον επιφανή επιδημιολόγο Άντονι Φάουτσι στο πόστο του συμβούλου της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας.
«Οι άνθρωποι θέλουν να μπορούν να πουν ότι δώσαμε τη σκυτάλη, προχωράμε. Η δημοκρατία λειτουργεί». Αλήθεια, λειτουργεί; Ή μήπως κινδυνεύει;
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:59