search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:53
MENU CLOSE

Τι ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

21.12.2020 14:40
Τι ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού - Media

 

Η προκαταρκτική ανάλυση της μετάλλαξης που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνει σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ότι η παραλλαγή είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες κυκλοφορούσες παραλλαγές, με εκτιμώμενο δυναμικό αύξησης του αναπαραγωγικού αριθμού (R) από 0. 4 ή μεγαλύτερο και εκτιμώμενη αυξημένη μεταδοτικότητα έως και 70%. Σημειώνεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι συνέστησε την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου της Pfizer εναντίον της COVID-19.

Το ευρωπαϊκό Κέντρο τονίζει ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένδειξη αυξημένης σοβαρότητας της λοίμωξης που να σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή, η οποία όπως σημειώνει εμφανίστηκε σε μια εποχή του χρόνου, όπου παραδοσιακά υπάρχει αυξημένη οικογενειακή και κοινωνική ανάμειξη.

Η ανάλυση των δεδομένων αλληλουχίας του γονιδιώματος του ιού εντόπισε ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων που ανήκαν σε ένα νέο απλό φυλογενετικό σύμπλεγμα. Η νέα παραλλαγή ορίζεται από πολλαπλές μεταλλάξεις πρωτεϊνών ακίδων (διαγραφή 69-70, διαγραφή 144, N501Y, A570D, D614G, P681H, T716I, S982A, D1118H), καθώς και μεταλλάξεις σε άλλες γονιδιωματικές περιοχές.

Το Κέντρο Ελέγχου Νόσων τονίζει ότι, απαιτούνται έγκαιρες προσπάθειες για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσής της δεδομένης της έλλειψης στοιχείων που να δείχνουν σε ποιο βαθμό εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή ιού εκτός του ΗΒ.

Ζητείται εγρήγορση

Έτσι συνιστά στις αρχές της δημόσιας υγείας και τα εργαστήρια να αναλύσουν και να ακολουθήσουν εγκαίρως την διαδικασία απομόνωσης ιών ώστε να εντοπίσουν κρούσματα της νέας παραλλαγής. Τα άτομα με επιδημιολογική σύνδεση με κρούσματα της νέα παραλλαγής ή ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές που είναι γνωστό ότι έχουν επηρεαστεί πρέπει να εντοπιστούν αμέσως για να ελεγχθούν, να απομονωθούν και να παρακολουθηθούν οι επαφές τους προκειμένου να σταματήσουν τη διάδοση της νέας παραλλαγής.

Παράλληλα θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι ύποπτες περιπτώσεις επαναμόλυνσης COVID-19 που θα συνοδεύονται από την αλληλούχιση των αντίστοιχων απομονωμένων ιών. Παρομοίως, θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω τα κρούσματα στα οποία έχει αποτύχει η θεραπεία με χορήγηση πλάσματος ή μονοκλωνικών αντισώματων.

Παράλληλα με την εφαρμογή του εμβολιασμού, πρέπει να διασφαλιστεί η στενή παρακολούθηση των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με COVID-19 για τον εντοπισμό πιθανής αποτυχίας εμβολιασμού και εμφάνισης λοιμώξεων. Η απομόνωση του ιού σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να συνοδευτεί με αλληλούχιση του γονιδιώματος και τον γενετικό και αντιγονικό χαρακτηρισμό.

Επιπλέον εάν εντοπιστούν κρούσματα που έχουν μολυνθεί με αυτήν τη νέα παραλλαγή SARS-CoV-2 ή άλλες νέες παραλλαγές SARS-CoV-2 που ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχία, οι χώρες θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα το Κέντρο ελέγχου Νόσων μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Απόκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) αντιμετώπισε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στη Νοτιοανατολική Αγγλία, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των επιδημιολογικών και ιολογικών ερευνών.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Σύμφωνα με το BBC, η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, ενώ ηδη τον Νοέμβριο αποτελούσε περίπου το ένα τέταρτο των κρουσμάτων στο Λονδίνο και στα μέσα του Δεκεμβρίου έφτρασε τα δύο τρίτα των κρουσμάτων. 

Τρία πράγματα θέλουν προσοχή: 

  • Ο κορωνοϊός αντικαθιστά γρήγορα άλλες εκδόσεις του
  • Ο κορωνοϊός έχει μεταλλάξεις που επηρεάζουν μέρος του και ενδεχομένως να είναι σημαντικές
  • Κάποιες από αυτές αυξάνουν την ικανότητα για μόλυνση κυττάρων.

Αν και οι απόψεις μεταξύ των επιστημόνων διίστανται, όλα τα παραπάνω, πιθανότατα δίνουν τη δυνατότητα στον ιό να εξαπλώνεται πιο εύκολα, καθώς θεωρείται πως η συγκεκριμμένη παραλλαγή του ιού είναι ασυνήθιστα μεταλλαγμένη, με πιο πιθανή εξήγηση να αποτελεί το ότι εμφανίστηκε σε ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο δεν μπόρεσε να νικήσει τον ιό.

Πάντως, ακόμη, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι καθίσταται η μόλυνση πιο θανατηφόρα και τουλάχιστον προς το παρόν τα εμβόλια φέρεται πως θα μπορέσουν σχεδόν σίγουρα να την αντιμετωπίσουν, αλλά αν συνεχίσει να μεταλλάσσεται και καταφέρει να αποφύγει την επίδραση του εμβολίου, τότε η λεγόμενη «διαφυγή εμβολίου» θα είναι κάτι πάρα πολύ ανησυχητικό.

Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία, μπορεί ήδη να υπάρχει και στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος το πρωί της Δευτέρας.

Παράλληλα όμως πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς όπως είπε έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο περίπου 275.000 μεταλλάξεις του ιού. 

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, μετά και τη νέα για μετάλλαξη του ιού. «Όλα τα είχαμε με τον κορωνοϊό, τώρα έχουμε και την περίφημη μετάλλαξη. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά. Τώρα έχουμε έναν καινούργιο ιό που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του. Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα», ανέφερε ο κ. Γώγος.

«Οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο. Από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη μετάλλαξη του ιού:

  • Ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός
  • Να γίνει πιο τοξικός
  • Να μην φαίνεται στα τεστ
  • Να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν το νέο στέλεχος του κορωνοϊού το οποίο ανέφεραν οι βρετανικές αρχές, δήλωσε ο Αρχίατρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέρομ Ανταμς προσθέτοντας ότι κάθε μετάλλαξη δείχνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τους εαυτούς τους εν αναμονή του εμβολιασμού.

«Οι ιοί μεταλλάσσονται συνέχεια…Εάν αυτή είναι μία πιο μεταδοτική μετάλλαξη, τότε αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί εν αναμονή του εμβολιασμού».

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι τα εμβόλια εναντίον του νέου κορονοϊού αναμένεται να είναι αποτελεσματικά και έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

«Στη θεωρία, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό» εναντίον του νέου στελέχους, εκτίμησε ο Βεράν.

Ο επιφανής λοιμωξιολόγος του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν δεν ανησυχεί μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης. Η εμφάνισή του δεν είναι κάτι νέο, υπάρχει και σε άλλες χώρες, όπου όμως δεν διαδόθηκε αναλόγως.

«Δεν ανησυχώ για την ώρα τόσο πολύ γι ‘αυτό. Ωστόσο, όπως και όλοι οι άλλοι, δεν έχω σαφή πληροφόρηση για την κατάσταση. Τα διαθέσιμα στοιχεία παρουσιάζουν κενά. Πρέπει ακόμη να διευκρινιστεί εάν ο ιός πράγματι μεταδίδεται πιο εύκολα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η νέα μετάλλαξη είναι κατά 70% πιο μεταδοτική. Αναφέρθηκε απλώς ένας αριθμός. Ξαφνικά αιωρείται στο χώρο ένας αριθμός, κανείς δεν γνωρίζει τι εννοείται με τον αριθμό αυτό. Για να γνωρίζει κανείς εάν ένας ιός μεταδίδεται ευκολότερα θα πρέπει να εξετάσει ποιος μολύνει ποιον και πόσο χρόνο χρειάστηκε για να τον μολύνει» είπε σήμερα στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Σύψας εξηγεί ότι «αν ο κορωνοϊός αλλάξει το γενετικό του υλικό, σημαίνει ότι αλλάζει η σύσταση της πρωτεϊνης ακίδα, που έχει στην επιφάνειά του. Και αυτό μας ανησυχεί, ότι δηλαδή αν αλλάξει η σύνθεση της πρωτεϊνης το εμβόλιο ενδεχομένως να μην λειτουργήσει. Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις καμία δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στο μέλλον εάν όντως υπάρξει κάποια σοβαρή μετάλλαξη τότε μπορούμε να αλλάξουμε τη σύσταση του εμβολίου. Προς το παρόν όμως τα εμβόλια λειτουργούν και είναι πάνω από 95% αποτελεσματικά».

Στη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, αναφέρθηκε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει», ο κ. Δημόπουλος, επισήμανε πως όντως προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα η μετάλλαξη γιατί ουσιαστικά ακόμα γίνεται προσπάθεια ανάλυσή της, ωστόσο όπως υπογράμμισε «οποιαδήποτε μετάλλαξη και αν συμβεί στον κορωνοϊό, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν ήδη ή θα πάρουν έγκριση».

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος είπε ότι το νέο αυτό στέλεχος ανησυχεί τους ειδικούς όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του ιού η οποία έχει αυξηθεί. Δεν φαίνεται, ωστόσο, μέχρι στιγμής να αυξάνονται οι πιο σοβαρές περιπτώσεις από τη μετάλλαξη. «Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο», διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος.

Πάντως με αφορμή τα όσα λέγονται για την ισχύ του εμβολίου σε έναν ιό που μεταλλάσσεται, η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ  Παρασκευή Κατσαούνου, είπε ότι, η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει το εμβόλιο γιατί έχει φτιαχτεί χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό το οποίο έχει σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ο ιός προσβάλλει τα κύτταρά μας.

«Προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις ότι ο ιός μεταλλάσσεται ταχύτατα, που είναι σημαντικό, και ότι οι μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί αφορούν το κομμάτι για το οποίο έχει φτιαχτεί το εμβόλιο. Οπότε περιμένουμε. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό», επεσήμανε η κ. Κατσαούνου.  

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τα μέλη του στην Ευρώπη να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους» λόγω της νέας μετάλλαξης, ενώ σύμφωνα με τον Οργανισμό, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».

Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ συστήνει «σε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις ικανότητές προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού Sars-Cov-2 όταν είναι δυνατό και να μοιραστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως εάν ανιχνεύονται οι ίδιες προβληματικές μεταλλάξεις».

Πότε θα εμβολιαστεί η Ευρώπη

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης για τα φάρμακα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της αξιολόγησής της για το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν η αμερικανική εταιρία Pfizer και ο γερμανικός της εταίρος BioNTech, δίνοντας το πράσινο φως στην Ευρώπη για να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς εντός μίας εβδομάδας.

Πλέον, το τελικό στάδιο είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες στις 27-29 Δεκεμβρίου.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» που να επιτρέπει να πούμε ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech δεν προστατεύει από ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, που εντοπίστηκε κυρίως στη Βρετανία.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η έγκριση του εμβολίου.

Εξάλλου ο EMA ανέφερε πως η χορήγηση του εμβολίου εναντίον της COVID-19 που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακοβιομηχανία Pfizer των ΗΠΑ και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech σε εγκύους πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση.

Ο EMA δεν διαθέτει αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές των εταιριών για ενδεχόμενους κινδύνους για τις εγκύους, δήλωσε ο Χάραλντ Ένζμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπους (CHMP) του EMA.

Ο οργανισμός μπορεί να αλλάξει τη σύστασή του αν καταστούν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες, είπε.

Αποκομμένη από τον κόσμο η Βρετανία

Εντωμεταξύ, αποκομμένο από τον κόσμο, το Ηνωμένο Βασίλειο φοβάται το χάος στην τροφοδοσία.

Η λίστα των χωρών που διακόπτουν τις συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μεγαλώνει, μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης περί εντοπισμού στο βρετανικό έδαφος νέου στελέχους του κορονοϊού.0

Οι περιορισμοί επεκτείνονται σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες χώρες που έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία του στελέχους για το οποίο κάνει λόγο η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

  • Γαλλία

Η Γαλλία διέκοψε από τα μεσάνυχτα και για 48 ώρες όλες τις μετακινήσεις προσώπων προερχόμενων από το βρετανικό έδαφος, «περιλαμβανομένων των μεταφορών προϊόντων, μέσω οδικών, αεροπορικών, θαλάσσιων και σιδηροδρομικών οδών». Επιτρέπονται οι χωρίς παρουσία προσώπων μεταφορές.

  • Γερμανία

Η Γερμανία διέκοψε από τα μεσάνυχτα όλες τις αεροπορικές συνδέσεις τις προερχόμενες από την Βρετανία και την Νότια Αφρική, κατ’ αρχάς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος στο γερμανικό έδαφος των βρετανών και νοτιοαφρικανών πολιτών με θαλάσσια, οδικά και σιδηροδρομικά μέσα.

  • Ιταλία

Η Ιταλία, η οποία εντόπισε ένα κρούσμα του νέου στελέχους του ιού, αποφάσισε να διακόψει τις προερχόμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο πτήσεις.

Απαγορεύεται η είσοδος στην Ιταλία στα άτομα που έχουν διαμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την διάρκεια των 14 τελευταίων ημερών. Κάθε άτομο που βρίσκεται ήδη στην Ιταλία καλείται να κάνει διαγνωστικό τεστ.

  • Ιρλανδία

Η Ιρλανδία διέκοψε από τα μεσάνυχτα τις αεροπορικές συνδέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για τουλάχιστον 48 ώρες.

  • Ολλανδία

Όλες οι επιβατικές πτήσεις που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διακοπεί από τα μεσάνυχτα και μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

Τα οχηματαγωγά δεν γίνονται δεκτά στα ολλανδικά λιμάνια, εκτός των πλοίων που μεταφέρουν αποκλειστικά φορτηγά με εμπορεύματα.

Ενα κρούσμα του νέου στελέχους έχει εντοπισθεί στην Ολλανδία.

  • Νορβηγία, Δανία, Σουηδία

Η Νορβηγία και η Δανία διέκοψαν τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες.

Η Δανία έχει εντοπίσει εννέα κρούσματα του νέου στελέχους στο έδαφός της.

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσημη απόφαση αναμένεται εντός της ημέρας.

  • Βέλγιο

Το Βέλγιο διέκοψε από τα μεσάνυχτα τις πτήσεις, και τη σιδηροδρομική σύνδεση μέσω του Eurostar, τις προερχόμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο για τουλάχιστον 24 ώρες.

  • Υπόλοιπη Ευρώπη

Η Φινλανδία διέκοψε τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για δύο εβδομάδες.

Η Ελβετία διέκοψε τα μεσάνυχτα τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική μέχρι νεωτέρας.

Εσθονία, Λετονία Λιθουανία διέκοψαν τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βουλγαρία διέκοψε όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, η Ρουμανία έλαβε την ίδια απόφαση για δύο εβδομάδες από σήμερα το απόγευμα.

Η Κροατία διέκοψε τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες.

Η Βόρεια Μακεδονία διέκοψε τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και επέβαλε απομόνωση 14 ημερών σε όλους όσοι έχουν διαμείνει εκεί το τελευταίο διάστημα.

Η Πολωνία θα διακόψει τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από σήμερα τα μεσάνυχτα. Η Τσεχία κάνει το ίδιο από σήμερα το μεσημέρι.

Η Ρωσία διακόπτει τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Καναδάς

Ο Καναδάς αποφάσισε να διακόψει για 72 ώρες τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ αποφάσισε σήμερα την διακοπή των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο από σήμερα τα μεσάνυχτα.

Οποιος φθάνει στην πρώην βρετανική αποικία και έχει διαμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τις τελευταίες 14 ημέρες μπαίνει σε πιο μακροχρόνια καραντίνα από την προβλεπόμενη μέχρι σήμερα.

  • Ινδία

Η Ινδία θα διακόψει τις προερχόμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο πτήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

  • Τουρκία

Η Τουρκία διέκοψε τις πτήσεις που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Δανία, την Ολλανδία και την Νότια Αφρική.

  • Ιράν

Το Ιράν διέκοψε για δύο εβδομάδες τις προερχόμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο πτήσεις.

  • Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου στο έδαφος του ξένων υπηκόων προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική.

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν επίσης αυστηρά μέτρα για τους Ισραηλινούς θα επιστρέφουν στην χώρα τους, οι οποίοι θα περιορίζονται σε ξενοδοχεία τα οποία θα τελούν υπό την διαχείριση του στρατού και θα λειτουργούν ως κέντρα καραντίνας.

  • Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε χθες όλες τις διεθνείς πτήσεις και έκλεισε τα χερσαία συνοριακά περάσματα και λιμάνια για τουλάχιστον μία εβδομάδα, με πιθανότητα παράτασης για ακόνη μία εβδομάδα των μέτρων.

Ολοι οι επιβάτες που έχουν φθάσει στην Σαουδική Αραβία από τις 8 Δεκεμβρίου από την Ευρώπη και κάθε άλλη περιοχή του κόσμου όπου έχει εντοπισθεί το νέο στέλεχος θα πρέπει να απομονώνονται για δύο εβδομάδες.

  • .Κουβέιτ

Το Κουβέιτ πρόσθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο στην λίστα των χωρών «υψηλού κινδύνου» και απαγόρευσε τις πτήσεις.

  • Νότια Αμερική

Το Σαλβαδόρ απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός του οποιουδήποτε έχει διαμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Νότια Αφρική τον τελευταίο μήνα.

Η Αργεντινή διέκοψε τις προερχόμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο πτήσεις.

Η Χιλή θα κάνει το ίδιο από αύριο.

  • Μαρόκο

Το Μαρόκο διέκοψε από χθες τις προερχόμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο πτήσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:48