search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:02
MENU CLOSE

Μειωμένα ενοίκια: Τι ισχύει για επιχειρήσεις και πολίτες – Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων

22.12.2020 09:46
Μειωμένα ενοίκια: Τι ισχύει για επιχειρήσεις και πολίτες - Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων - Media

 

Συνολικά 600.000 είναι οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ και θα έχουν έκπτωση ενοικίου 40% τον Ιανουάριο. 

Παράλληλα, η έκπτωση αναμένεται να επεκταθεί και τον Φεβρουάριο.

Για τις 200.000 κλειστές επιχειρήσεις (ακόμα και γι’ αυτές που λειτουργούν με click away) η μείωση θα είναι 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Αποζημίωση ιδιοκτητών

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν  με την πίστωση των σχετικών ποσών στους λογαριασμούς τους και θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφιστεί με άλλες οφειλές προς το Δημόσιο.

  • Τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν επαγγελματικά ακίνητα και θα εισπράξουν «κουρεμένα» κατά 80% ενοίκια το πρώτο δίμηνο του 2021 θα αποζημιωθούν για το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. Με αυτόν τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.
  • Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν επαγγελματικά ακίνητα και θα εισπράξουν «κουρεμένα» κατά 80% ενοίκια το πρώτο δίμηνο του 2021 θα αποζημιωθούν για το 40% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. Με αυτόν τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 40% στο κράτος, 40% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση που ενοικιάζει το ακίνητο.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν επαγγελματικά ακίνητα ή διαμερίσματα σε πληττόμενες επιχειρήσεις ή σε εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή και θα εισπράξουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα αποζημιωθούν με το 50% είτε του μισθώματος είτε των απωλειών. (Αναμένονται διευκρινήσεις από την κυβέρνηση).

Ποιοι δικαιούνται μειωμένο ενοίκιο 40%

  • Επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να πλήττονται και τον Ιανουάριο και παραμένουν ανοιχτές.
  • Εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις (κλειστές ή ανοιχτές), που είναι σε αναστολή.

Το «κούρεμα» 40% αφορά στο ενοίκιο:

  • Κύριας κατοικίας.
  • Φοιτητικής στέγης που πληρώνουν οι γονείς, όταν ένας από τους δύο ή και οι δύο είναι σε αναστολή εργασίας, για το παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Το μέτρο αυτό θα διατηρηθεί για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι θα είναι σε αναστολή εργασίας.

Ποιοι δικαιούνται μειωμένο ενοίκιο 80%

  • Οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες αλλά και μπαρ, κέντρα διασκέδασης.
  • Οι επιχειρήσεις του κλάδου του πολιτισμού όπως θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές.
  • Οι επιχειρήσεις του κλάδου του αθλητισμού όπως γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα κ.ά.
  • Επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
  • Λοιπές επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:01