search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:38
MENU CLOSE

Η διαχρονικότητα του Ντοστογιέφσκι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2157
23-12-2020
26.12.2020 04:00
live.jpg

 

Όσο τα θέατρα είναι κλειστά, οι άνθρωποι που ζουν κι αναπνέουν πάνω στη σκηνή κάνουν τα πάντα για να συνεχίσουν το έργο που τους «καίει», την παράσταση που μπορεί για την προετοιμασία τους να δούλευαν χρόνια, το όνειρο που πρέπει να γίνει πραγματικότητα.

Ένας τέτοιος ακούραστος εργάτης είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Βερύκιος. Πεισματάρης, εργατικός, τίμιος σ’ αυτό που προσφέρει, τα τελευταία χρόνια δουλεύει με προσήλωση πάνω στο έργο του αγαπημένου μου Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Πριν ήταν «Το όνειρο ενός γελοίου», τώρα ένα άλλο δυνατό κείμενο του κορυφαίου δημιουργού, που ό,τι έχει γράψει πριν από πολλά χρόνια μοιάζει τόσο σημερινό….

Μετά το επιτυχημένο ξεκίνημά της τον περασμένο Ιανουάριο, που διακόπηκε αναγκαστικά λόγω κορωνοϊού, η παράσταση «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής» ανεβαίνει στη σκηνή του eStage.gr, από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, στις 19.30.

Ο Δημήτρης Βερύκιος σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον μονόλογο «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής», από το ομώνυμο κεφάλαιο του κορυφαίου έργου «Αδελφοί Καραμάζοφ» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, συνεχίζοντας να εμπνέεται από το πνεύμα του μεγάλου συγγραφέα και διανοητή.

Θέατρο: Η υπόθεση του έργου

Η υπόθεση του έργου αναφέρεται στη σκοτεινή περίοδο της Ιεράς Εξέτασης, στην κορύφωση της οποίας ο Μέγας Ιεροεξεταστής συλλαμβάνει και ανακρίνει τον επανελθόντα στη Γη Ιησού Χριστό, λίγο πριν τον ρίξει στην πυρά. Έτσι αρχίζει η σκοτεινή, άπνοη, αγωνιώδης νύχτα της Σεβίλλης… Ο αέρας μυρίζει δάφνη και λεμονιά… Μια μνημειώδης σύγκρουση ανάμεσα στο Καλό και το Κακό.!

«Ο Μέγας Ιεροεξεταστής» του Φ. Ντοστογιέφσκι, είναι ένα αριστούργημα με διαχρονική αξία, βαθύτατα νοήματα και αλήθειες για την ατομικότητα αλλά και τη συλλογική συνείδηση, για την έννοια της ελεύθερης βούλησης, της ελευθερίας και της αγάπης.

Μαζί του επί σκηνής ο εξαιρετικός μουσικός Σταύρος Παργινός με το βιολοντσέλο του, στον βουβό ρόλο του Ιησού Χριστού! Η ομοιότητά του με τον Χριστό δίνει έναν ρεαλιστικό τόνο στην παράσταση.

Και μην ξεχνάτε, παρά τα όσα τρελά συμβαίνουν. Μεθαύριο είναι Χριστούγεννα, τις καλύτερες ευχές μου!

INFO

Ερμηνεία, σκηνοθεσία: Δημήτρης Βερύκιος

Μουσική σύνθεση, βιολοντσέλο: Σταύρος Παργινός

Ενδυματολογική επιμέλεια: Μπέτυ Λυρίτη

Εικαστική σύνθεση: Πάνος Φέξης

Η διάρκεια της παράστασης είναι 70΄

eticket: από 10 ευρώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:38