search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:45
MENU CLOSE

Η Ρηνιώ και η Κατερίνα!

24.12.2020 09:11
Η Ρηνιώ και η Κατερίνα!  - Media

 

Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην ακρίτισσα Ειρήνη Κατσοτούρχη, γνωστότερη ως η κυρά Ρηνιώ της Κινάρου, πέρα από τους προφανείς συμβολισμούς, γίνεται ο καθρέφτης της δικής μας ζωής, του δικού μας τρόπου ζωής στο σύνολό του. Από τη μια, ο ασκητισμός της κυρά Ρηνιώς κι από την άλλη το σύνολο των συσσωρευμένων απαιτήσεων του σύγχρονου ανθρώπου, που δεν έχουν όρια. Από την μια, η εγκράτεια ως αντίληψη ζωής, από την άλλη ο ασυγκράτητος καταναλωτισμός. Από ποιες εξαρτήσεις εξαρτάται η ευτυχία μας; Από την επισκευή μιας στέγης που στάζει ή από την περιποίηση των νυχιών μας; Πόσο σοβαρά βιώνουμε την ζωή μας όταν σε μιαν απρόσμενη δυσκολία λυγίζουμε υπό το αβάσταχτο βάρος των απεριποίητων νυχιών;

Μάθαμε τουλάχιστον ότι η φροντίδα των νυχιών αποτελεί μια βασική προϋπόθεση ευτυχίας στον πολιτισμό μας κι αυτό είναι ένα μάθημα σοβαρό που δεν πρέπει να το προσπεράσουμε ως αστείο ή ως υπερβολή. Μάθαμε ότι πριν μερικές δεκαετίες, αιτία στενοχώριας ήταν ο πόλεμος, η προσφυγιά, η ανελευθερία, τα ολοκληρωτικά πολιτεύματα. Σήμερα, η ανθρωπότητα προόδευσε καθώς η έλλειψη ενός κινητού αποτελεί μεγαλύτερη πηγή δυστυχίας από την έλλειψη φαγητού… Η στέρηση άλλαξε απαιτήσεις. Το μάθημα αυτό το χρωστάμε επίσης σε μια γυναίκα, την Πρόεδρό μας, που με τον δικό της τρόπο μας έστειλε το μήνυμά της: «Παραμονές Χριστουγέννων, βρισκόμαστε, πολύ λίγοι από εμάς, στην Κίναρο, συντροφιά με την κυρά Ρήνη. Σκεφτήκαμε ότι τα φετινά, ειδικά Χριστούγεννα, είναι ο κατάλληλος προορισμός, γιατί η κυρά Ρηνιώ συμβολίζει τα φετινά Χριστούγεννα με έναν τρόπο. Είναι μοναχική και γενναία η ίδια».

Η κυρά Ρηνιώ ζει την ζωή της με τον δικό της τρόπο, δεν θα κάνει ρεβεγιόν ούτε με 9 ούτε με 19 άτομα, δεν θα πάνε φασαριόζικα παιδάκια να της πούνε τα κάλαντα, δεν θα πάει στο κομμωτήριο να φρεσκαριστεί. Παρότι όλα αυτά έρχονται σε βίαιη αντίθεση και επιβουλεύονται τον δικό μας φανταχτερό κόσμο, κανείς δεν την αντιπαθεί, κανείς δεν την σιχαίνεται! Την αγαπάμε όλοι, την συμπονούμε και την συντροφεύουμε με την σκέψη μας – όση μας έχει απομείνει–, γιατί μας θυμίζει έναν χαμένο παράδεισο, μια ζωή σκληρή που, ωστόσο, μύριζε έντονα ανθρωπίλα κι όχι ξεβαφτικό νυχιών.

Φέτος θα ευχηθούμε καλές γιορτές στην κυρά Ρηνιώ και στην καλή μας Πρόεδρο. Είμαστε τυχεροί που τις έχουμε – κι αυτό είναι το φετινό αισιόδοξο μήνυμά μας για τα Χριστούγεννα!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:45