search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:20
MENU CLOSE

Οι οπαδοί του Τραμπ μέσα στο Καπιτώλιο – Οι απίστευτες εικόνες (Photos)

06.01.2021 19:34
Οι οπαδοί του Τραμπ μέσα στο Καπιτώλιο – Οι απίστευτες εικόνες (Photos) - Media

 

Οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν πρωτοφανείς, με διαδηλωτές να βανδαλίζουν γραφεία γερουσιαστών και την αίθουσα της Ολομέλειας

Όλα ξεκίνησαν μετά την ομιλία του Ρεπουμπλικανού προέδρου στο συγκεντρωμένο πλήθος κι αφού δήλωσε ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, επαναλαμβάνοντας τα περί εκτεταμένης εκλογικής νοθείας. 

 

Οι αστυνομικοί απάντησαν με σπρέι πιπεριού, αλλά δεν κατάφεραν να τους σταματήσουν. 

«Αυτό είναι το σπίτι μας»

Οι οπαδοί του Τραμπ κρατούσαν αμερικανικές σημαίες και πανό με συνθήματα υπέρ του Τραμπ και φώναζαν: «Αυτό είναι το σπίτι μας». 

This is the craziest thing I’ve ever seen in my life. Thousands, police can’t stop them pic.twitter.com/VVdTUwV5YN

 

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, για λόγους ασφαλείας φυγαδεύτηκε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος νωρίτερα αρνήθηκε την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Για τον ίδιο λόγο επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσινγκτον από τις 18:00. 

Ένας από αυτούς έφτασε μάλιστα στην Ολομέλεια, όπου κάθισε και φώναζε: «Ο Τραμπ κέρδισε». 

Η επιστολή του Μαικ Πενς:  «Δεν θα προδώσω τον όρκο μου»

Νωρίτερα μπροστά σε χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο.

«Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές. Αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας”. Ο Μάικ Πενς όμως δήλωσε ότι δεν θα ακολουθήσει την απαίτηση του προέδρου Τραμπ να ανατρέψει την εκλογή, δεσμευόμενος ότι θα ακολουθήσει το Σύνταγμα, προσθέτοντας “ας με βοηθήσει ο Θεός».

Ο Πενς έστειλε επιστολή σε 535 γερουσιαστές και εκπροσώπους στο Καπιτώλιο πριν από την προεδρία του στην έκτακτη συνεδρίαση που θα επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Στην επιστολή του υπογραμμίζει την πίστη του στον ρόλο του κατά τις διαδικασίες στις οποίες υπογραμμίζει ότι πρόκειται για τελετουργικό και προσθέτει ότι δεν περιλαμβάνει την εξουσία “να καθορίσει ποιες εκλογικές ψήφοι πρέπει να καταμετρηθούν και ποιες όχι”: “Κατά την κρίση μου, ο όρκος μου να υποστηρίξω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα με εμποδίζει από το να διεκδικήσω μονομερή εξουσία να καθορίσω ποιες εκλογικές ψήφοι πρέπει να μετρηθούν και ποιες όχι”.

«Πριν από τέσσερα χρόνια, με την οικογένειά μου γύρω μου, ορκίστηκα να στηρίξω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα. Ο όρκος μου ολοκληρώθηκε με τις λέξεις “ας με βοηθήσει ο Θεός” . Σήμερα θέλω να διαβεβαιώσω τον αμερικανικό λαό ότι θα τηρήσω αυτόν τον όρκο που έκανα προς αυτόν και θα τηρήσω και τον όρκο που έκανα προς τον Παντοδύναμο Θεό», αναφέρει μεταξύ άλλων επισημαίνοντας ότι θα επιβλέψει τη διαδικασία όπως προβλέπουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και η ιστορία. Ας με βοηθήσει ο Θεός” ολοκληρώνεται η επιστολή του.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:19