17/01/2021 02:24:17

Βαληνάκης στο topontiki.gr: Ενθαρρυντικά τα μηνύματα που λαμβάνει ο Ερντογάν από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ

Βαληνάκης στο topontiki.gr: Ενθαρρυντικά τα μηνύματα που λαμβάνει ο Ερντογάν από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ  - Media

 

Την άποψη του για την χθεσινή εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του Τραμπ αλλά και τα μηνύματα που λαμβάνουν οι γειτονές της Ελλάδας από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, καταθέτει με δήλωσή του στο topontiki.gr ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννης Βαληνάκης. 

«Δύο είναι τα πρώτα συμπεράσματα που μπορεί κανείς να καταγράψει σε σχέση με τα χθεσινά γεγονότα στις ΗΠΑ, πέρα βέβαια από το ίδιο το σοκ που πιστεύω ότι συγκλόνισε όλη την ανθρωπότητα.
Το πρώτο αφορά εμάς εδώ στην περιοχή και γι'αυτό το προτάσσω: Η πάλαι ποτέ υπερδύναμη δεν είναι πια η ίδια όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Ο άλλοτε χωροφύλακας της παγκόσμιας τάξης είναι πολύ αδύναμος πλέον και αυτό ενθαρρύνει τις τοπικές ή περιφερειακές δυνάμεις να κινούνται πιο επιθετικά απέναντι στους γειτονές τους» λέει ο κ. Βαληνάκης στο topontiki.gr. 

Όσον αφορά τα μηνύματα που παίρνει η Τουρκία από τα όσα συμβαίνουν στην Αμερική ο κ. Βαληνάκης τονίζει: «Φοβούμαι ότι τα μηνύματα προς τον Ερντογάν είναι ενθαρρυντικά για να αποπυραθεί επιθετικές αυθαιρεσίες»

«Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι μία χώρα της οποίας ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν σέβεται στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες δεν είναι εύκολα σε θέση να υπαγορεύσει σε τρίτες χώρες παραινέσεις ή και παρεμβάσεις για τον σεβασμό του κράτους δικαίου, τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», καταλήγει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.