search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:03
MENU CLOSE

Ο Οδικός Χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο τετράμηνο και οι στόχοι για οργανωτική ανασυγκρότηση, διεύρυνση και πολιτική αντεπίθεση

11.01.2021 16:22
Ο Οδικός Χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο τετράμηνο και οι στόχοι για οργανωτική ανασυγκρότηση, διεύρυνση και πολιτική αντεπίθεση - Media
 
Ο προγραμματισμός της αμέσως επόμενης περιόδου και ως τον Απρίλιο, η αποτίμηση της συγκυρίας και τα κρίσιμα επίδικα στην αρχή της νέας χρονιάς, καθώς και ο ρόλος και η ανασυγκρότηση του κόμματος είναι τα θέματα που συζητήθηκαν στην πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Παρασκευής.
 
Στην Πολιτική Απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου (δόθηκε ολοκληρωμένη στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας) πέραν της κριτικής στην κυβέρνηση, περιλαμβάνεται αναλυτικά ο οδικός χάρτης των (προσυνεδριακών) κομματικών διαδικασιών κατά τους επόμενους μήνες, ενώ επισημαίνονται τα προτάγματα για το κόμμα, όπως η διεύρυνση και η οργανωτική ανασυγκρότηση, το άνοιγμα στην κοινωνία, η πολιτική αντεπίθεση και οι συμμαχίες.
 
Ειδικότερα, το πολιτικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να ασκήσει τον ρόλο του με πιο μαζικό, λαϊκό και παρεμβατικό τρόπο, δεδομένων και των συνθηκών «επικοινωνιακού αποκλεισμού» του προκειμένου να μετατρέψει την κοινωνική δυσαρέσκεια σε ένα «νικηφόρο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα».
 
Σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί πως «είναι αναγκαία:
 
  • η συνέχιση της προσπάθειας για την διεύρυνση και μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που ανακόπηκε λόγω της πανδημίας και τις αντικειμενικές δυσκολίες που προέκυψαν, αλλά ταυτόχρονα και για την οργανωτική ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πολιτικών διαδικασιών και της δημοκρατικής λειτουργίας του Κόμματος.
  • η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος με την ολοκλήρωση των νομαρχιακών συνδιασκέψεων. Οι συνδιασκέψεις θα ολοκληρωθούν εντός του αποφασισμένου ομόφωνα χρονοδιαγράμματος με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία. Θα είναι διαδικασίες δημοκρατικής συζήτησης, απολογισμού αλλά και προγραμματισμού».
 
Στο κείμενο σημειώνεται πως «οι συνδιασκέψεις θα είναι και μια ευκαιρία:
 
  • προγραμματικής εμβάθυνσης, διαλόγου και ανοίγματος στην κοινωνία. Στα συνδικάτα, στις οργανώσεις πολιτών, στα επιμελητήρια και τους εμπορικούς συλλόγους, σε προοδευτικές δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, στους πολίτες που παρακολουθούν και στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στον κόσμο της εργασίας και τα κινήματα.
  • για την έναρξη μιας πολιτικής αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με στόχο τη συγκρότηση ενός σύγχρονου μαζικού αριστερού- προοδευτικού κόμματος που θα εκφράζει τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία στον τόπο μας.
  • για τη συσπείρωση ανθρώπων με διαφορετικές παραδόσεις, αριστερών, σοσιαλιστών, αγωνιστών και αγωνιστριών του κομμουνιστικού, του οικολογικού και του φεμινιστικού κινήματος, ακόμη και προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών του κέντρου, που υπερασπίζονται ατομικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες».
 

Οδικός χάρτης ως τον Απρίλιο

Σύμφωνα με την Πολιτική Απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο προγραμματισμός για το πρώτο τετράμηνο του έτους έχει ως εξής:
 
  • Εντός Ιανουαρίου θα εκκινήσουν περιφερειακές επισκέψεις του προέδρου σε πρωτεύουσες νομών για συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς – διαβούλευση και εκδηλώσεις παρουσίασης (Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος).
  • Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στόχος είναι η ολοκλήρωση των νομαρχιακών συνδιασκέψεων λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος παρά τους περιορισμούς της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν όλα τα τεχνικά μέσα για την ψηφιακή συμμετοχή των μελών στις διαδικασίες.
  • Για τη διαδικασία της εκλογής θα στηθούν κάλπες στα γραφεία των ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ή όπου αλλού κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να διευκολυνθούν να ψηφίσουν αυτοπροσώπως τα μέλη κάθε ΝΟ. Για όσους συντρόφους και συντρόφισσες, εξαιτίας της πανδημίας, δεν καταστεί δυνατή η παρουσία τους στις κάλπες, θα προβλέπεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου με όλες τις εγγυήσεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας (ταυτοποίηση, απόρρητο ψήφου κλπ).
  • Τον Μάρτιο θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις τον Οργανώσεων Μελών για συζήτηση του Προγράμματος.
  • Τον Απρίλιο θα γίνει η Ψηφιακή Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τη συμμετοχή όλων των μελών των νέων νομαρχιακών επιτροπών, της κοινοβουλευτικής ομάδας και της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΑ (σώμα περίπου 1500 – 2000 ατόμων).
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:03