search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:50
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Οδικός χάρτης εξαμήνου όταν θα… φτάνουν τα αποθέματα εμβολίων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2160
14-1-2021
14.01.2021 04:00
Κυβέρνηση: Οδικός χάρτης εξαμήνου όταν θα... φτάνουν τα αποθέματα εμβολίων - Media

 

Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη για εμβολιασμό και οικονομία

Τις δυνατότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα και ιδίως για τη στιγμή που θα ξεκινήσει η άρση του lockdown και η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής φαίνεται ότι εξετάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τουλάχιστον αν κρίνει κανείς από τα όσα είπε στη συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αν εξαιρέσει κανείς το ζήτημα της Θεσσαλονίκης και διάφορους μύδρους που εκτόξευσε προς την αντιπολίτευση, ο Μητσοτάκης φάνηκε να θέλει να περιγράψει έναν οδικό χάρτη για τη χώρα για τους επόμενους μήνες. Όταν, θεωρητικά τουλάχιστον, τα αποθέματα εμβολίων θα είναι επαρκή ώστε οι ρυθμοί των εμβολιασμών να αυξηθούν σε βαθμό τέτοιο ώστε να επιτευχθεί ικανό ποσοστό ανοσίας για τον πληθυσμό.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα των εμβολιασμών, όπου για την ώρα παρατηρούνται κενά και δυσλειτουργίες, έδωσε τη διαβεβαίωση πως «έχουμε επαρκέστατα εμβόλια. Ειδικά από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων σε σχέση με τη ζήτηση για εμβολιασμό που θα υπάρχει».

Παραδέχθηκε πάντως ο πρωθυπουργός πως «η δυσκολία είναι αυτή τη στιγμή που έχουμε λιγότερα εμβόλια, γι’ αυτό και υπάρχει μια σταδιακή αύξηση του εμβολιασμού και του αριθμού των εμβολίων που γίνονται ημερησίως, προκειμένου να κατανείμουμε με έναν λογικό τρόπο τα εμβόλια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο Μητσοτάκης τόνισε, υπερασπιζόμενος τις κινήσεις της κυβέρνησης, πως η χώρα μας έχει προαγοράσει «τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό,τι χρειαζόμαστε». Και υποστήριξε πως «εάν κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να αγοράσουμε ακόμα περισσότερα θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα σπεύσουν μετά να μας κατηγορήσουν και να υπονοήσουν ότι το κάνουμε για λόγους οικονομικής δοσοληψίας».

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού». Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα της εμβολιαστικής επιχείρησης ο Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα σήμερα έχει ήδη προαγοράσει 25 εκατομμύρια δόσεις. «Και επειδή υπάρχουν εμβόλια διδοσικά και μονοδοσικά, αυτό αντιστοιχεί σε παραπάνω από 15 εκατομμύρια εμβόλια για επτά, άντε οκτώ εκατομμύρια συμπολιτών μας – στην καλύτερη περίπτωση – που θα εμβολιαστούν» είπε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα έχουμε στο πρώτο τρίμηνο περί τα 4.000.000 δόσεις μέχρι τέλη Μαρτίου. Άρα θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει κοντά στα 2.000.000 συμπολίτες μας. Επειδή δεν εμβολιάζουμε τυχαία, αλλά εμβολιάζουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή κινδυνεύουν περισσότερο, δηλαδή είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν, αυτό σημαίνει ότι μειώνουμε δυσανάλογα πολύ την ενδεχόμενη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Εκτίμησε πως «κατά συνέπεια τον Μάρτιο θα είμαστε ήδη σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα μπούμε πια στη διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών». Προανήγγειλε μάλιστα πως από τον Φεβρουάριο θα δημιουργηθούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα μπορούν να εμβολιάζουν γύρω στις 20.000 συμπολίτες μας σε καθημερινή βάση «έτσι ώστε να μπορούμε να αυξάνουμε διαρκώς την καθημερινή διαδικασία εμβολιασμού των συμπολιτών μας» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός προσπέρασε, επί της ουσίας, άνευ σχολίου τις πληροφορίες για ανεξάρτητες εισαγωγές εμβολίων που σχεδιάζουν Κύπρος και Γερμανία και υπερασπίστηκε την απόφαση της Ελλάδας να μείνει πιστή στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία και αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «είναι επιτυχία της Ευρώπης ότι, έστω και με κάποια καθυστέρηση, κατάφερε και αγόρασε τα εμβόλια κεντρικά. Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που δεν είχαμε πετύχει τις αγορές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Άγχος για το άνοιγμα της αγοράς

Από εκεί και πέρα, παραμένοντας στο μέτωπο της πανδημίας, ο Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης καθορίζονται επί της ουσίας από τις εισηγήσεις των ειδικών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ωστόσο είναι τελικά η κυβέρνηση αυτή που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Αναφερόμενος σε πιθανό σταδιακό άνοιγμα της αγοράς ο Μητσοτάκης δήλωσε ξεκάθαρα πως «με ενδιαφέρει να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού».

Αν και ανέφερε ότι το άνοιγμα της αγοράς εξαρτάται από την απόφαση της επιτροπής των επιστημόνων, καθώς, όπως είπε, «δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει», εντούτοις δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away».

Στην ουσία, με την αναφορά του στο τι θέλει η κυβέρνηση όσον αφορά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της αγοράς ο Μητσοτάκης εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε και στο άγχος του οικονομικού επιτελείου για το τι μέλλει γενέσθαι αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά και η κυβέρνηση υποχρεωθεί να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα.

Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης έχει δηλώσει, στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ, πως «δεν θα πάμε και δεν πρέπει να πάμε με πανδημία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς θα έχουμε σοβαρό θέμα, όχι όμως χρεοκοπία». Στο ίδιο πλαίσιο όμως ο Σκυλακάκης έχει τονίσει πως «η επόμενη φάση των μέτρων θα είναι ακόμα πιο εξατομικευμένη, καθώς οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν θα έρθουν νέα μνημόνια, καθώς το βασικό είναι να γίνει προσεκτική διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Και μάλλον επεκτείνοντας τους προβληματισμούς αυτούς ο Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του, ανέφερε ότι ένας από τους λόγους που «καταβάλλουμε όλη αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος, δεν είναι μόνο ο προφανής, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Είναι και για να μπορέσουμε να δώσουμε στους ειδικούς τη δυνατότητα να μπορέσουν να μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε και πάλι την οικονομική δραστηριότητα».

Στο ίδιο πλαίσιο προβληματισμού εντάσσεται και η πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού (πρόταση που στο παρελθόν έχει κατατεθεί και από Γερμανούς επιστήμονες, ενώ κάτι αντίστοιχο έχει συζητηθεί και ως μέσο για την επανέναρξη των ζωντανών συναυλιών στο εξωτερικό) αν και ο Μητσοτάκης φάνηκε να επικεντρώνεται περισσότερο στο ζήτημα του τουρισμού.

Εξηγώντας την πρότασή του, η οποία θα συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τη διατύπωσε «επειδή πια, σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, έχουμε αφενός στη διάθεσή μας το εμβόλιο και μέχρι την άνοιξη, μέχρι το καλοκαίρι, θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού».

«Γιατί έχει σημασία η Ευρώπη; Διότι αυτοί είναι οι πελάτες μας, αυτοί πρωτίστως θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Και ταυτόχρονα έχουμε πολύ περισσότερα rapid test στη διάθεσή μας σε σχέση με αυτά που είχαμε το περσινό καλοκαίρι, είναι πια εφικτό να μπορούμε να υποδεχθούμε πολλά εκατομμύρια τουριστών με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι το κάναμε το περσινό καλοκαίρι» πρόσθεσε ο Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και στο ταμείο ανάκαμψης ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα μας «εδώ και δύο μήνες έχει υποβάλει το πρώτο σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι τελικά δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις, επειδή όλες οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται τα χρήματα αυτά». Ο Μητσοτάκης δήλωσε πως «είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για την ορθότητα των επιλογών που έχουμε κάνει. Έχουμε, ίσως, από τα καλύτερα σχέδια τα οποία έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις στο πεδίο αυτό».

Όπως είπε ο Μητσοτάκης «σε κάθε περίπτωση ήδη δαπάνες – επειδή υπάρχει η δυνατότητα της προκαταβολής – που θα καλυφθούν από το ταμείο ανάκαμψης γίνονται» αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» το οποίο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «ήδη έχει τεράστια επιτυχία και απόλυτη απορροφητικότητα, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο τελικά θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης».

Σε εκκρεμότητα τα σενάρια για πρόωρες κάλπες

Όλα αυτά που ο Μητσοτάκης περιγράφει μοιάζουν να εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, ο οποίος μοιάζει να δείχνει προς εκλογές. Βεβαίως ο Μητσοτάκης επιχείρησε να ξορκίσει το ενδεχόμενο αυτό λέγοντας ότι «η πρόθεση μου είναι η κυβέρνηση αυτή να εξαντλήσει την τετραετία» προσθέτοντας πως, μετά την αναπόφευκτη δημοσιογραφική πίεση, «δεν θα είναι το ’21 εκλογική χρονιά» και πως αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει μίας άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, διαθέτοντας «απόθεμα εμπιστοσύνης» από τον κόσμο.

Ωστόσο, και παρά τις διαβεβαιώσεις του, δύσκολα πείθει ο πρωθυπουργός – ενώ εξελίσσεται και ένα κοινοβουλευτικό σπριντ για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα – ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν υπάρχει η σκέψη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεδομένου ότι και υπάρχει η εκπεφρασμένη θέληση για το «κάψιμο» της απλής αναλογικής αλλά και η διάθεση αξιοποίησης πιθανής θετικής συγκυρίας που ενδεχομένως δημιουργηθεί από θετικές εξελίξεις στον τομέα της πανδημίας και της οικονομίας.

«Έχουμε 158 βουλευτές. Έχουμε μία συμπαγή και αποτελεσματική κοινοβουλευτική ομάδα. Και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες οι πολίτες μάς πιστώνουν ότι αντιμετωπίσαμε κρίσεις που καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν είχε αντιμετωπίσει, τουλάχιστον ως προς την ένταση και τον ταυτόχρονο χαρακτήρα τους. Και πιστεύω ότι έχουμε ανταποκριθεί καλά» είπε ο Μητσοτάκης για την τροχιά που διαγράφει η «γαλάζια» κυβέρνηση.

Σε αυτό πάντως το πλαίσιο ο πρωθυπουργός προτίμησε να δηλώσει ότι «δεν χάσαμε χρόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ψηφίζουμε κάθε εβδομάδα σημαντικές αλλαγές. Στρώνουμε, με άλλα λόγια, το έδαφος. Ετοιμάζουμε το γήπεδο για να μπορέσουμε να παίξουμε μπάλα, για να το πω ποδοσφαιρικά, στο γήπεδο της γρήγορης ανάκαμψης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της παροχής ενός μέλλοντος αισιόδοξου για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο οι μηχανές της κυβέρνησης βρίσκονται στο φουλ. Και αυτό γιατί με την είσοδο του νέου χρόνου ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ, ενώ κατατέθηκαν και θα ψηφιστούν άμεσα διατάξεις που αφορούν την άμυνα της χώρας. Τόσο με το νομοσχέδιο που αφορά την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια των θαλάσσιων συνόρων της χώρας όσο και με εκείνο για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:48