search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:18
MENU CLOSE

Μετά τις ΗΠΑ και η Ρωσία αποχωρεί από τη συνθήκη «Open Skies» για τις πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών

15.01.2021 15:44
Μετά τις ΗΠΑ και η Ρωσία αποχωρεί από τη συνθήκη «Open Skies» για τις πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών - Media

 

Μετά τις ΗΠΑ, που με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησαν τον Νοέμβριο, ήρθε και η σειρά της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συνθήκη «Open Skies» (Ανοιχτοί Ουρανοί) του 2002, που προέβλεπε τις προϋποθέσεις άοπλων πτήσεων επιτήρησης μεταξύ των χωρών που την είχαν συνυπογράψει.

Η Μόσχα αιτιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι η συνθήκη έχει πληγεί σοβαρά από την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημειώνεται ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την αποχώρηση από τη συνθήκη λίγο πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Η Ρωσία ανησυχεί ότι με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ οι σχέσεις των δύο χωρών θα επιδεινωθούν και ότι θα αρχίσει νέα κρούσμα εξοπλισμών, καθώς η τελευταία μεγάλη συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων που έχει υπογράψει η Μόσχα με την Ουάσιγκτον εκπνέει τον ερχόμενο μήνα.

Η ανακοίνωση της Μόσχας

«Σε σχέση με την έλλειψη προόδου στο ζήτημα της απάλειψης των εμποδίων για την συνέχιση της λειτουργίας της Συνθήκης στις νέες συνθήκες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εξουσιοδοτηθεί να ανακοινώσει την έναρξη των εσωτερικών διαδικασιών για την αποχώρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την Συνθήκη των Ανοιχτών Ουρανών», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συνθήκη, την έπληξε σοβαρά, αφού παραβίασε την ισορροπία συμφερόντων των χωρών μελών και υπονόμευσε την Συνθήκη των Ανοιχτών Ουρανών ως εργαλείου ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας.

Γιατί είχαν αποχωρήσει οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την συνθήκη των Ανοιχτών Ουρανών τον Νοέμβριο κατηγορώντας την Ρωσία ότι την παραβιάζει, κάτι που η Μόσχα αρνήθηκε. Η Ρωσία θα ενημερώσει τυπικά τις άλλες χώρες-μέλη (33 συνολικά) ότι θα εξέλθει από αυτήν, αλλά η διαδικασία αποχώρησής της θα διαρκέσει μερικούς μήνες έως ότου ολοκληρωθεί.

Στην ανακοίνωσή του μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει ότι η Μόσχα είχε κάνει στα άλλα μέλη «συγκεκριμένες προτάσεις, που ανταποκρίνονται στις θέσεις της συνθήκης για να συνεχίσει να είναι βιώσιμη», αλλά οι προτάσεις αυτές δεν «δεν έτυχαν υποστήριξης εκ μέρους των συμμάχων των ΗΠΑ».

 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03