26/02/2021 02:51:23

Δευτερολογία Τσίπρα: Πυρά για τα πρόστιμα, εμβολιασμούς και ΕΣΥ

Δευτερολογία Τσίπρα: Πυρά για τα πρόστιμα, εμβολιασμούς και ΕΣΥ  - Media
 
Κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αύξηση των προστίμων για την παραβίαση των απαγορευτικών μέτρων, άσκησε στη δευτερολογία του στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του ότι «βασική σας έγνοια δεν είναι η πρόληψη αλλά η καταστολή».
 
Συνεχίζοντας με σκωπτικό ύφος είπε: «Πήγατε το πρόστιμο από τα 300 στα 500 ευρώ, όταν ο μισθός που παίρνουν οι εργαζόμενοι μέσα στη πανδημία είναι 534 ευρώ. Γιατί δεν κάνετε το πρόστιμο 534 ευρώ ώστε να είναι το ίδιο και να μην έχετε πάρε δώσε;».
 
«Είσαστε αποτελεσματικοί στα μέτρα και στην τήρησή τους. Η πανδημία αντιμετωπίζεται περισσότερο από τον κ. Χρυσοχοΐδη, παρά από τους υπουργούς Υγείας. Αναρωτιέμαι τι εξυπηρετεί η αύξηση των προστίμων για την παραβίαση των μέτρων; Έχετε εικόνα τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο των 534 ευρώ να πληρώσει 500 ευρώ; Η ανεμελιά της Πάρνηθας, αν πληρώνατε γι’ αυτή, μπορεί να μην είναι σημαντικό ποσό για εσάς ή και για εμάς που έχουμε τις αμοιβές των βουλευτών. Όμως για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους, όπως ανακαλύψατε πρόσφατα, είναι σημαντικό ποσό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας
 
«Η αύξηση των προστίμων σηματοδοτεί το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζετε τα πράγματα… Ο μέσος πολίτης αισθάνεται ασφυκτικά γιατί πρέπει να στείλει sms για να πάει στο περίπτερο και κινδυνεύει να πληρώσει αν κάνει κάποιο λάθος στην ώρα, και την ίδια ώρα όμως όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα κάνει διακοπές στο Ντουμπάι και όταν γυρίσει να μείνει τρεις μέρες στο σπίτι και αν μείνει», ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι δημιουργεί αίσθημα αδικίας στη κοινωνία η διαφορετική αντιμετώπιση», υπογράμμισε.
 

Κριτική για εμβόλια, ΜΕΘ και τεστ

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον εμβολιασμό. Είπε ότι πριν από λίγες μόνο ημέρες στην συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για 2.000.000 εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Μαρτίου και μετά από τρεις ημέρες ήλθε στη Βουλή για να πει ότι δεν είναι βέβαιο αν θα δώσουν τα εμβόλια οι εταιρείες.
 
Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού είπε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τη δημόσια υγεία παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς» και επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς στον κ. Μητσοτάκη ρωτώντας «πόσες ΜΕΘ δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από την πανδημία». Υποστήριξε ακόμη ότι είναι στο πρόγραμμα της ΝΔ η ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο θέμα των rapid test και των μοριακών τεστ (PCR) είπε ότι «ο τρόπος με τον οποίο διεξάγετε την ανίχνευση του ιού στην κοινότητα είναι λάθος και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα» και ρώτησε ξανά «γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μην δίνει στα κόμματα τις συνεδριάσεις των επιστημόνων».
 

Τρεις προτάσεις για την οικονομία – Να αποσυρθεί ο πτωχευτικός

Αναφέρθηκε στην οικονομία λέγοντας ότι «θα είναι το μεγάλο θέμα μετά την αρχή του τέλους της πανδημίας». Σημείωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα μέσα στην πανδημία και θα συνεχίσουν να το καταβάλλουν παρέθεσε μάλιστα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σύμφωνα με τα οποία:
 
-9 στις 10 επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 6 εργαζόμενους καταγράφουν σοβαρές ζημίες.
 
-4 στις 10 επιχειρήσεις στην εστίαση και το εμπόριο δηλώνουν πολύ πιθανό ότι θα κλείσουν.
 
-Οι μισές επιχειρήσεις στην εστίαση θα αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις.
 
-3 στις 10 επιχειρήσεις αδυνατούν να ικανοποιήσουν συσσωρευμένες οφειλές.
 
-Μέσα στην πανδημία δημιουργήθηκαν νέα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ύψους 8,5 δισ.
 
-Τα παγωμένα χρέη προς τις Τράπεζες ανέρχονται στα 30 δισ.
 
-Και όλα αυτά τη στιγμή που φέτος τα Χριστούγεννα ο τζίρος στο λιανεμπόριο περιορίστηκε κατά 70% στην Αττική.
 
Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο δυσμενές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι εργαζόμενους, κι ενώ δίνει παρατάσεις στην εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, μολονότι τον παρουσίασε ως μεγάλη δεύτερη ευκαιρία, εν κρυπτώ, με τροπολογία Τσιάρα, πέταξε εκτός προστασίας 35.000 δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη με αποτέλεσμα τα σπίτια τους να μπορούν να εκπλειστηριαστούν.
 
Ζήτησε να σταματήσει αυτή η μεθόδευση και επανέλαβε το αίτημα να αποσυρθεί ο πτωχευτικός νόμος: «Αποσύρετε τον πτωχευτικό νόμο γιατί θα είναι η ταφόπλακα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» είπε.
 
Τέλος, πέρα από το αίτημα για απόσυρση του πτωχευτικού, έκανε τρεις προτάσεις με στόχο την στήριξη της πραγματικής οικονομίας:
 
επιστρεπτέα προκαταβολή να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα
 
-Η κυβέρνηση να προχωρήσει στη συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στα πρότυπα της ρύθμισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα ασφαλιστικά ταμεία για τους επιχειρηματίες, τους μικρομεσαίους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, που προέβλεπε και 120 δόσεις και μερική διαγραφή του της βασικής οφειλής.
 
-Η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για περίοδο μετά την άρση του lockdown.
 

Για Συμφωνία των Πρεσπών: Κρίσιμο θέμα η αξιοπιστία

Έκλεισε με μία σύντομη αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών που την συνέδεσε με την αξιοπιστία του πρωθυπουργού: «Η αξιοπιστία είναι κρίσιμο θέμα και δεν φαίνεται μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας… Είδα την συνάντησή σας με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Χθες είπατε ότι είναι ανάγκη η αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών… Η ίδια Συμφωνία για την οποία είχατε πει ότι είναι εθνική ήττα και έχει ακυρωθεί στην συνείδηση του ελληνικού λαού».
 
Έκανε δε αναφορά και στο tweet του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια λέγοντας ότι «όταν εμείς υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και λέγαμε ότι η Συμφωνία εξασφαλίζει την αρχαία κληρονομιά μας λέγατε ψεύτες… Η ιστορία όμως τιμά αυτούς που την γράφουν όχι αυτούς που σέρνονται πίσω της».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.