search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:13
MENU CLOSE

«Τεστ» το άνοιγμα της αγοράς – Στο τραπέζι μετακινήσεις από νομό σε νομό – Τα σενάρια για σχολεία, εστίαση

18.01.2021 15:40
«Τεστ» το άνοιγμα της αγοράς - Στο τραπέζι μετακινήσεις από νομό σε νομό - Τα σενάρια για σχολεία, εστίαση - Media

 

Χωρίς συνωστισμό στα μικρά εμπορικά καταστήματα, αλλά με ουρές έξω πολυεθνικές αλυσίδες, άνοιξε σήμερα η αγορά, που ουσιαστικά παρέμενε κλειστή από τις αρχές του Νοεμβρίου, με εξαίρεση το ολιγοήμερο διάλειμμα του click away στη γιορτινή περίοδο. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού με στόχο το άμεσο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρωνΑπέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης.

Παρά το τσουχτερό κρύο, οι καταναλωτές βρέθηκαν στους δρόμους σήμερα δεδομένου οτι είναι σε ισχύ και οι χειμερινές εκπτώσεις

Επίσκεψη σε καταστήματα της Αθήνας, πραγματοποίησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη.

Ο Σταύρος Καφούνης δήλωσε πως η φετινή εκπτωτική περίοδος προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για το καταναλωτικό κοινό καθώς οι έμποροι επιθυμούν να ρευστοποιήσουν το αδιάθετο χειμερινό εμπόρευμα και πρότεινε να δίνουν όλοι έμφαση στην τήρηση των μέτρων προστασίας αποφεύγοντας το συνωστισμό, ώστε η λειτουργία των καταστημάτων να συνεχιστεί αδιάλειπτα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε την ανάγκη να μην αποτελέσει «δικαιολογία» το άνοιγμα της αγοράς για τη μη λήψη μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα.

H μετακίνηση από νομό σε νομό και τα χιονοδρομικά κέντρα

«Τεστ για το αν μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα και πολιτισμένα» χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ, σε περίπτωση που το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού με στόχο το άμεσο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

«Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά, οι εκπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, αγωνία μου είναι πώς θα πάμε επιδημιολογικά» τόνισε. «Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα» σημείωσε. «Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Την επόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» διευκρίνισε.

Έρχεται «άνοιγμα» και άλλων δραστηριοτήτων

Δεν θα υπάρχει «κόφτης» στα sms για μετακίνηση προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τις αγορές τους, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 και προέτρεψε, όλοι, να τηρήσουν τα μέτρα και τους κανόνες και να δείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να στηριχθεί η επαναλειτουργία της αγοράς.

Ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι το χρονικό περιθώριο των δυο ωρών ισχύει για όλα, εκτός από τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής και εξήγησε ότι δεν μπορεί να μπει «κόφτης» γιατί η κυβέρνηση σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, μέσα από τα sms.

Ερωτηθείς για τις δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές, δήλωσε πως αυτό που είχε προτεραιότητα, ήταν συγκεκριμένοι τομείς του λιανεμπορίου, αλλά την επόμενη Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει και άλλες περιπτώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δοθεί και το πράσινο φως για το άνοιγμα τους, όπως είναι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι.

Αντίθετα ήταν κατηγορηματικός ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης.

Πολλά τεστ καθημερινά

Στο MEGA μίλησε ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος Επιτροπής για τον κορωνοϊό Νικόλαος Σύψας, για την πορεία της πανδημίας και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, τα πράγματα είναι σχετικά καλά, καθώς πέρασαν οι γιορτές χωρίς κάποια επιδημική έκρηξη. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κόκκινες περιοχές και το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχει περάσει ο κίνδυνος.

Όπως είπε, σε κάθε συζήτηση της επιτροπής γίνεται εκτίμηση κινδύνου. «Το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει μεγαλύτερο όφελος από έναν πιθανό κίνδυνο», τόνισε και πρόσθεσε πως «παίρνουμε ρίσκο, αλλά είναι ένα ρίσκο λελογισμένο».

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου δήλωσε πως αυτό θα γίνει με κάποιες προϋποθέσεις. Μία εξ αυτών είναι να γίνονται πολλά τεστ καθημερινά και σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα μέτρα θα αρθούν. «Κάθε μέρα είμαστε σε τεράστια επιφυλακή, γιατί το άνοιγμα σε σχολεία και λιανεμπόριο δεν είναι χωρίς κίνδυνο», είπε.

Ακόμα, την κατάσταση δεν ευνοεί και ο καιρός με τις χαμηλές θερμοκρασίες. «Οι περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μεγαλύτερο R», είπε χαρακτηριστικά.

Για την εστίαση, υποστήριξε πως δεν μπορεί να γίνει κανένα πλάνο, αλλά θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, καθώς αποτελεί εστία υπερμετάδοσης. «Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ Λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια», εξήγησε.

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός, θα κλείσει όλη η Αττική, τα μέτρα θα είναι οριζόντια, υποστήριξε. Για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε πως τουλάχιστον για τις επόμενες δύο βδομάδες δεν θα επιτραπεί.

Δυσκολία αποκλιμάκωσης 

«Tόσο όσο» είναι βελτιωμένη η επιδημιολογική κατάσταση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δεν είναι αυτή που θα ήθελε να είναι κανείς, αλλά δεν είναι κι εύκολο να είναι αυτό που θέλαμε τόνισε στον ΣΚΑΪ ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

«Υπάρχει δυσκολία αποκλιμάκωσης αλλά και σταθερά χαμηλή ροή περιστατικών για αρκετές μέρες και υπάρχει και η απόσταση από τις γιορτές. Είναι αρκετά καλή εικόνα», επισήμανε. 

«Το δίωρο πρέπει να είναι αυστηρά δίωρο. Θέλουμε μια εφαρμογή (στα κινητά) για το δίωρο, αλλά υπάρχουν δυσκολίες με τα προσωπικά δεδομένα. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση», τόνισε. Μπορεί να χρειαστούν δύο εβδομάδες κι αν πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο, σημείωσε ο καθηγητής. 

«Πρέπει να υπάρχει εκτεταμένη επιτήρηση στους διαδρόμους, στους κοινόχρηστους χώρους τα πράγματα μπορεί να είναι δυσκολότερα», προειδοποίησε ο κ. Γώγος. Από Φεβρουάριο μπορεί να αρχίσει να ανοίγει η εστίαση, αν συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν. 

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, η εισήγηση της επιτροπής ήταν ένα επόμενο μέτρο και η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει η οικονομία πρώτα και μετά τα σχολεία και τα υπόλοιπα. «Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία» εξήγησε. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:12