search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:54
MENU CLOSE

Απανωτά «χτυπήματα» στο λιανεμπόριο: «Ρολά» στο Notos Home του Golden Hall

19.01.2021 15:42
Απανωτά «χτυπήματα» στο λιανεμπόριο: «Ρολά» στο Notos Home του Golden Hall - Media

 

Άλλο ένα χτύπημα δέχεται η λιανεμπορική αγορά αυτή τη φορά στον κλάδο του οικιακού εξοπλισμού.

Λίγες μέρες μετά το κλείσιμο του κεντρικού καταστήματος Βενέτη στην Ομόνοια, άλλο ένα μεγάλο κατάστημα γνωστής αλυσίδας, το Notos Home στο Golden Hall, στο Μαρούσι αποφάσισε να κατεβάσει ρολά. 

Η Νotos Com Συμμετοχές αποσύρει το γνωστό σήμα οικιακού εξοπλισμού του χαρτοφυλακίου της και από το Golden Hall, δύο χρόνια περίπου μετά το λουκέτο του καταστήματος Notos Home που λειτουργούσε στο ιστορικό ακίνητο της πλατείας Κοτζιά.

Το κατάστημα αναμένεται να κλείσει μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, απόφαση που ήταν ειλημμένη από την περίοδο που έκλεισε η ναυαρχίδα του σήματος, στο πλαίσιο αναδιάταξης των δραστηριοτήτων του ομίλου και της στρατηγικής που υπαγόρευε η τάση τα είδη εξοπλισμού σπιτιού να κινούνται πιο αποδοτικά μέσω του online καναλιού. Είχε αποφασιστεί λοιπόν να μην ανανεωθεί η 12ετής σύμβαση μίσθωσης με τη Lamda Development, που λήγει οσονούπω.

Αίσθηση από το λουκέτο και στην Πλατεία Κοτζιά

Σημειώνεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day.gr ότι στην Ελλάδα η Notos Com διατηρεί δίκτυο πολυκαταστημάτων Notos Com σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Καλαμάτα. Όταν αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2019 τη διακοπή λειτουργίας του notoshome στην πλατεία Κοτζιά, είχε προκαλέσει αίσθηση καθώς πρόκειται για επένδυση που είχε κάνει το 2002 από κοινού με την Κλαουδάτος, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης της πρώην αλυσίδας Λαμπρόπουλος. Το Notos Home στο Golden Hall, που αναμένεται να αποσυρθεί, λειτουργεί όσο και το εμπορικό κέντρο, από το 2008. Στον χώρο που απελευθερώνει, αναμένεται η είσοδος νέου retailer αλλά η Notos Com θα διατηρήσει ισχυρή παρουσία με καταστήματα όπως Gant, Lacoste, Trussardi, La Martina.

Στελέχη της εταιρείας διατείνονται ότι οι παραπάνω εξελίξεις δεν σχετίζονται με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που επιχειρείται στον όμιλο -και εκ των πραγμάτων επιταχύνει η επίπτωση της πανδημίας. Μέχρι πρότινος η συμφωνία με τη M&G δεν είχε προχωρήσει σε επόμενο στάδιο, αν και το βρετανικό fund είχε εμπλακεί στο σχέδιο εξυγίανσης του ελληνικού ομίλου από το 2019, αναλαμβάνοντας τον δανεισμό του από την Pillarstone, που αποφάσισε να αποεπενδύσει.

Η M&G, που με τη σειρά της φέρεται να επιχείρησε καλύτερη συμφωνία με τις τράπεζες, για το χρέος που της μεταβιβάστηκε (σημειώνεται ότι τραπεζικός δανεισμός και ομολογιακά δάνεια ξεπερνούσαν τα 170 εκατ. ευρώ 31.12.2019), σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχει στις συζητήσεις που διεξάγονται αυτό το διάστημα για προώθηση του σχεδίου εξυγίανσης και χρηματοδότηση της δραστηριότητας της Notos Com.

Αναζητείται επενδυτικό σχήμα για επικαιροποίηση της συμφωνίας, ενώ όπως έχει γράψει το Euro2day.gr συζητείται και πρόταση της Οptima Bank. Ζητούμενο για την εταιρεία είναι η ενίσχυση της ρευστότητάς της, ειδικά μετά το πολύμηνο lockdown του 2020 που έπληξε τη δραστηριότητα σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο, όπου δραστηριοποιείται.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Pillarstone, που μεταφέρθηκε στην M&G, η Notos είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου 15 εκατ. ευρώ για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών ρευστότητάς της, εκ των οποίων εκταμιεύθηκαν μόνο τα 7 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2019. Οι πληροφορίες θέλουν εντός των επόμενων δύο μηνών να ολοκληρώνεται η εκταμίευση και του υπόλοιπου ποσού, καθώς αυτό το διάστημα μελετάται τεχνικά η διαδικασία μεσούσης της διαπραγμάτευσης για την οριστικοποίηση του επενδυτικού σχήματος που θα οδηγήσει την εταιρεία στην «επόμενη μέρα».

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, η Notos Com εμφάνισε μικρή αύξηση πωλήσεων στο εσωτερικό κατά 3,8%, ενώ το EBITDA ήταν θετικό, στα 10,5 εκατ. ευρώ (λόγω και της εφαρμογής του ΙFRS 16).

Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 126,701 εκατ. ευρώ ενώ οι ζημιές σε 9,292 εκατ. ευρώ και η αρνητική καθαρή θέση του ομίλου διαμορφώθηκε στα 8,934 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι η Notos Com δραστηριοποιείται στους κλάδους καλλυντικών, ένδυσης/υπόδησης και πολυκαταστημάτων. Συμμετέχει με 35% στο εμπορικό κέντρο One Salonica και δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία μέσω του 50% που κατέχει στη Sofia Department Stores, που αναπτύσσει το εμπορικό κέντρο Sofia Ring Mall. Eπίσης η Notos Com διαθέτει πελάτες στο εξωτερικό, τις πρώην θυγατρικές της, σε Κύπρο, Μάλτα, Βουλγαρία, για μέρος μόνο των σημάτων που διαχειρίζεται.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50