05/03/2021 13:00:08
21.1.2021 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2161 στις 21-1-2021

Κορωνοϊός: Πάνω από 600 θάνατοι δημοσιογράφων

Κορωνοϊός: Πάνω από 600 θάνατοι δημοσιογράφων - Media

 

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 600 δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 90 θάνατοι κατεγράφησαν στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) δημοσίευσε τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η μη κυβερνητική οργάνωση Press Emblem Campaign (PEC), η οποία εδρεύει στη Γενεύη, για τα καταγεγραμμένα θύματα της νόσου Covid-19 στον δημοσιογραφικό χώρο.

Η Press Emblem Campaign ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους από Covid-19, σε 59 χώρες ανά τον κόσμο, από τον Μάρτιο του 2020.

Ειδικότερα, στην Ευρώπη, τα περισσότερα θύματα μετρά η Ιταλία με 40 επιβεβαιωμένα θύματα του ιού μέσα στο έτος. Στη συνέχεια, ακολουθεί η Τουρκία με 17, η Μεγάλη Βρετανία με 13, η Ρωσία με οκτώ, η Ισπανία με έξι και η Γαλλία με πέντε. Επιπλέον, τουλάχιστον ένας θάνατος καταγράφηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Ελβετία.

Θύμα και η δημοσιογράφος Livia Giustolisi

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ, επισημαίνει η ΕΟΔ.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν η Ιταλίδα δημοσιογράφος Livia Giustolisi.

Πρόκειται για τη δημοσιογράφο η οποία βρίσκεται πίσω από το ιστορικό βραβείο «Δικαιοσύνης και Ελευθερίας Franco Giustolisi». Το βραβείο αυτό αποτελεί ορόσημο της ερευνητικής δημοσιογραφίας, το οποίο πήρε το όνομά του από τον πατέρα της, έναν επαγγελματία που αντιμετώπιζε με το ίδιο πάθος τη δημοσιογραφία.

Ευάλωτοι οι δημοσιογράφοι

Οι δημοσιογράφοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της πανδημίας από το ξέσπασμά της. Η συνεχής κάλυψη της επίδρασής της στις ζωές των ανθρώπων έχει αρνητικές συνέπειες και στη σωματική αλλά και στην ψυχική τους υγεία, είτε λόγω της κατ’ οίκον απομόνωσης, λόγω της τηλεργασίας, είτε λόγω της έκθεσής τους στον ιό την ώρα του ρεπορτάζ, τονίζει η ΕΟΔ.

Επιπλέον, έχουν στοχοποιηθεί, καταπιεστεί και φυλακιστεί, σε μια προσπάθεια χαλιναγώγησης της δημόσιας κριτικής στα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από τον κορωνοϊό.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι δημοσιογράφοι αποτελούν μία ιδιαιτέρως ευάλωτη ομάδα, της οποίας οι φυσιολογικοί ρυθμοί ζωής έχουν διακοπεί, ενώ παραμένει υπεύθυνη για την παροχή σωτήριων πληροφοριών για την υγεία του κοινού, διαδίδοντας τις σωστές πληροφορίες και πατάσσοντας την παραπληροφόρηση για τον ιό.

Υψηλότερος ο αριθμός των θυμάτων

«Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι σίγουρα υψηλότερος, καθώς δεν διευκρινίζεται πάντοτε η αιτία θανάτου των δημοσιογράφων και αυτό είναι ανησυχητικό» επισήμανε σε δηλώσεις της η διευθύντρια της ΕΟΔ Renate Schroeder. «Είναι απαραίτητο οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ να εφαρμόσουν σαφείς οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, εντός και εκτός της αίθουσας σύνταξης. Το τέλος της πανδημίας ακόμα αργεί» πρόσθεσε.

Ιδανικά, αυτά τα πρωτόγνωρα τραυματικά και στρεσογόνα γεγονότα καλούν για μια πολιτισμική αλλαγή, ώστε να παρέχεται μεγαλύτερη συναισθηματική και ιατρική στήριξη για την ασφάλεια των δημοσιογράφων εν μέσω της πανδημίας, ακόμη κι αν ο ορισμός του χώρου εργασίας είναι πλέον ευρύτερος.

Οι κυβερνήσεις επιβάλλεται να εφαρμόσουν μέτρα ασφαλείας, όπως την ευαισθητοποίηση του κοινoύ, την ενδυνάμωση των δομών και το σχέδιο δράσης του ΟΗΕ για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Τέλος, η PEC προτείνει ως μέτρο στήριξης την κατοχύρωση της άμεσης πρόσβασης των ρεπόρτερ στο εμβόλιο κατά της Covid-19, εφόσον οι ίδιοι το ζητήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.