05/03/2021 13:12:28

Συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ: «Ξεμένουμε από βομβαρδιστικά»

Συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ: «Ξεμένουμε από βομβαρδιστικά» - Media

 

Συμβαίνει και εις τας καλύτερας των... υπερδυνάμεων. Οι ΗΠΑ μπορεί να υπερηφανεύονται ότι έχουν τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στον κόσμο, ωστόσο, ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία και ειδικά για τα βομβαρδιστικά, τα πράγμα είναι μάλλον άσχημα.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του National Interest, ο αριθμός των λειτουργικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών που διαθέτουν οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή ενδέχεται να έχει πέσει κάτω από τα 140, ενώ η αντικατάστασή τους είναι μια δύσκολη και μακρά διαδικασία.

Λίγα τα βομβαρδιστικά

Αν κάποιος εξαιρέσει διάφορα μικρότερα αεροσκάφη τα οποία μπορούν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις βομβαρδισμών, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη της USAF αυτή τη στιγμή είναι το Boeing B-52 Stratofortress που έρχεται από τη δεκαετία του 1950, το Β-1Β Lancer από τη δεκαετία του 1980 και το Β-2 Spirit, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Όπως επισημαίνει το άρθρο, εδώ και χρόνια υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες της αεροπορίας για αμιγώς βομβαρδιστικά αεροσκάφη και στις διαδικασίες απόκτησης τέτοιων αεροσκαφών, με αποτέλεσμα τελικά, μέσα και από διαδικασίες απόσυρσης παλιών αεροσκαφών, τα βομβαρδιστικά να μειώνονται.

Αναμένοντας το Β-21

Μάλιστα, στο Κογκρέσο έγινε μάχη, καθώς η αεροπορία ήθελε να αποσύρει 17 Β-1Β και ένα Β-2, αλλά αν γινόταν αυτό, σε μια στιγμή που οι ανάγκες είναι για περίπου 200 βομβαρδιστικά, θα έμενε με λιγότερα από 140, αν και τελικά οι βουλευτές και Γερουσιαστές δεν συμφώνησαν πλήρως με το σχέδιο.

Η απάντηση που η αεροπορία δίνει είναι ότι βρίσκεται υπό ανάπτυξη το νέο stealth βομβαρδιστικό Β-21 Raider, το οποίο ενδεχομένως να κάνει την πρώτη πτήση του μέσα στο 2021, ωστόσο δεν πρόκειται να ενταχθεί λειτουργικά στις δυνάμεις πριν τα μέσα της δεκαετίας και μάλιστα σε μικρούς αριθμούς αρχικά.

Συντήρηση και διατήρηση

Για την ώρα, γίνονται προσπάθειες να αναβαθμιστούν οι κινητήρες των πιο παλιών Β-52, ωστόσο ο κίνδυνος του εγχειρήματος είναι ότι κάποια από αυτά τα σκάφη θα βρεβούν προβληματικά και θα πρέπει να μπουν προς απόσυρση, μειώνοντας κι άλλο τον αριθμό των βομβαρδιστικών.

Εν κατακλείδι, όλοι οι αναλυτές καταλήγουν σε ένα συμπερασμα: μέχρι το Β-21 να είναι λειτουργικό και σε επαρκείς αριθμούς, η συντήρηση και διατήρηση των παλιότερων βομβαρδιστικών είναι εκ των ων ουκ άνευ για να διατηρήσει η αεροπορία των ΗΠΑ ένα ικανό δυναμικό.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.