search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:49
MENU CLOSE

Πανευρωπαϊκή ανησυχία για τις μεταλλάξεις, ενώ ο εμβολιασμός συνεχίζεται μετ’ εμποδίων

24.01.2021 10:06
Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 90.000 οι θάνατοι στη Γαλλία - Ξανά στο «βαθύ κόκκινο» η Ιταλία - Media

 

Εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, η Γερμανία ηχεί συναγερμό προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να κλείσει τα σύνορά της ενώ η Γαλλία  επιβάλλει από σήμερα αυστηρότερους περιορισμούς για τις ευρωπαϊκές αφίξεις, απαιτώντας αρνητικό τεστ PCR Covid εντός τριών ημερών από το ταξίδι. Το Βέλγιο σκληραίνει επίσης τα μέτρα, ενώ στην Ολλανδία τέθηκε από χθες σε ισχύ απαγόρευση για όλες τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τις χώρες της Νότιας Αμερικής. Την ίδια ώρα η Ιταλία κλείνει εμβολιαστικά κέντρα λόγω μειωμένων παραδόσεων ενώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση Κόντε επιμένει να απειλεί ότι θα  στραφεί νομικά κατά της AstraZeneca.

«Κυρίως πρέπει κανείς να δούμε πώς θα είναι οι παραδόσεις τον Μάρτιο και αυτά τα ερωτήματα θα συγκεκριμενοποιηθούν στον επόμενο γύρο συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca, τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, επισημαίνει  ο Αυστριακός υπουργός Υγείας, Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, ο οποίος χαρακτήρισε την καθυστέρηση  «εντελώς απαράδεκτη».

Ιταλία: Μειώθηκε ο ημερήσιος αριθμός εμβολιασμών κατά δύο τρίτα

Εκφράζοντας ανησυχία ότι θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει συνολικά το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για πιθανή προσφυγή εναντίον των φαρμακευτικών εταιρειών κατηγορώντας τις για σοβαρές παραβιάσεις των συμβάσεων.

Η Πολωνία δεσμεύθηκε επίσης να αναλάβει δράση για την καθυστέρηση.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία κατηγορεί τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι καθυστερούν την έγκριση  του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων του εμβολίου Sputnik V, παρόλο που δεν έχει λάβει έγκριση από την ΕΕ.

Το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας αναστέλλει τη χορήγηση των πρώτων δόσεων ενώ στην περιφέρεια του Παρισιού οι ελλείψεις οδηγούν σε κλείσιμο ορισμένων εμβολιαστικών κέντρων.

Δυσφορία στην ΕΕ- Αναμενόταν έγκριση  του εμβολίου ως τα τέλη Ιανουαρίου

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επανέλαβε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για να σταματήσουν οι καθυστερήσεις.

Η AstraZeneca με το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενημέρωσε την Ένωση για μειωμένη παράδοση εμβολίων κατά 60% το πρώτο τρίμηνο του 2021, πράγμα που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα λάβουν περίπου 31 αντί 80 εκατομμύρια δόσεις.

Μεταλλάξεις του κορωνοϊού: Ξεφεύγουν από τη δράση των εμβολίων;

Άλλο ένα κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους από το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίστηκε στην Ελλάδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 27.

O υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ σημείωσε ότι «έχουμε φροντίσει από τις πρώτες μέρες που εμφανιστήκαν τα νέα στελέχη του ιού να περιχαρακώσουμε την είσοδο στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι υπάρχει αυστηρό σύστημα εισόδου από το εξωτερικό και επιτρέπονται λίγες χώρες έκτος ΕΕ.

Η επιστημονική κοινότητα εκφράζει ανησυχία για την έξαρση που παρατηρείται σε άλλες χώρες από τη Βρετανία και την αποκαλούμενη μετάλλαξη Κεντ. Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι αν τα νέα στελέχη ξεφεύγουν από τη δράση των εμβολίων, κάτι, πάντως, που δεν προκύπτει από τις έρευνες.

Οι γερμανικές υπηρεσίες υγείας έθεσαν σε καραντίνα νοσοκομείο του Βερολίνου αφού 20 ασθενείς και μέλη του προσωπικού βρέθηκαν θετικοί στην πιο μεταδοτική παραλλαγή του νέου κορονοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία. Η καραντίνα σημαίνει ότι το νοσοκομείο Χούμπολτ δεν θα δέχεται νέους ασθενείς.

Στο Ισραήλ, τα κρούσματα μόλυνσης από παραλλαγμένο στέλεχος ανέρχονται σε 178, μεταξύ αυτών και εγκυμονούσες.

Πλήγμα για την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη,  συνιστά και η απόφαση της  Pfizer/BioNTech να μειώσει τις παραδόσεις, λόγω της αναβάθμισης που κάνει σε ένα εργοστάσιό της ώστε να αυξήσει μελλοντικά την παραγωγική της ικανότητα.

Πηγή: ΕΡΤ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:48