search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:21
MENU CLOSE

Lockdown: Κρίσιμη μέρα η Παρασκευή για την Αττική

02.02.2021 04:30
Ποια μέτρα τίθενται σε ισχύ για Αττική και «κόκκινες» περιοχές - Media

 

Η αντίστροφή μέτρηση για το ολικό lockdown έχει ξεκινήσει. Την ερχόμενη Παρασκευή και εφόσον η κατάσταση επιδεινωθεί η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν και στην Αττική θα ισχύσει το μοντέλο της Πάτρας δηλαδή καθολικό lockdown και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προβλέψεις των επιστημόνων έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου καθώς η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων μιλούν για τα τρίτο κύμα της πανδημίας και επιμένουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων από την στιγμή που υπάρχουν και οι μεταλλάξεις.

ΟΙ επόμενες ημέρες λοιπόν θα είναι καθοριστικές για το τι θα συμβεί στην Αττική- η οποία όπως είναι γνωστό βρίσκεται στο κόκκινο αλλά με ειδικό καθεστώς– αλλά και σε άλλες πέντε περιφέρειες της χώρας οι οποίες και αυτές κρίνονται ως ιδιαίτερα βεβαρημένες εξ αιτίας της πανδημίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους τα στοιχεία της επόμενης Πέμπτης όπου εκεί θα φανεί σε τι ποσοστό ανέρχεται η νέα διασπορά του ιού. Φυσικά σημαντικό ρόλο θα παίζουν και τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την μετάλλαξη του ιού τόσο του βρετανικού όσο και του νοτιοαφρικανικού.

Ζητούμενο για τους συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι και το τι προκάλεσε την νέα αύξηση της πανδημίας. Αν δηλαδή ευθύνεται το άνοιγμα των σχολείων (δημοτικών και νηπιαγωγείων) αλλά και το λιανεμπόριο με τις σκηνές κοσμοσυρροής που υπήρξαν στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας σε συνέντευξη του ανέφερε πως «η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού», επισημαίνοντας μάλιστα τον κίνδυνο που εγκυμονούν τα νέα στελέχη καθώς, όπως είπε, επιστρέφουμε στην εποχή της Γουχάν. «Δηλαδή έχουμε ένα καινούργιο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό». Παράλληλα άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο καθολικού lockdown για να σπάσει η πανδημία εφόσον δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα ενώ τόνισε πως όλα είναι στο τραπέζι.

Η λογική που φαίνεται να επικρατεί αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση είναι ότι θα πρέπει να πάρουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα μέτρα γιατί εάν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 1000 ημερησίως τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στο ΕΣΥ το οποίο πιέζεται ήδη καθώς το 60% των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Φυσικά μεγάλο κεφάλαιο για την κυβέρνηση είναι το λιανεμπόριο καθώς ήδη υπάρχουν πολλές και σοβαρές γκρίνιες στον εμπορικό κόσμο από το τα αλλεπάλληλα άνοιξε κλείσε της αγοράς.

Προκειμένου να προλάβει τα αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου μπροστά στο ενδεχόμενο ενός τρίτου κλεισίματος ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει το τρίτο lockdown προσθέτοντας ωστόσο ότι «αλλά αν δεν τα καταφέρουμε, δεν θα διστάσουμε».

Όσο για τα σχολεία τα οποία άνοιξαν μόλις χθες εάν τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή θα ξανακλείσουν και τα μαθήματα θα συνεχιστούν ηλεκτρονικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48