search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:15
MENU CLOSE

«Βόμβα» από Κομισιόν: Θέλει να αγοράσει τις πατέντες των εμβολίων για να επιταχυνθεί η παραγωγή

03.02.2021 18:04
von_der_leyen_main-1.jpg

 

Φαίνεται πως η ιδέα οι πατέντες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού να περάσουν στα χέρια του Δημοσίου (με την ευρύτερη έννοια), ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή τους, καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ε.Ε. έχει σκοντάψει, κερδίζει έδαφος.

Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ανέφερε ότι η Κομισιόν θα επιχειρήσει να αγοράσει τις πατέντες των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να υπάρξει παραγωγή των εμβολίων από εταιρείες που εδρεύουν στα κράτη-μέλη, επιταχύνοντας έτσι τη διάθεσή τους προς τους πολίτες της Ε.Ε.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ήδη συζητήσει τέτοιες ιδέες με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των φαρμακευτικών εταιρειών την Κυριακή, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα.

Κοινή επιστολή φον ντερ Λάιεν-Κόστα

Παράλληλα, σε κοινή επιστολή τους προς τους επικεφαλής των κυβερνήσεων και τους αρχηγούς όλων των κρατών-μελών, η φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ανέφεραν πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την αναβάθμιση ή την μετατροπή υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή την κατασκευή νέων, ώστε να μπορούν να παραχθούν περισσότερα εμβόλια», ενθαρρύνοντας επίσης «τη συνεργασία των εταιρειών», χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις εταιρείες Sanofi και Novartis: «Οι δύο εταιρείες βοηθούν την εταιρεία του Μάιντς BioΝΤech στην παραγωγή εμβολίων». 

Τέλος, όπως αναφέρεται στην επιστολή, τόσο η Πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, τάσσονται με την επιστολή τους υπέρ της υποστήριξης ενός νέου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα θωρακίζει καλύτερα την Ε.Ε. από βιολογικούς κινδύνους: «Αυτό το πρόγραμμα ετοιμότητας αντιμετώπισης βιολογικών κινδύνων θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο και για την καταπολέμηση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Στόχος του είναι να φέρει στο ίδιο τραπέζι καινοτόμες εταιρείες, κατασκευαστές και εποπτικές αρχές και να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα εντοπίζει νέους επικίνδυνους ιούς και θα μπορεί να αντιδράσει σε αυτούς πολύ πιο γρήγορα, για παράδειγμα με την αύξηση της παραγωγής αντιδότων. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επεξεργαστεί το πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:14