search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 17:29
MENU CLOSE

Σφοδρή σύγκρουση ΥΠΟΙΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία

11.02.2021 17:02
Σφοδρή σύγκρουση ΥΠΟΙΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία - Media

 

«Μετωπική» υπουργείου Οικονομικών-ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι προβλέψεις της Χειμερινής Έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, βάσει των οποίων το 2020 η ύφεση ήταν 10% και για το 2021 προβλέπεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης 3,5%.

«Η ανάκαμψη τύπου V είναι αδύνατον να επιτευχθεί»

Σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν για την οικονομία, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης) υπογράμμισε ότι «εκτιμά ότι η χώρα μας θα σημειώσει διψήφια ύφεση το 2020 και τη δεύτερη βαθύτερη στην Ευρώπη, αλλάζοντας προς το χειρότερο τις δικές της προηγούμενες προβλέψεις. Επίσης, παραπέμπει πια στο τέλος του 2022 την επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα του 2019. Για φέτος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 3,5% -πολύ χαμηλότερο από το 4,8% που προέβλεπε η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό- και 5% για το 2022».

Προσθέτουν, δε ότι «ακόμη όμως και αυτά, υπό την προϋπόθεση της στήριξης της ιδιωτικής κατανάλωσης, της επανεκκίνησης του λιανικού εμπορίου και της κρατικής στήριξης προς το σύνολο της οικονομίας. Και υπό την αίρεση της θετικής πορείας των εμβολιασμών, ώστε να ανακάμψει σταδιακά και η τουριστική δραστηριότητα, κρίσιμος κλάδος της ελληνικής οικονομίας».

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ανάκαμψη τύπου V, στην οποία στήριζε την ρητορική της η κυβέρνηση, είναι αδύνατον να επιτευχθεί με την πολιτική του “βλέποντας και κάνοντας”, των ημίμετρων και του εξωραϊσμού της πραγματικότητας. Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έρχεται νομοτελειακά ούτε με διαγγέλματα και επικοινωνιακά τρικ», τόνισαν οι τρεις βουλευτές.

«Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά»

Εξήγησαν, δε, ότι η ανάπτυξη «προϋποθέτει την άμεση θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο η κυβέρνηση επιμένει να αφήνει στην τύχη του», αλλά και «την άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού σχεδίου, που θα αξιοποιεί πλήρως τις σημαντικές δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες της χώρας μας για ουσιαστική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, στήριξη της εργασίας, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με “κούρεμα”, στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας. Αλλά και ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ως μοχλό κινητοποίησης και της ιδιωτικής οικονομίας», δηλαδή για ό,τι «εξαρχής έχει τεκμηριωμένα επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Τα χρονικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση για να μην αποκτήσει η κρίση που βιώνουμε μόνιμα χαρακτηριστικά, με επώδυνες για την κοινωνία επιπτώσεις, έχουν στενέψει δραματικά», καταλήγουν οι Ε. Τσακαλώτος, Ε. Αχτσιόγλου και Α. Χαρίτσης.

«Κάνουμε αυτά που για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν άγνωστες λέξεις»

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών υποδέχθηκε με θετικό τρόπο την έκθεση της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι «αναγνωρίζει τη σωστή κατεύθυνση και τη σημαντική συμβολή των μέτρων στήριξης που έλαβε και εξακολουθεί να λαμβάνει καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» και προσθέτοντας ότι «οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύουν τη σημασία της επαρκώς διαφοροποιημένης διάρθρωσης της οικονομίας, προκειμένου αυτή να είναι λιγότερο ευάλωτη σε μελλοντικά εξωγενή, συμμετρικά σοκ, όπως αυτό της πανδημίας του κορωνοϊού».

Όπως τονίζεται σχετικά «το Υπουργείο Οικονομικών, «από την πρώτη στιγμή και σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυβέρνηση, υλοποιεί ένα κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να αυξηθούν τα συγκεντρωτικά πλεονεκτήματα της χώρας, να μειωθεί η υπερ-εξάρτηση από κλάδους υπηρεσιών και η οικονομία να είναι πιο ανθεκτική σε κλαδικά σοκ. Κάνουμε αυτά που για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένουν άγνωστες λέξεις. Ενίσχυση του συστήματος υγείας, προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση ανταγωνιστικότητας, στήριξη επιχειρηματικότητας και μισθωτής εργασίας».

Υπογραμμίζεται δε ότι «η Ελλάδα δεν θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη, όπως επανειλημμένως διαμηνύει και ενδόμυχα επιθυμεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχηγός της, ο κ. Τσίπρας, τον περασμένο Ιούλιο, πολύ πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έκανε λόγο για ύφεση που θα πλησιάσει το 12% το 2020. Η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ύφεση στη χώρα μας το 2020, οφείλεται στην παράταση των δύσκολων συνθηκών στο υγειονομικό επίπεδο και στην επιδείνωσή τους, που οδήγησε σε νέους αυστηρούς περιορισμούς στην οικονομία, αλλά και στην ισχυρή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τομέα των υπηρεσιών (τουρισμό και εστίαση). Ισχυρότερη από κάθε άλλη χώρα, όπως προκύπτει από το κείμενο των προβλέψεων, όπου η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση στον τομέα του τουρισμού, εξαιτίας και της μεγαλύτερης εξάρτησης από αυτό».

Photo: JLogan

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:27