search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:32
MENU CLOSE

Bitcoin: Πώς επηρεάζει την κλιματική αλλαγή

22.02.2021 16:43
Bitcoin: Πώς επηρεάζει την κλιματική αλλαγή - Media

 

Σε λιγότερο από μια δεκαετία, το Bitcoin έχει εξελιχθεί στο ένατο πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο με ανώτατο όριο αγοράς.

Η δραματική άνοδος του κρυπτονομίσματος δημιούργησε εκατομμυριούχους, επαναπροσδιόρισε την αξία των χρημάτων και ξεκίνησε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπνευσμένη από την επαναστατική αποκεντρωμένη τεχνολογία της. Αλλά έχει επίσης μερικές ανεπιθύμητες… παρενέργειες.

Η υπολογιστική ισχύς που απαιτείται για την υποστήριξη του υποκείμενου δικτύου του Bitcoin απαιτεί την ίδια ενέργεια που καταναλώνει ολόκληρη η χώρα της Αργεντινής, οδηγώντας σε σκέψεις και αμφισβητήσεις για τον αντίκτυπό του στο περιβάλλον.

Έρευνα από το πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ

Ανάλυση από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έδειξε ότι το δίκτυο Bitcoin χρησιμοποιεί περισσότερα από 121 terawatt ανά ώρα (TWh) ετησίως, κάτι που το κατατάσσει στους 30 κορυφαίους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως εάν ήταν χώρα.

Οι ενεργειακές απαιτήσεις έχουν ενισχυθεί από την αυξανόμενη τιμή του bitcoin τους τελευταίους μήνες, η οποία εκτοξευτεί από 5.000 δολάρια τον περασμένο Μάρτιο σε σχεδόν 50.000 δολάρια σήμερα.

Οι ανησυχίες για τις ενεργειακές απαιτήσεις του Bitcoin υπήρξαν από την αρχή, με τον πρωτοπόρο της κρυπτογράφησης Hal Finney να κάνει ανάρτηση στο Twitter για πιθανές μελλοντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις 27 Ιανουαρίου 2009 – μόλις δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της πρώτης συναλλαγής bitcoin από τον δημιουργό του κρυπτονομίσματος Satoshi Nakamoto.

Αυξάνονται οι ενεργειακές απαιτήσεις

Η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει το δίκτυο bitcoin δεν είχε αυξηθεί σοβαρά μέχρι το 2017, όταν ένα μεγάλο ράλι τιμών αύξησε δραστικά τις ενεργειακές του ανάγκες στο επίπεδο μιας μικρής χώρας.

Καθώς η αγορά μπήκε στον «πάγο» τα επόμενα χρόνια, το ίδιο έκαναν και οι ενεργειακές απαιτήσεις, αλλά το τελευταίο υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών καταγράφηκε αυτήν την εβδομάδα και είναι υπερδιπλάσιο από αυτό των τελευταίων τρεισήμισι ετών.

Και αυτή τη φορά οι ενεργειακές του ανάγκες είναι ακόμη μεγαλύτερες.

«Η κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή της τελευταίας αιχμής του το 2017 και πρόκειται να επιδεινωθεί επειδή η ενεργειακή ανεπάρκεια είναι ενσωματωμένη στο DNA του bitcoin», δήλωσε ο Charles Hoskinson, Διευθύνων Σύμβουλος της κορυφαίας εταιρείας κρυπτογράφησης IOHK.

«Το αποτύπωμα άνθρακα του Bitcoin θα επιδεινωθεί εκθετικά, καθώς όσο αυξάνεται η τιμή του, τόσο περισσότερος ανταγωνισμός υπάρχει για το νόμισμα και έτσι τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνει» πρόσθεσε.

 Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Bitcoin επιδεινώνονται από το γεγονός ότι η πλειονότητα των ατόμων που κάνουν εξόρυξη του κρυπτονομίσματος εδρεύουν στην Κίνα, όπου πάνω από τα δύο τρίτα της ενέργειας που καταναλώνεται προέρχεται από άνθρακα. Η διαδικασία εξόρυξης που απαιτείται για τη δημιουργία νέων μονάδων κρυπτογράφησης περιλαμβάνει την επίλυση σύνθετων αλλά αυθαίρετων μαθηματικών εξισώσεων, η οποία επί του παρόντος απαιτεί τεράστιες ποσότητες ισχύος επεξεργασίας υπολογιστών.

Τα άτομα που κάνουν εξόρρυξη Bitcoin επομένως έλκονται με το πού βρίσκεται η φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι το θεμελιώδες ζήτημα δεν είναι το Bitcoin αλλά η έλλειψη φθηνής παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15