search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:07
MENU CLOSE

Tσικνοπέμπτη: Πώς να φας χωρίς τύψεις – Κορυφαία διατροφολόγος συμβουλεύει

04.03.2021 09:30
Tσικνοπέμπτη: Πώς να φας χωρίς τύψεις – Κορυφαία  διατροφολόγος συμβουλεύει  - Media

 

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Πραγματοποιείται κάποιες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

Επειδή, όμως, πολλοί το παρακάνουν, topontiki.gr απευθύνθηκε στην Αλεξάνδρα Λιτσαρδοπούλου, Κλινική διατροφολόγο, διαιτολόγο-ψυχολόγο, κάτοχο μεταπτυχιακού στο Χαροκόπειο και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με ειδικότητα στις διατροφικές διαταραχές να μας δώσει ορισμένες απλές συμβουλές «για να μην το μετανοιώσουμε».

«Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, λίγο πριν την Σαρακοστή και αποτελεί για όλους μας μία ευκαιρία να φάμε αρκετό κρέας πριν από τη νηστεία του Πάσχα, αλλά και να γλεντήσουμε με αγαπημένους μας ανθρώπους ή με την οικογένειά μας πράγμα που το έχουμε ανάγκη όσο τίποτα αυτό το διάστημα» αναφέρει η ίδια και συμπληρώνει:

«Είναι όμως και επόμενο από τη πολλή λαιμαργία και την προφανή δικαιολογία ότι είναι μία φορά τον χρόνο, να φτάνουμε οι περισσότεροι σε σημείο να δυσφορούμε από τη μεγάλη ποσότητα κρέατος και αλκοόλ που καταναλώσαμε.

Ειδικά για εσένα που προσπαθείς να χάσεις βάρος μετά από μία τέτοια ημέρα, έχεις φοβερές τύψεις και συνήθως καταλήγεις να τα βάζεις με τον εαυτό σου, αντί να θυμάσαι με χαρά την ημέρα αυτή.

Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα “μέτρα”, αλλά αντιθέτως η συμπεριφορά σου ήταν του στυλ ή άσπρο ή μαύρο, ή όλα ή τίποτα.

Λοιπόν, φέτος μην κάνεις το ίδιο, μπορείς να απολαύσεις την Τσικνοπέμπτη σου με το φαγητό σου, με τη μικρή και εκλεκτή παρέα σου ή την οικογένειά σου, χωρίς να νιώθεις τύψεις και χωρίς να παραστρατήσεις από το στόχο σου.

Πώς; Αρχικά, είναι σίγουρο ότι ακόμα και διατροφή (ΟΧΙ δίαιτα) να ακολουθείς, θα έχεις ένα μεσημεριανό γεύμα, συνήθως το Κυριακάτικο, όπου είναι πιο χαλαρό ή έχεις μία μέρα όπου μπορείς να φας το γλυκάκι σου.

Ακόμα και εάν δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, μπορεί να έχεις μία μέρα την εβδομάδα στην οποία μπορείς να παραγγείλεις από έξω και αυτή να είναι η cheat day σου.

Οπότε, εάν σε παρακολουθεί κάποιος διατροφολόγος, προσαρμόστε το πλάνο έτσι, ώστε να απολαύσεις κάθε μπουκιά χωρίς τύψεις και πάνω από όλα χωρίς πισωγυρίσματα στο σώμα σου!!».

Η ίδια συμπληρώνει ότι «μην ξεχνάς, ούτε το ποτό ούτε η τρομακτικά μεγάλη ποσότητα κρέατος θα σε ψυχαγωγήσει.

Ίσα ίσα μετά από κάποιο σημείο ή νερό θα πίνεις για να ξυπνήσεις και να συνέλθεις από το αλκοόλ, ή σόδα θα πίνεις για να χωνέψεις, και ρεαλιστικά μιλώντας πάντα, κάτι τέτοιο μόνο ευχαρίστηση δεν προσφέρει.

Φάε το νοστιμότατο τσίκνησμά σου, σήκω χόρεψε, τραγούδησε, γέλασε, κάνε τις προπόσεις σου, μίλησε έστω και τηλεφωνικά ή με βιντεοκλήση με αγαπημένα σου άτομα που είναι μακριά και τότε θα νιώσεις ότι θα διασκεδάζεις.

Για εσένα που προσέχεις ή όπως είπαμε, έχεις ως στόχο την απώλεια βάρους και έχεις εντάξει και την σωματική δραστηριότητα πέρα από την σωστή και ισορροπημένη διατροφή, ας μην παραλείψεις αυτή τη μισή ή μία άντε μιάμιση ώρα που αφιερώνεις τις καθημερινές.

Εναλλακτικά, εάν δεν γυμναστείς, με την έννοια της προγραμματισμένης φυσικής δραστηριότητας (πχ πάω για τρέξιμο), βάλε τα καλά τους και επέλεξε τον περίπατο με φίλους ή συγγενείς, είτε πριν ή μετά το μεσημεριανό τσίκνησμα, είτε πριν το βραδινό τσίκνησμα, εάν το προτιμούν.

Τέλος, εάν παραστρατήσεις, το παρακάνεις και τελικά βαρυστομαχιάσεις, η επόμενη αντίδραση θα είναι λογικά οι τύψεις και ο θυμός απέναντι στον εαυτό σου ή και στους άλλους.

Μην αφήσεις τις τύψεις να σε πάρουν ούτε τότε από κάτω, χειρότερα θα είναι. Προχώρησε και σκέψου ότι αύριο ξεκινάει μία νέα μέρα και σιγά σιγά θα διορθώσεις τα λάθη που μπορεί να έκανες.

Μην το αφήσεις όμως να περάσει και έτσι, αλλά κράτα το δίδαγμα από το λάθος σου αυτό. Έχε στο νου σου για την επόμενη φορά που θα δυσκολευτείς να μείνεις προσηλωμένος στον στόχο σου, το πώς ένιωσες εκείνη την Τσικνοπέμπτη που ξέφυγες και μακάρι να μην είναι η φετινή Τσικνοπέμπτη!»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:06