search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:45
MENU CLOSE

Εκτάκτως σήμερα η Επιτροπή: Τα πολλά κρούσματα και η πίεση σε ΜΕΘ δείχνουν… 6 «μόνο με τα πόδια»

03.03.2021 11:11
Εκτάκτως σήμερα η Επιτροπή: Τα πολλά κρούσματα και η πίεση σε ΜΕΘ δείχνουν... 6 «μόνο με τα πόδια» - Media

 

Εκτάκτως σήμερα συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στο φόντο των δραματικών δεδομένων γύρω από την πληρότητα των ΜΕΘ αλλά και την μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων στη χώρα και ειδικότερα στην Αττική.

Το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας Υγείας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, όσον αφορά τη διασπορά του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε χθεσινή του συνέντευξη στον Real Fm . Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουν προστεθεί κλίνες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο».

Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι ήδη «έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid. Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου».

Πελώνη: Αποκλείεται καθολικό lockdown

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας.

Όπως η ίδια ανέφερε μια πρόταση που είναι στο τραπέζι είναι το 6 να γίνεται με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο γιατί γίνεται σε πολλές περιπτώσεις κατάχρηση.

Η κα Πελώνη τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό οπότε το lockdown πάει προς τα μέσα Μαρτίου και δήλωσε πως αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών που συνεδριάζουν σήμερα για τις αλλαγές στα ωράρια και τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων.

Σενάριο παράτασης σχολιού έτους τον Ιούνιο

Σενάριο που εξετάζουμε είναι η παράταση του σχολικού έτους τον Ιούνιο και όχι στις διακοπές του Πάσχα τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Όπως διευκρίνισε η ίδια η παράταση θα είναι λιγότερο από ένα μήνα.

«Οι γονείς θα γνωρίσουν έγκαιρα, οι αποφάσεις δεν θα βραδύνουν. Όταν θα έχουμε τα δεδομένα θα πάρουμε τις αποφάσεις όπως έγκαιρα ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για την μείωση της ύλης στην Γ’ Λυκείου» δήλωσε, χαρακτηριστικά.

Η ίδια ανέφερε ότι δεν υπάρχει εικόνα ακόμα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και ότι αυτό θα γίνει όταν λάβουν το πράσινο φως από την επιτροπή των ειδικών.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Γ’ λυκείου και ότι στόχος είναι οι πανελλήνιες να γίνουν στην ώρα τους, ότι η ύλη έχει μειωθεί ήδη κατά 30% και δεν θα γίνει άλλη μείωση.

Σχετικά με τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία επεσήμανε πως το υπουργείο είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.

Σε ότι αφορά τα ειδικά σχολεία ανέφερε πως λειτουργούν πάντοτε για λόγους ασφαλείας.

Διαφορετική προσέγγιση από Λινού

Διεύρυνση ωραρίου που οι άνθρωποι θα μπορούν να είναι εκτός σπιτιού αλλά και να επισκέπτονται χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ, πρότεινε αντίθετα η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού. Όπως είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, είναι λάθος με τον ωραίο καιρό να είναι μέσα. «Με τον εγκλεισμό υπάρχει συσσώρευση ενδοοικογενειακή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πώς ακόμη και η εστίαση θα μπορούσε, υπό όρους, να ανοίξει.

Δηλαδή, να υπάρχει η δυνατότητα να κάθεται έξω με θερμαντικά σώματα, να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις, να δοθεί από τους δήμους περισσότερος χώρος στα πεζοδρόμια για να είναι εφικτή η αραίωση των τραπεζιών. «Με την πίεση να είμαστε συνεχώς μέσα αυξάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και χρόνιων νοσημάτων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:44