search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:50
MENU CLOSE

«Νίκαια»: Γιατροί καταγγέλλουν «λειτουργική κατάρρευση» – Με απλά… βαφτίσια στήνονται οι πτέρυγες Covid-19

04.03.2021 11:13
«Νίκαια»: Γιατροί καταγγέλλουν «λειτουργική κατάρρευση» - Με απλά... βαφτίσια στήνονται οι πτέρυγες Covid-19 - Media

 

Υπό λειτουργική κατάρρευση καταγγέλλουν ότι βρίσκεται το νοσοκομείο της Νίκαιας γιατροί μέλη της παράταξης ΑΡιστερή Συσπείρωση Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά, που εκπροσωπείται και στο ΔΣ της ΟΕΝΓΕ.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, «εφιαλτική είναι κυριολεκτικά η κατάσταση σήμερα το πρωί : 100 (εκατό) ασθενείς νοσηλευόμενοι με COVID και πάνω από 100 εισαγωγές άλλων ασθενών λοιπής νοσηρότητας στην χθεσινή γενική εφημερία. Έχουν μετατραπεί σε (υποτίθεται) «πτέρυγες νοσηλείας COVID” (με απλά «βαφτίσια») οι χώροι της Β’ Παθολογικής, της Γ’ Παθολογικής και από χθες και της Πνευμονολογικής Κλινικής. Το λειψό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Παθολογικού τομέα είναι εξαντλημένο και αποδεκατισμένο».

Σύμφωνα με την καταγγελία, «πολλοί ασθενείς τόσο covid όσο και noncovid ήδη υποθεραπεύονται με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη των κυβερνητικών αρμοδίων (υπουργών Υγείας, διοικητή 2ης ΥΠΕ, διοικητή ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ, διοικητή νοσοκομείου)».

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί του «Νίκαιας», η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής εκφράζεται ιδιαίτερα στο νοσοκομείο τους για δυο λόγους :

– Είναι διαχρονικά υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο

– Είναι διαχρονικά (και ιδιαίτερα σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων όπως τώρα) επιφορτωμένο με πλήθος επειγόντων περιστατικών κάθε νοσηρότητας που από τους αρμοδίους κατευθύνονται εδώ από πολλές περιοχές όχι μόνο της Αττικής αλλά και όλης της Νότιας και νησιωτικής χώρας.

Η ΑΡΣΙ Νίκαιας τονίζει δε τα ακόλουθα:

Ως γιατροί του νοσοκομείου αλλά και συνολικά ως ΕΙΝΑΠ και ως ΟΕΝΓΕ ήδη από πέρσι τον Μάρτιο έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο εκκλήσεων προς την κυβέρνηση απαιτώντας ενίσχυση τόσο του νοσοκομείου μας όσο και συνολικά της δημόσιας περίθαλψης με προσωπικό και υποδομές.

Έχουμε υποδείξει τους τρόπους που θα μπορούσε να γίνει αυτό αν υπήρχε η στοιχειώδης πολιτική βούληση. Έχουμε απαιτήσει την πλήρη άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα όσο διαρκεί η πανδημία τονίζοντας πως ιδιαίτερα στην Αττική όπου υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές – μεγαθήρια είναι σκανδαλώδης και προκλητική η καλυπτόμενη από το κράτος ασυλία τους να μην νοσηλεύουν ΟΥΤΕ ΕΝΑ περιστατικό covid.

Έχουμε απαιτήσει την αλλαγή του μοντέλου επιδημιολογικής επιτήρησης ώστε να στοχεύει εκεί που πραγματικά είναι τα «εκκολαπτήρια της υπερμετάδοσης» (χώροι εργασίας και ΜΜΜ) και να μην εξαντλείται σε αδιέξοδα αναποτελεσματικά τυφλά οριζόντια συλλήβδην περιοριστικά μέτρα. ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ από όλα αυτά δεν έχει γίνει.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το νοσοκομείο μας για να σταθεί στοιχειωδώς στα πόδια του χρειάζεται επειγόντως τις προσλήψεις τουλάχιστον 100 μόνιμων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ και τουλάχιστον 500 λοιπού προσωπικού. Αντί γι’ αυτές τις προσλήψεις οι αρμόδιοι έχουν το θράσος να ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝ ετσιθελικά γιατρούς από το νοσοκομείο μας προς άλλες μονάδες υγείας. Επίσης χρειάζεται γενναία αύξηση του κονδυλίου λειτουργικών δαπανών που όμως αντί να αυξηθεί από το εξευτελιστικό επίπεδο των 30 εκ ευρώ ετησίως μειώνεται ακόμα παραπέρα.»

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι ειδικευόμενοι στο Τζάνειο

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζουν οι ειδικευόμενοι ιατροί στο Τζάνειο, την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, ρίχνοντας ξεκάθαρα βέλη προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας.

Όπως τονίζουν μεταξύ άλλων, από τη μία μέρα στην άλλη, αποφασίζεται η μετατροπή ολόκληρων τμημάτων σε κλινικές Covid-19, χωρίς καμία πρόβλεψη για προσωπικό και υποδομή, με το νοσηλευτικό προσωπικό να μετακινείται πρόχειρα από τα ήδη υποστελεχωμένα άλλα τμήματα, εξουθενωμένο, με τις διπλές βάρδιες να είναι ο κανόνας.

Την ίδια ώρα –όπως σημειώνουν– εξακολουθεί η εγκληματική μετατροπή του συστήματος Υγείας σε «μίας νόσου» με το κλείσιμο εξωτερικών ιατρείων και τη μείωση έως και 80% των χειρουργείων. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά αδιάκοπα η μετατροπή του Τζανείου σε μονοθεματικό νοσοκομείο, χωρίς καμία πρόνοια για τα σοβαρά χειρουργεία της Χειρουργικής και της Νευροχειρουργικής. «Προφανώς καταδικάζονται σε αργό θάνατο διασωληνωμένοι στο θάλαμο ή να περιφέρονται από ΜΕΘ σε ΜΕΘ», υπογραμμίζουν επίσης.

Με βάση τα παραπάνω οι ειδικευόμενοι ιατροί στο Τζάνειο, αποφασίζουν ότι οι ίδιοι «δεν θα γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας», γνωστοποιώντας ότι κανένας δεν θα εκτελέσει εφημερίες άνω του πλαφόν των 7 εφημεριών το μήνα.

Παράλληλα διεκδικούν τον άμεσο διορισμό ειδικευόμενων που βρίσκονται στις λίστες αναμονής, την απεμπλοκή του προσωπικού του Νοσοκομείου από τον εμβολιασμό, να αρθεί η απόφαση για την περικοπή κατά 80% των χειρουργείων και το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων, καθώς και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:50