search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:05
MENU CLOSE

Altay: Πώς το όνειρο του Ερντογάν για το τουρκικό τανκ μετατράπηκε σε εφιάλτη

09.03.2021 15:06
Altay: Πώς το όνειρο του Ερντογάν για το τουρκικό τανκ μετατράπηκε σε εφιάλτη - Media

 

To 2019 έγγραφο του γραφείου της τουρκικής προεδρίας είχε συμπεριλάβει μέσα στα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για το 2020 και το άρμα μάχης Altay που αποτελεί ένα από τα μεγαλεπίβολα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν για την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Το Altay είναι μια συμπαραγωγή της Τουρκίας με τη Νότια Κορέα, στηρίζεται στο άρμα μάχης Κ2 «Μαύρος Πάνθηρας» και θα κατασκευάζεται από την εταιρεία BMC, σε συνεργασία με την Huyndai Rotem. Μάλιστα, το 2016 παρουσιάστηκε το πρωτότυπο όχημα.

Ωστόσο, από τότε ως σήμερα το Altay έχει «βαλτώσει»: ενώ αρχικά σχεδιάστηκε για να εφοδιάζεται με τον γερμανικό κινητήρα MTU και το σύστημα μετάδοσης κίνησης RENK, οι περιορισμοί στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων που το Βερολίνο έθεσε λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας στη Συρία, κατέστησαν αδύνατη αυτή την προοπτική.

Σύμφωνα με το Defense News, που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της Τουρκίας, η τουρκική εταιρία κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων BMC υπέγραψε συμφωνίες τις νοτιοκορεάτικες εταιρίες Doosan και S&T Dynamics για την προμήθεια κινητήρα και συστήματος μετάδοσης κίνησης για το Altay.

Όμως, φαίνεται ότι τα προβλήματα παραμένουν: σύμφωνα με το σάιτ, ο νοτιοκορεατικός κινητήρας είναι χαμηλότερης ισχύος από τον αντίστοιχο γερμανικό και με μειωμένη ροπή, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την κινητικότητα του τουρκικού άρματος μάχης. Επίσης, είναι σχεδιασμένος για άρμα μάχης δέκα τόνους ελαφρύτερο από το Altay.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι ο κινητήρας είναι μεγαλύτερος σε διαστάσεις από τον αντίστοιχο γερμανικό και 700 κιλά βαρύτερος, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται εκτεταμένος ανασχεδιασμός του τουρκικού άρματος μάχης, όπερ μεταφράζεται σε νέες καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους.

Για την ιστορία, στο σχετικό έγγραφο της τουρκικής προεδρίας για το 2021, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο άρμα, ούτε, προφανώς, πότε θα μπει σε υπηρεσία.

Πηγή photo: SSB

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:05