search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:39
MENU CLOSE

Καταγγελία προφυλακισμένων για τη δράση μέλους της αντιτρομοκρατικής

13.03.2013 16:24
Καταγγελία προφυλακισμένων για τη δράση μέλους της αντιτρομοκρατικής - Media

Επιστολή-καταγγελία για τη δράση και κατάθεση ως μάρτυρα, μέλους της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, απέστειλαν από τις φυλακές Κορυδαλλού τρεις προφυλακισμένοι για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, η δίκη των οποίων διεξάγεται αυτές τις μέρες.

Επιστολή-καταγγελία για τη δράση και κατάθεση ως μάρτυρα, μέλους της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, απέστειλαν από τις φυλακές Κορυδαλλού τρεις προφυλακισμένοι για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, η δίκη των οποίων διεξάγεται αυτές τις μέρες.
 
Η επιστολή έχει ως εξής:
 
«Τι κοινό έχει ένας ληστής πρακτορείου ΠΡΟΠΟ, ένας συλληφθέντας για κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας, μια ομάδα κυνηγών χρυσού και αρχαίων, των οποίων η δραστηριότητα αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνες για τη δολοφονία επιχειρηματία, μια ομάδα μπράβων που «πουλούσαν» προστασία σε μαγαζιά της Χαλκίδας και ένας για διαρροή άκρως απόρρητης λίστας σχετιζόμενης με τη τρομοκρατία στον Τύπο και εμπλοκή στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου;
Σώζουν όλοι τους την κοινωνία από το έγκλημα και τη τρομοκρατία, υπηρετώντας στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία και την ΕΚΑΜ.
Είναι οι αδιάφθοροι των αδιάφθορων, οι επίλεκτοι των επίλεκτων.
Αυτοί που έχουν αναλάβει να βγάλουν τις κουκούλες με εντολή του πρωθυπουργού.
Αυτοί που στο όνομα της ασφάλειας, παρακολουθούν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους υποκλέπτοντας τηλεφωνικές συνομιλίες τους, φακελώνοντας τους σε λίστες υπόπτων και θέτοντας τους σε επιτήρηση διαφόρων βαθμίδων κατά το δοκούν.
Είναι αυτοί, που στο όνομα του νόμου, άλλοτε εφευρίσκουν και άλλοτε αποκρύπτουν στοιχεία ανάλογα με το τι τους εξυπηρετεί. Που αποδεδειγμένα κατευθύνουν τις αναγνωρίσεις υπόπτων ασκώντας πιέσεις στους μάρτυρες για να τους «βγει» η υπόθεση. Που απάγουν, βασανίζουν και ξυλοκοπούν καταπατώντας τα νομικά δικαιώματα του αστικού πολιτισμού τον οποίο υποτίθεται διαφυλάσσουν.
Στο προσεχές διάστημα καταθέτει ο βασικότερος μάρτυρας κατηγορίας στο δικαστήριο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση των υποθέσεων αποστολής εμπρηστικών δεμάτων, των συλλήψεων στο Βόλο που σχετίζονται με την Ε.Ο. ΣΠΦ, η συμπλοκή της Πεύκης όπου συνελήφθηκε ο αναρχικός επαναστάτης Θεόφιλος Μαυρόπουλος και η υπόθεση για την οποία δικαζόμαστε(συλλήψεις 4/12/10).
Ποιος είναι όμως αυτός ο ψευδομάρτυρας; Γιατί περί τέτοιου πρόκειται, αφού κατά την κατάθεση του στην προηγούμενη συνεδρίαση, ήταν τόσα λίγα και τόσο αόριστα αυτά που κατέθετε – παρόλο που ισχυρίστηκε πως ήταν αυτόπτης – που ο καθένας μπορούσε να αντιληφθεί, πως η παρουσία του στις επιχειρήσεις αν δεν ήταν ανύπαρκτη ήταν τουλάχιστον μεμονωμένη.
Αν εύλογα αναρωτηθεί κανείς για ποίο λόγο δεν στείλανε να καταθέσουν οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες  στις επιχειρήσεις, τότε σίγουρα δεν έχει παρακολουθήσει παρόμοιες δίκες, γιατί διαφορετικά θα γνώριζε ότι λίγοι μπάτσοι καταφέρνουν να μην τα κάνουν «θάλασσα». Επίσης, όποιος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση στις 6/3, γνωρίζει πως αν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στο συγκεκριμένο μάρτυρα, αυτό είναι η διεκπεραιωτική του ικανότητα και η εμπειρία του σε ρόλο εγκάθετου μάρτυρα.
Ονομάζεται Ελευθέριος Χαρδαλιάς και υπηρετεί στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Είναι προϊστάμενος του 3ου γραφείου πληροφοριών του 1ου Τμήματος (εσωτερική τρομοκρατία) της ΔΑΕΕΒ. Σύμφωνα με διασταυρούμενες δημοσιογραφικές πηγές αυτή τη στιγμή είναι υπόδικος ύστερα από ποινική δίωξη που του ασκήθηκε και αποπέμφθηκε από την υπηρεσία τους, κατηγορούμενος για τη διαρροή απόρρητης λίστας – όπως έχει χαρακτηριστεί – με ογδόντα δύο ονόματα δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και δικαστών, ως πιθανών στόχων τρομοκρατών, η οποία δημοσιεύτηκε στις 11.3.09 στην εφημερίδα «Το Βήμα».
Ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε με εντολή του εισαγγελέα εφετών Καρούτσο Κυριάκο «Οδηγείται σε πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο, το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα, είχε σταλεί από το fax του επικεφαλής του1ου τμήματος, που ήταν ο Χαρδαλιάς. Μάλιστα, είχε αναπαραχθεί στο φωτοτυπικό μηχάνημα και είχε υποστεί χειρόγραφες μικροδιορθώσεις που αντιστοιχούν στο γραφικό χαρακτήρα του Χαρδαλιά».
Μετά τις εκλογές του 2009 και την αλλαγή της κυβέρνησης, ο υπουργός δημοσίας τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης επαναφέρει στην  υπηρεσία τον Χαρδαλιά, παρόλο που εκκρεμεί εις βάρος του η ποινική δίωξη. Μάλιστα, το Δεκέμβρη του ίδιου έτους, σε συνέντευξη τύπου που δίνεται δύο μέρες μετά την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου με θέμα την επιτυχή αντιμετώπιση των επεισοδίων, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον επίορκο αστυνομικό και σε μια προσπάθεια αποκατάστασης του, εξαπολύει απειλές κατά των υποτιθέμενων «σκευωρών». Είναι άραγε ο Χαρδαλιάς τόσο αγαπημένο «παιδί» ενός υπουργού ή μήπως μιας ολόκληρης κυβέρνησης;…
Πάμε λίγο πίσω… Στις 13 Μαρτίου του 2009 καταθέτει ο αστυνομικός της αντιτρομοκρατικής στους συναδέλφους του των εσωτερικών υποθέσεων. Σε ερώτησή τους, για το αν γνωρίζει τον συντάκτη του ρεπορτάζ (Χατζίδη Κώστα) στο οποίο δημοσιεύθηκε και η εν λόγω λίστα, καταθέτει πως σε συνάντηση που είχαν με τη διαμεσολάβηση του απόστρατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Κατερινόπουλου Αθανασίου (μπατσοσυνδικαλιστής και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) του προτάθηκε να μεσολαβήσει (ο δημοσιογράφος) ώστε να έρθει σε επαφή η πεθερά του Χαρδαλιά, Σταματίνα Μαντέλη, διευθύντρια πολιτικής Γης του υπουργείου Γεωργίας και κατηγορούμενη για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι ήταν μέλη της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως ο Χατζίδης, πέρα από δημοσιογράφος, ήταν και υπεύθυνος επικοινωνίας του ΙΣΤΑΜΕ του Παπανδρέου.
Στις 29 Νοεμβρίου του 2008 η κα Μαντέλη, σε ερώτηση του Μ. Καρχιμάκη στη Βουλή, είπε: «Δεν μου υπέδειξε κανείς τι θα κάνω, κανένας δεν υποδεικνύει στη Μαντέλη. Η Μαντέλη δεν δέχεται υποδείξεις από τη πολιτική ηγεσία. Κάνω μόνο τη δουλειά μου». Στις 4 Μαρτίου του 2009, την επόμενη του ραντεβού του Χαρδαλιά με τον δημοσιογράφο, καταθέτει η Μαντέλη στην ανακρίτρια υπόμνημα εξηγήσεων για την υπόθεση και σύμφωνα με το περιεχόμενο του, κάνει στροφή 180ο μοιρών σε σχέση μ’ αυτά που είχε καταθέσει μέχρι τότε. Στις 7 Μαΐου  του 2009, ζητάει τη διαβίβαση της δικογραφίας στη βουλή καθώς εμπλέκονται σύμφωνα με την ίδια πολιτικά πρόσωπα. Στις 18 Μαΐου του 2010, ψηφίζεται στην ολομέλεια της βουλής η τροποποίηση του νόμου 3213/03 που αφορά εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία και άλλες διατάξεις. Συγκεκριμένα προστίθενται στον ποινικό κώδικα, μέτρα προστασίας και  επιείκειας για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς. Στις 19 Μαΐου, επόμενη της ψήφισης του νόμου, η κα Μαντέλη απολογείται ενώπιον της ανακρίτριας και καταθέτει εντελώς αντίθετα μ’ αυτά που είχε καταθέσει στις εξεταστικές επιτροπές της βουλής και κατά την προανάκριση, επιχειρώντας εμφανώς να «βάψει» το σκάνδαλο γαλάζιο και κάνει λόγο για άνωθεν πιέσεις και τηλεφωνήματα απευθείας από το Μαξίμου και για εμπλοκή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.
Αν κάνουμε αυτή τη δημοσίευση «καταγγελτικού τύπου» δεν είναι γιατί αυτό το περιστατικό αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, ούτε και ότι πρόκειται φυσικά για μια αντινομία. Το αντίθετο μάλιστα, έχουμε την άποψη ότι είναι η φύση της εξουσίας που γεννά αυτή τη διαφθορά. Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και η οικονομική – πολιτική εξουσία, βρίσκονται τόσο κοντά εκ φύσεως που ο ένας αντικατοπτρίζει τη σαπίλα του άλλου, γιατί μάχονται από την ίδια μεριά και πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ τους. Είναι γνωστό πως αυτοί που έχουν αναλάβει το «ιερό» καθήκον της προστασίας του πολίτη, είναι φορείς διαφθοράς εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη που τους δίνει ο νόμος. Η εσωτερική κι εξωτερική ασφάλεια ήταν και θα είναι το «δυνατό» επιχείρημα του εξουσίας για την αναγκαιότητα ύπαρξης του κράτους και διακύβευμα που απειλείται από τη μη ύπαρξη του.
Η διαρροή και η δημοσίευση τέτοιων περιστατικών, πάντα προκαλούσε πονοκέφαλο στην εκάστοτε κυβέρνηση, για τον απλό λόγο πως διακυβεύεται η εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι σ’ αυτούς που έχουν αναλάβει την υποτιθέμενη ασφάλεια της. Εδικά τη περίοδο που διανύουμε, που η κοινωνική ειρήνη είναι κοινώς ομολογουμένως ιδιαίτερα εύθραυστη λόγω του ολοκληρωτικού – αυταρχικού χαρακτήρα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυρίαρχοι και οι επικυρίαρχοι, αλλά και λόγω των ιστορικών διεργασιών που διαδραματίζονται στο εσωτερικό της κοινωνίας εξαιτίας της, είναι αυτονόητο πως το τελευταίο που θέλουν αυτή τη στιγμή οι κυβερνώντες, είναι να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες υποθέσεις, πόσο μάλλον όταν αυτοί ανήκουν στην «υπηρεσία των υπηρεσιών», τη ΔΑΕΕΒ.
Θεωρούμε πως τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να αποσιωπούνται από πλευράς μας, στο όνομα μιας υποτιθέμενης ιδεολογικής καθαρότητας που δεν θέλει οτιδήποτε άλλο πέρα από την διατύπωση γενικών τοποθετήσεων και αναφορών περί του κράτους και των μηχανισμών του.

Κώστας Σακκάς
Γιώργος Καραγιαννίδης
Αλέξανδρος Μητρούσιας
10.3.2013, φυλακές Κορυδαλλού»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:37