search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:53
MENU CLOSE

Δωρεάν ξενάγηση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

21.03.2013 22:00
Δωρεάν ξενάγηση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης - Media

Ξεναγοί μουσείων προσφέρουν  δωρεάν τις γνώσεις, τον χρόνο και το μεράκι τους για να ανακαλύψει το κοινό πολιτισμούς, αρχαιολογικούς χώρους  και μουσεία πληρώνοντας μόνο το αντίτιμο της εισόδου

Ξεναγοί μουσείων προσφέρουν  δωρεάν τις γνώσεις, τον χρόνο και το μεράκι τους για να ανακαλύψει το κοινό πολιτισμούς, αρχαιολογικούς χώρους  και μουσεία πληρώνοντας μόνο το αντίτιμο της εισόδου

Χάρη στο εθελοντικό πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που προσφέρει τα Σαββατοκύριακα ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών, το κοινό μπορεί να απολαύσει μια επιμορφωτική διαδρομή στον πολιτισμικό πλούτο της Αθήνας. Βοήθεια σε αυτήν την προσπάθεια δίνουν έμπειροι και εξειδικευμένοι ξεναγοί που εθελοντικά, πλέον, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. «Παλιότερα, υπήρχαν κονδύλια, όπου οι ξεναγοί πληρώνονταν κανονικά. Λόγω τον περικοπών, όμως, αυτό είναι πια παρελθόν. Σήμερα, οι ξεναγοί το κάνουν εθελοντικά ενώ το κοινό καλείται να πληρώσει μόνο το αντίτιμο για να μπει στα μουσεία» μας είπε η Θεώνη Κάμπρα, εθελόντρια διπλωματούχος ξεναγός.

Συνωστισμός στις ξεναγήσεις
Για να ικανοποιείται ο κόσμος από τις ξεναγήσεις αλλά και για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, η κράτηση θέσεων είναι πια απαραίτητη. «Έχουν συγκεντρωθεί μέχρι και 300 άτομα για μια ξενάγηση» επιβεβαιώνει η ίδια. Το εισιτήριο για να μπεις στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης κοστίζει 7 ευρώ ενώ υπάρχει και μειωμένο στα 5 ευρώ. «Περίμενα χρόνια για να μπω στο μουσείο, αλλά δεν θα το έκανα χωρίς ξενάγηση. Ήταν μεγάλη εμπειρία» λέει μία γυναίκα μετά την ξενάγηση, ενώ ένας άντρας υπενθυμίζει πως «και το μουσείο προσφέρει δωρεάν ξεναγήσεις, αλλά οι ώρες και οι ημέρες δεν βολεύουν πάντα». Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος στο τέλος της ξενάγησης δεν ήθελε να φύγει από το μουσείο. «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι και νιώθω μεγάλο δέος. Συνήθως δεν είμαι παρατηρητικός άνθρωπος, αλλά εδώ μέσα νομίζω ότι απέκτησα παρατηρητικότητα» εξομολογείται μια κυρία.
Κεραμικά, υφαντά, συλλογές μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, χρυσοχοΐας και υαλουργίας, κοσμήματα, πλακάκια τοίχου, δείγματα γραφής, μενταγιόν, αγχέμαχα όπλα, ξίφη, πανοπλίες, λάβαρα, πάπυροι, σιντριβάνια είναι μερικά από τα 8.000 αντικείμενα που εκτίθενται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης από τον 7ο έως τον 19ο αιώνα. Τα περισσότερα εκθέματα ανήκουν στον ίδιο τον Αντώνη Μπενάκη, εθνικό ευεργέτη και ιδρυτή του Μουσείου Μπενάκη, ο οποίος μάζευε με αγάπη περίτεχνα αντικείμενα από την πατρίδα του, την Αλεξάνδρεια, αλλά και από το Κάιρο. Τα υπόλοιπα αποτέλεσαν αγορές του ίδιου από το εξωτερικό αλλά και ευγενικές προσφορές από άλλα μουσεία ισλαμικής τέχνης. Το 2011 ειδικοί ισλαμολόγοι συμπεριέλαβαν το μουσείο της Αθήνας ανάμεσα στις 13 σημαντικότερες συλλογές ισλαμικής τέχνης του κόσμου.

Ο σεβασμός στον πολιτισμό δεν έχει πατρίδα
Τι θα κερδίσει όμως ένας Έλληνας με μια επίσκεψη στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης; «Ένας κύριος που δεν είχε κλείσει θέση για την ξενάγηση ήρθε το πρωί και με ρώτησε αν μπορεί να συμμετέχει. Όταν του εξήγησα ότι πια είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων, μου απάντησε λίγο ενοχλημένος ότι θα πήγαινε να δει κάτι ελληνικό. Δεν είναι θέμα ελληνικού στοιχείου, είναι θέμα σεβασμού στον πολιτισμό και τη θρησκεία των άλλων. Δεν πρέπει να είμαστε περιχαρακωμένοι» απαντά η ξεναγός. Πριν γίνει μια αυτόνομη μουσειακή μονάδα, η πρόσβαση των Ελλήνων που μελετούσαν τον ισλαμικό πολιτισμό ήταν πολύ περιορισμένη. Ο σκοπός όμως της δημιουργίας του δεν περιορίζεται μόνο στους ιστορικούς, τους μελετητές και τους ερευνητές. Ισλάμ σημαίνει υποταγή, υποταγή στον έναν και μοναδικό Θεό. Η ισλαμική τέχνη όμως δεν είναι μόνο μια θρησκευτική τέχνη. Όποιος επισκεφτεί το μουσείο θα γνωρίσει όχι μόνο τον πλούτο και τη γοητεία που χαρακτηρίζει αυτόν τον πολιτισμό, αλλά και τη συμβολή του ελληνισμού στον ισλαμικό πολιτισμό.
Το μουσείο ιδρύθηκε το 2004 και αποτελεί παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη, ενώ στεγάζεται σε δύο νεοκλασικά κτήρια των αρχών του 20ού αιώνα. Την περίοδο της κατασκευής του τα συνεργεία ξέθαψαν τμήματα του Αρχαίου Τείχους της πόλης της Αθήνας. Αναμενόμενο, αφού όλη η περιοχή πατάει πάνω σε αρχαίες μνήμες. Αυτό, όμως, που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι απέναντι από το μουσείο βρίσκεται η εβραϊκή συναγωγή της Αθήνας. «Εβραίοι και Ισλάμ βρίσκονται σε επικοινωνία. Δεν είναι τυχαίο» λέει η ξεναγός.

Πολιτισμός χωρίς λουκέτα
Η επίσκεψη στο μουσείο μάς προκάλεσε και ορισμένους προβληματισμούς. Ο ένας είναι ότι οι μέρες λειτουργίας του έχουν περιοριστεί σε σχέση με το παρελθόν. Πλέον, λειτουργεί μόνο Πέμπτη με Κυριακή. Επιπλέον, το καφενείο του μουσείου που λειτουργούσε στην ταράτσα, από πέρσι έχει βάλει λουκέτο. Ήταν ένα παραδοσιακό καφενείο με θέα όλη την πόλη της Αθήνας, και οι επισκέπτες του μπορούσαν να διαβάσουν, να σκεφτούν και να συζητήσουν. Οι άνθρωποι που δούλευαν εκεί ήταν εξυπηρετικοί και έφτιαχναν ωραία φαλάφελ. Τα λουκέτα δεν μας αρέσουν γενικά, ειδικά σε χώρους πολιτισμού. Γι’ αυτό ανακαλύψτε την πόλη, πριν γεμίσουμε λουκέτα παντού.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δωρεάν ξεναγήσεις στο www.cityofathens.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:52