search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:25
MENU CLOSE

Μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την 25η Μαρτίου

25.03.2013 08:05
Μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την 25η Μαρτίου - Media

Στην οικονομική κρίση, τις δυσκολίες που περνάνε οι πολίτες και την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο αναφέρθηκαν στα μηνύματά τους για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου τα κόμματα και η πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Στην οικονομική κρίση, τις δυσκολίες που περνάνε οι πολίτες και την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο αναφέρθηκαν στα μηνύματά τους για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου τα κόμματα και η πολιτειακή ηγεσία της χώρας.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ανέφερε: «Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης και έκφρασης σεβασμού και ευγνωμοσύνης σε εκείνους που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Η Επανάσταση του 1821 προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό, ενέπνευσε, συγκίνησε και εξακολουθεί να δημιουργεί σκέψεις για τη δύναμη της συλλογικότητας, της πίστης σε ιδανικά, του πάθους για ελευθερία και ανεξαρτησία.

»Σε μέρες όπως αυτή έχει νόημα να αναλογιζόμαστε παραδείγματα γενναιότητας και πατριωτισμού. Η σκέψη όλων μας βρίσκεται στην Κύπρο. Τις κρίσιμες αυτές στιγμές, δεν αρκούν μόνον τα λόγια αλλά η έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξή μας. 

»Ο Ελληνισμός δοκιμάζεται μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο σκληρό. Πολλά συμβαίνουν χωρίς να εξαρτώνται από τις δικές μας προσπάθειες, άλλα μπορούμε να τα οδηγήσουμε με τις δικές μας αποφάσεις και τις δικές μας δράσεις. Για να υλοποιηθούν, χρειάζεται ενότητα πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο που θα μας επιτρέψει να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης, να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία μπροστά».

Σαμαράς: Ελευθερία σημαίνει να πολεμάμε ενωμένοι τα δεινά
 
«Μέρα Ιστορικής Μνήμης η σημερινή, μέσα σε μέρες Εθνικής δοκιμασίας. Για όλο τον Ελληνισμό. Και ιδιαίτερα, σήμερα, για την Κύπρο», αναφέρει στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και συνεχίζει λέγοντας:

«Αλλά αρκεί να κοιτάξουμε πίσω, σε ολόκληρη την πρόσφατη Ιστορία μας, για να καταλάβουμε πόσες δοκιμασίες περάσαμε, πάντα με οδυνηρό τρόπο, αλλά πάντα με επιτυχία. Και βγήκαμε πάντα ισχυρότεροι ως Έθνος, καλύτεροι ως κοινωνία, πιο υπερήφανοι γι’ αυτό που είμαστε, πιο σίγουροι γι’ αυτά που μπορούμε να επιτύχουμε.

»Φτάνει να παραμείνουμε ενωμένοι και όρθιοι…

»Αυτό σημαίνει Ελευθερία: να πολεμάμε ενωμένοι, τα δεινά που μας βρίσκουν, τους εχθρούς που μας επιβουλεύονται και τον κακό τον εαυτό μας. Μακριά από διχαστικά συνθήματα, από την μοιρολατρία της υποταγής κι από πλέγματα Εθνικής μειονεξίας.

»Οι Έλληνες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, αν μείνουν ενωμένοι και όρθιοι!», καταλήγει ο πρωθυπουργός.
 
Βενιζέλος: Γνήσια πατριωτικό είναι αυτό που προσφέρει αξιοπρέπεια και προοπτική

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες γνήσια πατριωτικό είναι αυτό που προσφέρει έμπρακτα τη μέγιστη δυνατή αξιοπρέπεια, ασφάλεια και προοπτική, χωρίς μεγαλόστομες, αλλά ανεύθυνες δημαγωγίες και φευγαλέες, αλλά επικίνδυνες ψευδαισθήσεις. Φέτος η επέτειος της 25ης Μαρτίου βρίσκει τον Ελληνισμό μέσα στη δίνη της οικονομικής, αλλά και διεθνοπολιτικής κρίσης της Κύπρου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «ο ελληνικός λαός υφίσταται τεράστιες θυσίες για να αποφευχθεί το χειρότερο που το βλέπουμε δυστυχώς να απειλείται στην Κύπρο. Τυφλές, συντηρητικές ιδεολογικές επιλογές και οικονομικοί εθνικισμοί κυριαρχούν και στην πραγματικότητα ανακόπτουν και απαξιώνουν την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες γνήσια πατριωτικό είναι αυτό που προσφέρει έμπρακτα τη μέγιστη δυνατή αξιοπρέπεια, ασφάλεια και προοπτική. Η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας μας επιβάλλει να θυμόμαστε ότι εθνικό είναι το αληθές και πως ο κρισιμότερος παράγοντας της εθνικής ισχύος είναι η ενότητα μας».

ΣΥΡΙΖΑ: Η μνημονιακή πολιτική δεν είναι μονόδρομος

Στο μήνυμά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφέρει ότι «η Eπανάσταση του 1821 αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές στη μακρόχρονη πορεία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία, αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Δείχνει τις δυνατότητες των λαών, όταν αυτό αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, να αρνηθούν προδιαγεγραμμένες μοίρες, καταστροφικές πορείες κι αδιέξοδα.

»Σήμερα, η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποκτά ξεχωριστή σημασία. Η τρικομματική κυβέρνηση, εναρμονισμένη με την τρόικα, άβουλη, άφωνη και καταστροφική, προβάλλει τη μνημονιακή πολιτική ως μονόδρομο για την κοινωνία και τη χώρα. Αποσκοπούν να αποδομήσουν ό,τι ακόμα έχει μείνει από το κοινωνικό κράτος και τις κατακτήσεις ενός αιώνα. Τα εργασιακά δικαιώματα, η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια παιδεία, η δημόσια περιουσία, η υγεία, το περιβάλλον, αλλά ακόμα και η ίδια η δημοκρατία, θυσιάζονται για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, υπέρ των πιστωτών, για λίγους κι εκλεκτούς. 

»Τώρα, περισσότερο από  ποτέ, είναι αναγκαία η άμεση ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας σε ένα μεγάλο, συλλογικό και ενωτικό αγώνα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα, σήμερα, ο ελληνικός λαός στέκεται στο πλάι του κυπριακού λαού, γνωρίζοντας ότι ο στόχος είναι κοινός: η αλλαγή των συσχετισμών, η ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας.

»Η Ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται. Ο αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια είναι πάντα επίκαιρος» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καμμένος: Η Ελλάδα βρίσκεται υπό ιδιότυπη ξένη κατοχή

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Τιμά σήμερα ο Ελληνισμός την επέτειο της Ανεξαρτησίας. Έχουν περάσει σχεδόν δυο αιώνες από την ημέρα που οι πρόγονοί μας πήραν τα όπλα και σήκωσαν την σημαία της επανάστασης ενάντια στη βάρβαρη κυριαρχία των Οθωμανών. Η φετινή επέτειος δεν είναι δυστυχώς μόνο μία κορυφαία ημέρα ιστορικής μνήμης στην οποία οι νεότερες γενιές τιμούν τη μνήμη και τους αγώνες των προγόνων.

»Δυστυχώς, εδώ και τρία χρόνια η πατρίδα μας βρίσκεται υπό το καθεστώς μίας ιδιότυπης ξένης κατοχής. Μίας οικονομικής ξένης κατοχής που επιβλήθηκε στην χώρα μας ύπουλα και από ηγεσίες που απεμπόλησαν αρχές και αξίες, δεν τίμησαν τον όρκο τους στο Σύνταγμα και δεν υπερασπίστηκαν ως όφειλαν και είχαν ιερή υποχρέωση τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων.

»Τα όσα συνέβησαν αυτά τα τρία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο πείθουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι το μέλλον των παιδιών μας και η οικογενειακή μας γαλήνη και ευτυχία βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Με πίστη στις προαιώνιες αξίες του Ελληνισμού και αντλώντας διδάγματα εμπειρία και θάρρος από τον επικό αγώνα της Ανεξαρτησίας της οποίας την επέτειο σήμερα τιμούμε καλώ τον Ελληνισμό σε πανστρατιά για να παραμείνει η Ελλάδα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και να μην μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Γερμανικής Ευρώπης» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

ΔΗΜΑΡ: Αγώνας για την αντιμετώπιση της κρίσης

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί ημέρα μνήμης, ανεξίτηλα εγγεγραμμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Συμβολίζει την εκκίνηση των ηρωικών αγώνων για την απελευθέρωση, την ανεξαρτησία και τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους.

» Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που περνά συνολικά ο ελληνισμός, ο αγώνας αφορά στην αντιμετώπιση των κινδύνων της οικονομικής κρίσης με έμφαση στην προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, την ένταξη της χώρας σε ένα διεθνοποιημένο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και τη συμμετοχή της σε μια πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μια πορεία πολιτικής, οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης, που για να είναι βιώσιμη πρέπει να κατοχυρώσει τη ισότιμη συμμετοχή των κρατών μελών, την αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων και τη δημοκρατική συμμετοχή των λαών».

ΚΚΕ: Η εργατική τάξη μπορεί να κατακτήσει την εξουσία

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 είναι ότι η ιστορία γράφεται με ανυπακοή και απειθαρχία. Στην ιστορία των ανθρωπίνων κοινωνιών οι επαναστάσεις είναι πάντα το όχημα για να προχωρά η κοινωνία μπροστά.

»Το 1821 η αστική τάξη, φορέας των νέων καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, ηγήθηκε του αγώνα για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό φεουδαρχικό ζυγό και τη διαμόρφωση του δικού της έθνους-κράτους, τράβηξε σε αυτήν την πάλη τη φτωχολογιά, τα λαϊκά στρώματα και συγκρούστηκε βίαια με τους υπερασπιστές του παλιού καθεστώτος.

»Ούτε το 1821 υπήρχε "εθνική ομοψυχία". Υπήρχαν και Έλληνες που εχθρεύονταν την Επανάσταση. Όλοι αυτοί καλλιεργούσαν τη μοιρολατρία, τρομοκρατούσαν το λαό, με εκβιασμούς, ότι ο ξεσηκωμός του θα είναι μάταιος και θα τον οδηγήσει στην καταστροφή. Απαιτούσαν πίστη και υποταγή στην "Ιερή Συμμαχία" των δυναστών.

»Σήμερα που η αστική τάξη έχει γίνει αντιδραστική, εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη, φορέας του καινούριου είναι η εργατική τάξη. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να βάλει τέλος στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, κατακτώντας την εργατική – λαϊκή εξουσία, να ανοίξει το δρόμο στην κοινωνική εξέλιξη, που είναι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός.

»Ο λαός πρέπει να πιστέψει και σήμερα στο δίκιο και τη δύναμη της πάλης του. Να απορρίψει τους εκβιασμούς των κομμάτων του συστήματος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την οργάνωση και τη συμμαχία του να επιβάλει τα δικά του συμφέροντα και τη δική του εξουσία, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να μετατρέψει σε δική του περιουσία τα μονοπώλια, για να ζήσει καλύτερα ο ίδιος και τα παιδιά του».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:25